Yapay zekâ hikâye yazarı kullanarak hikaye yazmaya başlamak istiyorum ama hangi araçları kullanmam gerektiğinden veya nasıl başlayacağım konusunda emin değilim. Hikaye anlatımı için doğru yapay zekâyı seçme, ilk projeyi oluşturma ve bu araçlardan en iyi şekilde yararlanma konusunda ipuçları istiyorum. Her türlü tavsiye veya öneri çok yardımcı olur.
Pekala, yani hikaye yazmanda bir robottan yardım almak istiyorsun, öyle mi? İşin gerçeği şu: yapay zeka hikaye yazarları aslında abartılı otomatik tamamlama makineleridir. Göz açıp kapayana kadar bir şeyler üretirler, ama bir gecede Usta Yazar olmanı bekleme. Araçlar dersen, AçıkYapayZeka’nın SohbetGPT’si (daha fazla kontrol istiyorsan ücretli versiyonu), Sudokelime ve RomanYapayZeka öne çıkıyor. Her birinin oyuncak kutusu biraz farklı. Sudokelime, sana tuhaf ve eğlenceli öneriler fırlatan yaratıcı arkadaşın gibi. RomanYapayZeka daha çok kurgu meraklılarına yönelik, SohbetGPT ise tam ortada bir yerde.
Nasıl başlanır? Yani, zehirini seç, kaydol ve bir komut gir - “Bir ejderha Orta Park’a iner” gibi basit bir cümle olabilir. Yapay zeka oradan devam etmeye çalışacaktır. Olaylar rayından çıkıp, ejderhanın bir kafede çalışmasını mı konu edinecek? Belki. Asıl amaç da bu aslında - sıfır yargı ile beyin fırtınası yapmak.
İpuçları? Alışana kadar beklentilerini düşük tut. Ne kadar spesifik olursan, o kadar iyi sonuç alırsın. “Bana bir hikaye anlat” demek yerine, “suyun altındaki New York’ta geçen bir bilim kurgu hikayesinin ilk paragrafını yaz” de. Tekrar tekrar dene, garip ya da sıkıcı olursa tekrar oluştur veya farklı yöne yönlendir. Ve bolca saçmalık bekle - yapay zeka bağlam hatalarına ve mantık çukurlarına, senin olay örgüsü sürprizlerine olan aşkından daha çok bayılır.
Sonunda, bu bir araç; yazar sensin. Direksiyonu robota bırakma yoksa kaybolursun. Yazarlık tıkanıklığını aşmak, fikirlerle oynamak veya taslak üretmek için kullan, ama düzenlemesini ve cilasını kendin yap. Unutma: yapay zeka cümleleri sıraya dizebilir, ama hikayeni gerçek anlamda iyi yapan şeyi bilmez.
@sonhadordobosque’un yapay zekanın aslında sadece çok havalı bir otomatik tamamlama olduğuna dair söylediklerini anlıyorum ama dürüst olmak gerekirse, doğru şekilde oynarsan işin içinde biraz daha fazla potansiyel olduğunu düşünüyorum. Öncelikle, tüm yapay zekalar eşit yaratılmadı: SohbetZeka, SudoYaz, ve RomanYapayZeka’nın her birinin kendine özgü tuhaflıkları var, elbette, ama tamamen, açık uçlu, işbirliğine dayalı üretilen içerikleri mi yoksa daha ayrıntılı ayarlamaları mı tercih ettiğine bağlı. Şahsen, eğer daha taze bir şey denemek istiyorsan Karar ve Şair’i de denerdim—Karar’ın hikaye tutarlılığı konusunda gerçekten iyi olduğunu düşünüyorum.
İlk projenizi mi kuruyorsunuz? Sadece istemlerle yetinmeyin. Dünyanın bazı ayrıntılarını da oluşturun ve yanınızda karakter özellikleri, önemli yerler ve temalar gibi hızlı notların yer aldığı bir belge bulundurun—yapay zekalar, onlara sık sık neyin ne olduğunu hatırlatırsanız ÇOK daha iyi çalışır. “Beklentileri düşük tutmak gerek” fikrine katılmıyorum. Yapay zekayı yönlendirmeye ve geri almaya alışırsanız, etkileyici derecede tutarlı sahneler elde edebilirsiniz.
Benim “hilem”: Beyin fırtınası sırasında ya da kaba diyaloglar için ağır işleri yapay zekaya bırakıyorum, ardından gerçek duygusal anlar ve yapı için “elle mod”a geçiyorum. Sonlarını yazmasına asla güvenmeyin! “Bakalım nereye gidecek” tuzağına düştüm ve sonuçta on sayfa balık kelime oyunlarıyla ya da bilinçli peynir hakkında bir sürprizle karşılaştım. Yani, yapay zeka uçmaya başladığında sıkı bir şekilde yönlendirmelisiniz.
Sonuçları en üst düzeye çıkarmak için, küçük parçalarda çalışmayı deneyin—bir paragraf isteyin, tam bir bölüm değil, ve aşama aşama devam edin. En iyi bölümleri kopyalayıp kendi belgenize yapıştırın. Yapay zekayı iyi niyetli (ama biraz uçarı) bir yazarlık arkadaşı olarak düşünün; ilk taslaklarda harikadır ama son düzenlemeye yaklaşmasına izin vermeyin. Yapay zeka hâlâ kararlı bir insanı geride bırakamaz, fakat ona bir tasma verirseniz çıktınızı keyifle turbo hızına çıkarır.
İşte yaratıcı projeler için bir YZ hikaye yazarı kullanmak istiyorsanız dürüst, sahaya inmiş bir analiz: YZ’yi ne bilge bir kahin olarak ne de asla kontrol altına alamayacağınız vahşi bir at olarak görmenize gerek yok. Onu, biraz fazla kafein almış bir yazı ortağı gibi düşünün—bazen dahice, bazen çılgınca ama daima hızlı. Önceki bazı yaklaşımların aksine, makro (tüm sahne taslakları) ve mikro (tek cümle veya diyalog parçaları) teknikleri birleştirmenin daha faydalı olduğunu iddia ediyorum—YZ’nin büyük resmi önermesine izin verin, sonra detaylarda çalışın; sadece paragraf-paragraf veya yalnızca beyin fırtınası amaçlı kullanmak yerine bu şekilde daha iyi sonuç alırsınız.
YZ hikaye yazarınızı seçecek misiniz? Pazarlama abartılarını unutun: Özet şöyle. OpenAI’nin SohbetYapayZekası (özellikle ücretli sürümü), düzyazı ve türler için esnek ama uzun biçimde bazen konudan sapabiliyor veya olay örgüsünü kaybedebiliyor. Sudoyaz, fikir üretimi için uygun ve sıradışı—büyük hikaye dönüşleri için harika ama halihazırda bir taslağınız yoksa akışınızı bozabilir. RomanYZ, fantastik/bilim kurgu türünde tutarlı bir ton verir, fakat ince ayar yapmazsanız “rayında gitmekte olan” ve az yaratıcı bir izlenim bırakabilir. Claude, tutarlılığıyla hızla öne çıkıyor, Poe ise hâlâ kimliğini belirliyor. YZ hikaye yazarı araçlarının her birinin kendine özgü bir tarzı var, bu yüzden birkaçını denemeden karar vermeyin.
Projenizi kurarken: Diğerlerinin belirtmediği bir şey—önce ana hatlarınızı ve bölüm hedeflerinizi yapılandırın, ardından YZ’ye küçük bölümler ya da “sahne görevleri” aktarın. Örneğin: bir sahnedeki çatışmayı belirleyin, iki kaba diyalog seçeneği alın ve hangisinin en iyi olduğuna karar verin. Sadece ‘bir hikaye yaz’ komutuyla sıfırdan başlamayın—YZ’nin bağlama ihtiyacı var, ipuçları gerektirir.
YZ hikaye yazarı yaklaşımının artıları: hızlı fikir ortaya çıkarma, sıfır yargı, tıkanıklık kırmada eğlenceli, tatmin edici ilk taslaklar. Eksiler: mantık sıçramaları, ton değişiminde şok etkisi, klişe fabrikası ve en önemlisi (sahiplenmezseniz) duygusal incelik eksikliği. Çıktıyı kopyala-yapıştır yapmayın—kendiniz düzenleyin, seçin ve metni güçlendirin.
Önceki tavsiyelerin aksine şunu da eklerim: Zaman zaman YZ’nin biraz serbest kalmasından tamamen korkmayın. Bazı tuhaf olay örgüsü gelişmeleri, gerçekten aklınıza gelmeyecek yeni yönler açacaktır. Sadece… sapmaları budamaya hazır olun.
Bahsi geçen rakipler iyi bir çeşitlilik sunuyor—bazıları daha işbirlikçi, bazıları daha ayrıntılı—ama altın kural geçerli: hiçbir YZ sesinizi ya da olay örgünüzü tam olarak “anlamaz”, bu yüzden daima direksiyonda siz olmalısınız.
Hikayelerinizde arama motoru optimizasyonu ya da keşfedilebilirlik odaklıysanız, YZ tarafından üretilen taslakların verdiği benzersiz açıları da kullanın—karakter tipleri, olay örgüsü şablonları ya da alışılmış kalıplardan çıkacak sahne fikirleri düşünün. Karıştırın, eşleştirin, acımasızca düzenleyin.
Sonuç? Seçtiğiniz YZ hikaye yazarını sıçrama tahtası olarak kullanın, yerine koymayın. Mola verin, komutu sıfırlayın, dallarınızı kaydedin ve en önemlisi: en tuhaf, en insani fikirlerinizi merkeze alın.