Yedek olmadan Canon kameradan silinen fotoğrafları kurtarabilir miyim?

Canon kameramdaki önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve hiçbir yerde kayıtlı bir yedeğim yok. Bu fotoğraflar benim için önemli ve herhangi bir şeyin üzerine yazılmadan önce hafıza kartından silinen Canon kamera fotoğraflarını kurtarmanın güvenli bir yolu olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Denemek için en iyi fotoğraf kurtarma adımları veya yazılımı konusunda yardıma ihtiyacım var.

Canon SD kartlarından daha önce silinmiş fotoğrafları geri çıkardım, bu yüzden henüz umudu kesmezdim.

İlk yaptığım şey hemen çekim yapmayı bırakmak oldu. En önemli kısım bu. Bir Canon kamera bir fotoğrafı sildiğinde, genellikle önce dizin girişini kaldırır. Görüntü verisi çoğu zaman SD kartta, üstüne yeni dosyalar yazılana kadar kalır. Hata yaptıktan sonra fotoğraf çekmeye veya video kaydetmeye devam ettiyseniz, şansınız hızla düşer.

SD kartı kameradan çıkarın. Bir kart okuyucuya takın ve bilgisayarınıza bağlayın. Kartınızda küçük fiziksel kilit anahtarı varsa, başka bir şey yapmadan önce onu kilitli konuma getirin. Ayrıca, Windows veya macOS bir biçimlendirme uyarısı gösterirse kartı biçimlendirmeyin. İnsanların panikle bunu yapıp kötü bir günü daha da kötü hale getirdiğini gördüm. Bu uyarı genellikle sistemin kartı normal şekilde okuyamadığı anlamına gelir. Fotoğrafların gittiğini kanıtlamaz.

Başlamak için basit bir yer istiyorsanız, Disk Drill denerdim. Kayıp CR3 ve JPG dosyaları olan bir kartta kullandım ve içinden geçmek yeterince kolaydı. RAW dahil yaygın Canon formatlarını okur ve önizleme adımı çok yardımcı olur. 400 tane ne olduğu belirsiz dosyayı körlemesine kurtarmak istemezsiniz.

Ben olsam şunları yapardım:

1. Disk Drill’i bilgisayarınıza kurun.
  2. Canon SD kartını bir kart okuyucu aracılığıyla takın.
  3. Disk Drill içinde SD kartı seçin.
  4. Universal Scan çalıştırın.
  5. Deleted veya Lost sonuçlarını açın.
  6. Sonuçları Pictures olarak filtreleyin.
  7. Görünenleri önizleyin.
  8. Dosyaları aynı SD karta değil, bilgisayarınıza kurtarın.

İnsanların atladığı bir şey daha var. Kurtarma sonuçlarını kurcalamaya zaman harcamadan önce diğer yedekleme noktalarınızı kontrol edin. Daha önce sildiğimi sandığım fotoğrafları, kullandığımı unuttuğum yerlerde buldum:

• Geri Dönüşüm Kutusu
  • Çöp Kutusu
  • Time Machine
  • File History
  • Google Drive
  • OneDrive
  • Canon image.canon

Bu görüntüleri daha önce içe aktardıysanız, senkronize ettiyseniz veya otomatik yedeklediyseniz, saçma isimli eski bir klasörde duruyor olma ihtimalleri gayet yüksektir.

En iyi ihtimal, kartın silme işleminden sonra kullanılmadan kalmış olmasıdır. Eğer üzerine yeni hiçbir şey yazılmadıysa, kurtarma genellikle çok daha iyi sonuç verir.

Evet, kartın üzerine yazılmadıysa hâlâ bir şans var.

Önemli bir noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, kartı artık kullanmayı bırakın. Yine de bir şey daha eklerim. Fotoğraflar çok önemliyse, önce SD kartın bire bir imajını alın, sonra kartın kendisini değil bu imajı tarayın. Bu, kart bozulmaya başlıyorsa riski azaltır. Mac veya Linux’ta dd ya da ddrescue işe yarar. Windows’ta da basit imaj alma araçları var. Biraz daha uğraştırır ama daha güvenli bir yol.

Her seferinde doğrudan orijinal kart üzerinde dosya kurtarmaya başlamaya da tamamen katılmıyorum. Kartta hatalar varsa, tekrarlanan taramalar kartı daha da yıpratır.

Ayrıca Canon’un dahili belleğe yazıp yazmadığını da kontrol edin, tabii modelinizde böyle bir özellik varsa. Çoğunda yoktur ama bazı kullanıcılar bunu sadece kart depolamasıyla karıştırıp zaman kaybeder.

Sağlam bir Canon fotoğraf kurtarma aracı istiyorsanız, Disk Drill hâlâ makul bir seçenek çünkü CR2, CR3, JPG ve yaygın SD kart dosya sistemlerini iyi destekliyor. Hızlı bir genel bakış için, Canon SD kart fotoğraf kurtarma yazılımı hakkındaki bu videoya göz atmaya değer.

İnsanların gözden kaçırdığı bir ipucu daha. Kurtarılan dosyaları dosya adına göre değil, dosya imzasına göre sıralayın. Silinen Canon fotoğrafları çoğu zaman orijinal adlarını kaybeder. Tarihe ve formata göre önizleyin. Zaman kazandırır.

Kart biçimlendirilmek istiyorsa ya da taramalar bozuk dosyalar döndürüyorsa, durun ve profesyonel bir hizmet kullanın. Fiziksel kart arızasından sonra kendiniz kurtarma yapmaya çalışmak çok hızlı şekilde karmaşıklaşır. Bunu zor yoldan öğrendim; bir hafta sonuma mal oldu ve yine de fotoğrafların ancak yarısını geri alabildim.

Evet, bazen silinen Canon fotoğraflarını yedek olmadan kurtarabilirsiniz, ancak @mikeappsreviewer’ın önerdiği hemen tara yaklaşımına ve hatta biraz da @sternenwanderer’a nazikçe katılmıyorum. Bu fotoğraflar gerçekten yerine konulamazsa, en güvenli hareket karta farklı uygulamalarla tekrar tekrar müdahale etmemektir.

Kurtarma yazılımından önce ilk kontrol edeceğim şeyler:

• Canon cihazınızda çift kart yuvası vardı ve kopyaları kaydediyor muydu?
  • Dosyaları hiç Canon EOS Utility ile aktarıp bir içe aktarma klasörünü unuttunuz mu?
  • RAW+JPEG çektiyseniz, biri kaybolmuş görünse bile diğer sürüm hâlâ mevcut olabilir.
  • Bazı kurtarma başarısızlıkları sadece önizleme sorunlarıdır. Küçük resim bozuk görünse bile dosya gayet iyi kurtarılabilir.

Ayrıca, SD kartı tekrar kameraya takıp hâlâ oradalar mı diye bakmayın. Kameralar, hiç istemediğiniz anda küçük veri parçaları yazmaya bayılır.

Kendiniz deneyecekseniz, Disk Drill Canon SD kart fotoğraf kurtarma için makul bir seçenektir çünkü yalnızca dosya tablosu girdilerine değil, imzaya göre de CR2, CR3 ve JPG dosyalarını tanıyabilir. Bu, dosya adları kaybolduğunda veya klasör yapısı bozulduğunda önemlidir. Kurtarmayı yalnızca bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye yapın. Bariz görünüyor ama insanlar hâlâ bunu yanlış yapıyor.

Sıklıkla gözden kaçan bir yer daha: Kart daha önce bir telefonda, tablette veya yazıcıda kullanıldıysa, önbelleğe alınmış kopyalar ya da otomatik içe aktarma kalıntıları olabilir.

Kurtarılan görüntüler yarısı gri, bölünmüş veya garip renklerle geri geliyorsa, bu genellikle kötü kurtarma yazılımı değil, üzerine yazma anlamına gelir. O noktada 9 uygulama daha denemek muhtemelen sihirli şekilde sorunu çözmez.

Ayrıca, ek okuma için, Canon fotoğraf kurtarma tavsiyeleri ve gerçek kullanıcı ipuçları hakkındaki bu Facebook gönderisi, zaten eski Facebook’ta Cannon photo recovery advice ifadesinden daha kullanışlıdır.

@sternenwanderer ve @waldgeist ile büyük güvenlik noktası konusunda aynı fikirdeyim: o SD kartı kameradan uzak tutun. Ama her şeyi hemen şimdi kurtarma zihniyetine biraz karşı çıkacağım. Silme işlemi yalnızca yanlışlıkla silmeden değil de kart bozulmasından kaynaklandıysa, kurtarma yazılımı daha sonra bir onarım atölyesinin hâlâ çekebileceği fotoğrafları kaçırabilir. Bu yüzden bunlar hayatınızda bir kez çekilecek karelerse, beş farklı uygulamayla tekrar tekrar tarama yaparak saatlerinizi harcamayın.

Pratik bir orta yol:

• kartta kilit anahtarı varsa yazmaya karşı koruyun
  • kamera USB kablosunu değil, iyi bir kart okuyucu kullanın
  • mümkünse SMART veya flash hatalarını okuyan bir araçla kart sağlığını kontrol edin
  • kart bağlantıyı kesiyorsa, ısınıyorsa veya çok yavaş okunuyorsa, kendi başınıza uğraşmayı bırakın

@mikeappsreviewer ile hemfikir olduğum nokta ise, dosyaların üzerine hiçbir şey yazılmadıysa kurtarmanın çoğu zaman mümkün olduğudur. Canon silmeleri genelde önce yalnızca başvuruları temizler.

Özellikle Disk Drill hakkında:

Artıları

• JPG, CR2, CR3 için kolay önizleme
  • imza tabanlı fotoğraf kurtarmada iyi
  • basit arayüz, fazla kurulum gerektirmiyor

Eksileri

• derin taramalar biraz zaman alabilir
  • kurtarılan dosya adları/klasörler karmakarışık olabilir
  • kart fiziksel olarak bozuluyorsa, yazılım bunu çözmez

Disk Drill’i denerseniz, bulunan her parçayı değil, önce yalnızca en iyi önizlemeleri kurtarın. Bu zaman kazandırır ve kartın tam taramaya değip değmeyeceğini değerlendirmenize yardımcı olur. Önizlemeler tutarlı bir şekilde bozuksa, ben orada durur ve bunun yerine profesyonel kurtarmayı düşünürdüm.