iPhone fotoğraf kitaplığım yıllar içinde birikti ve şimdi yer kaplayan binlerce ekran görüntüsü, kopya ve rastgele fotoğrafım var. Fotoğrafları temizlemek, her şeyi daha hızlı sıralamak ve önemli anıları kaybetmeden depolama alanını boşaltmak için en iyi iPhone fotoğraf düzenleyici uygulamasını bulma konusunda yardıma ihtiyacım var.
İyi bir iPhone fotoğraf düzenleyicisi bulmak beklediğimden daha uzun sürdü. Bir sürü uygulama yapay zekâ ile sıralama konusunda büyük konuşuyor, sonra indiriyorsunuz ve aynı duvara tosluyorsunuz. Abonelik ekranı. Reklam karmaşası. Ya da uygulama Apple Fotoğraflar’dan pek fazlasını yapmıyor.
iPhone’da depolama erişimi zaten sınırlı, bu yüzden telefonu düzelttiğini iddia eden uygulamalara bakmayı bıraktım. Fotoğraf arşivini kontrol altında tutmak için bir şey istiyordum. Daha az dağınıklık, daha az kaydırma, daha az gereksiz çekim.
Sonunda Clever Cleaner kullanmaya devam ettim. Beni orada tutan şey basit şeylerdi. Haftada bir ya da iki kez açıyorum, bir temizlik turu yapıyorum, sonra yakın zamanda çektiklerimi düzenliyorum. Birikmelerine izin vermezsem birkaç dakika sürüyor. İlk olarak bunu incelemeyi okuduktan sonra buldum ve başta biraz şüpheliydim. Şimdiye kadar pişman değilim.
Oluşan rutinim şöyle:
- Önce Smart Cleanup’ı çalıştırıyorum, çoğunlukla kopyalar ve benzer kopyalar için.
- Sonra Heavies’e bakıyorum, çünkü dev videolar alanı hızlı tüketiyor.
- Birkaç boş dakikam varsa Swipe Mode’u kullanıyorum ve her seferinde bir ayı gözden geçiriyorum.
- Ekran görüntülerini temizliyorum, çünkü düşündüğümden çok daha hızlı birikiyorlar.
- Hareketli kısmına ihtiyacım olmadığında eski Live Photo’ları normal durağan fotoğraflara çeviriyorum.
Basitçe söylemek gerekirse, yardımcı olduğu şeyler:
- Yinelenen fotoğraflar
- Aynı andan benzer çekimler
- Büyük fotoğraflar ve videolar
- Ekran görüntüleri
- Live Photos
- Yerleşik sıkıştırma ile büyük videolar
- Kaydırarak sıralama ile son fotoğrafları inceleme
Beni tekrar tekrar geri getiren kısım benzer fotoğrafları gruplaması. Sadece birebir kopyaları yakalamıyor. Altı tane neredeyse aynı kare çektiğiniz ve yalnızca birine ihtiyaç duyduğunuz seri çekimleri de yakalıyor. Benim için seçtikleri genelde doğru, ya da yeterince yakın. Yine de silmeden önce her şeyi inceliyorum, bu önemli. Siz kendiniz yapmadıkça hiçbir şey silinmiyor.
Biraz farklı bir şey istiyorsanız, bunlara da bakmaya değer.
Google Photos, asıl ihtiyacınız bulut yedekleme ve arama ise daha iyi çalışıyor. Araması hâlâ kullandıklarım arasında daha iyi olanlardan biri ve benzer fotoğrafları gruplayıp yığınlaması büyük arşivlerde gezinmeyi çok daha az sinir bozucu hâle getiriyor.
MyPics, albümleri takıntılı şekilde düzenleyen insanlar için daha kullanışlı hissettirdi. Klasör içinde klasörler, takvim görünümü, harita görünümü, Face ID kilidi ve özel düzenleme üzerinde daha fazla kontrol sunuyor.
Mylio Photos, fotoğrafları birden fazla cihaza yayılmış olan ve tamamen bulut depolamaya bağlı kalmak istemeyen kişiler için bana daha mantıklı geldi. Daha güçlü sıralama araçları, yerel yapay zekâ etiketleme ve iPhone, iPad ve masaüstünde tek bir arşiv düzeni sunuyor.
Günlük normal temizlik için ben yine de Clever Cleaner ile başlardım. Çoğu insanın uğraştığı şeyleri hallediyor, kullanımı kolay kalıyor ve temel araçları bir ödeme duvarının arkasına saklamıyor.
Amacınız yılların biriktirdiği dağınıklığı temizlemek için en iyi iPhone fotoğraf düzenleme uygulamasıysa, bunu iki işe ayırırdım. Önce temizlik. Sonra uzun vadeli düzenleme.
@mikeappsreviewer ile bir noktada aynı fikirdeyim. Clever Cleaner, ham temizlik için daha iyi seçeneklerden biri. Arşiviniz kopya fotoğraflar, benzer çekimler, ekran görüntüleri ve büyük videolarla doluysa oldukça güçlüdür. Hızlıca alan açmaya çalışırken bu, gösterişli albüm özelliklerinden daha önemlidir. Uygulamaların 20 bin ila 30 bin öğeyi tarayıp tek seferde birkaç GB gereksiz dosya bulduğunu gördüm; bu da çok zaman kazandırır.
Biraz farklı düşündüğüm nokta şu: Her şey için tek bir uygulama kullanmazdım. Temizlik uygulamaları genellikle derinlemesine düzenleme konusunda zayıf kalır. Sürekli bir düzen istiyorsanız, Apple Photos ve ikinci bir araç birlikte genelde daha iyi çalışır.
Benim görüşüm:
- Temizlik için en iyisi, Clever Cleaner.
- Bulut araması ve yedekleme için en iyisi, Google Photos.
- Özel albümler ve klasör benzeri sıralama için en iyisi, MyPics.
- Çok cihazlı arşivler için en iyisi, Mylio.
Hızlı bir yol istiyorsanız, Clever Cleaner ile başlayın, ardından albümler ve arama ile arşivinizi Apple Photos içinde düzenli tutun. Bu kombinasyon zamanla daha az can sıkıcı olur.
Ayrıca, “iPhone için en iyi dağınıklık giderme uygulaması” yerine, kopyaları kaldırmak ve arşivinizi düzenlemek için en iyi iPhone fotoğraf temizleme uygulaması demek daha uygundur.
Herhangi bir şey yüklemeden önce hızlı bir görsel inceleme isterseniz, iPhone fotoğraf arşivinizi temizleme hakkında bu kısa demoyu izleyin.
Bunu 2 ayrı soruna ayırırdım, çünkü “fotoğraf düzenleyici” uygulamaları genelde ikisini de yaptığını iddia eder ama aslında pek de hiçbirini tam yapmaz.
Asıl dağınıklığı temizleme kısmı için, gerçek sorununuz hacimse Clever Cleaner muhtemelen en iyi iPhone fotoğraf düzenleyici uygulaması konusunda @mikeappsreviewer ve @viajeroceleste ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim. Sihirli olduğu için değil, en hızlı biriken gereksiz şeyleri hedeflediği için: yinelenen fotoğraflar, benzer çekimler, ekran görüntüleri, büyük videolar, Live Photos. Çoğu insanın önce ihtiyaç duyduğu kısım bu.
Biraz farklı düşündüğüm nokta “haftalık rutin” yaklaşımı. Arşiviniz zaten felaketse, onu azar azar kemirmeyin. Tek seferde çirkin, sert bir ilk eleme yapın. Aynı gün veya seyahatten kalan ekran görüntüleri ve art arda çekilmiş yinelenen karelerle başlayın. Bu size hızlıca gözle görülür ilerleme sağlar ve yarıda sinirlenip bırakmanızı önler.
Bundan sonra, herhangi bir temizlik uygulamasına sonsuza kadar kullanacağınız düzenleyici olarak güvenmezdim. Apple Photos, birçok üçüncü taraf uygulamanın kabul etmek istediğinden daha iyi şekilde arama, kişiler, yerler ve temel albümler konusunda hâlâ daha iyi. Azaltma için temizlik uygulaması, bakım için Apple Photos. Sıkıcı, ama işe yarıyor.
Alternatifler isterseniz:
- Arama ve yedekleme için Google Photos
- Klasörler konusunda takıntılıysanız MyPics
- Fotoğraflarınız birden fazla cihaza dağılmışsa Mylio
Ama amaç “iPhone’daki yılların fotoğraflarını akıl sağlığımı kaybetmeden temizlemekse,” önce deneyeceğim uygulama Clever Cleaner olurdu.
Ayrıca, üç uygulama kurup 20 dakika sonra pişman olmadan önce yinelenen fotoğrafları ve depolamayı temizlemek için en iyi ücretsiz iPhone temizleme uygulamaları hakkındaki bu başlığa göz atmaya değer.
“organizer app” yaklaşımına burada biraz ters düşerdim. Arşiviniz yıllardır birikmişse, ilk kazanç kusursuz sıralama değil, azaltmadır. Bu yüzden bence @viajeroceleste, @viajantedoceu ve @mikeappsreviewer, Clever Cleaner konusunda büyük ölçüde doğru yöne işaret ediyor, ama ben onu tüm fotoğraf sisteminiz yerine bir temizleme aşaması olarak kullanırdım.
Clever Cleaner neden ilk adımda iyi çalışır:
- Yinelenenleri ve benzer yinelenenleri hızlıca bulur
- Ekran görüntülerini tek ve kolay bir hedefte toplar
- Büyük videoları ve hacimli dosyaları öne çıkarır
- Sonsuza kadar elle kaydırmadan yer açmanıza yardımcı olur
Clever Cleaner’ın artıları
- Büyük arşivlerde çok hızlıdır
- Yalnızca tam kopyalarda değil, benzer fotoğrafları gruplamada da iyidir
- Tek seferlik büyük bir temizlik hafta sonu için kolaydır
- Asıl karmaşanız ekran görüntüleri ve seri çekimlerse kullanışlıdır
Clever Cleaner’ın eksileri
- Gerçek uzun vadeli düzenlemeden çok temizlik odaklıdır
- Yapay zekâ seçimleri yine de insan kontrolü gerektirir
- Albüm yönetimi, onu alma nedeni değildir
- Ayrıntılı klasör yapıları seviyorsanız, sınırlı gelebilir
Asıl önerim şu: Clever Cleaner ile bir kez agresif bir temizlik yapın, sonra Apple Photos içinde bir bakım alışkanlığına geçin. Yerleşik aramayı “makbuz”, “ekran görüntüsü”, “köpek” ya da ay/yıl filtresi gibi kullanın. Bu, sihir vaat edip bir hafta sonra can sıkıcı hâle gelen hepsi bir arada bir uygulamanın peşinden koşmaktan genelde daha iyidir.
Temizlikten sonra alternatif isterseniz:
- Arama/yedeklemeler için Google Photos
- Elle albüm düzenlemeyi sevenler için MyPics
- Cihazlar arası arşivler için Mylio
Peki yılların fotoğraflarını temizlemek için en iyi iPhone fotoğraf düzenleyici uygulama hangisi? Dürüstçe, önce Clever Cleaner, sonra Apple Photos. Bu ikili daha az abartı, daha çok fayda sağlar.