USB sürücüsünden dosyaları yanlışlıkla sildikten sonra geri yükleyebilir miyim?

USB flash sürücümü temizlerken yanlışlıkla önemli dosyaları sildim ve şimdi onları hiçbir yerde bulamıyorum. Bu belgeler ve fotoğraflar gerçekten çok önemli ve tamamen kaybolmadan önce USB sürücüsünden silinen dosyaları kurtarmanın bir yolu olup olmadığını bilmem gerekiyor. İlk olarak hangi kurtarma adımlarını veya yazılımları denemeliyim?

USB dosyaları yanlışlıkla silindiyse, ilk olarak ne yapardım

Bunu birden fazla kez yaşadım. USB bellekler sistem sürücünüz gibi davranmaz. Çoğu zaman, bir USB bellekten dosya sildiğinizde, bunlar normal Geri Dönüşüm Kutusu’ndan hiç geçmez. Bu yüzden hemen kalıcı gibi görünür. Yine de silinmiş olması her zaman tamamen yok edildiği anlamına gelmez.

İlk adım sıkıcı ama önemlidir. USB belleği kullanmayı bırakın.

Üzerine dosya kopyalamayın. Hiçbir şeyi yeniden adlandırmayın. Biçimlendirmeyin. Temizleme uygulamaları çalıştırmayın. Silinen veriler çoğu zaman yerlerine yeni bir şey yazılana kadar orada kalır. Küçük bir USB bellekte üzerine yazma çok hızlı olur. Bir keresinde belleğe fazladan tek bir hesap tablosu attıktan sonra bir klasörü kaybettim. Aptalca bir hataydı.

Sırasıyla ne yapardım

1. USB’yi çıkarın ve taramaya hazır olana kadar ona dokunmayın.
  2. Kurtarma araçlarını USB’ye değil, bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye indirin.
  3. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin.
  4. Sürücüde okuma hataları yoksa veya açılmayı reddetmiyorsa, başlangıçta onarım araçlarını atlayın.

Taramadan önce kolay bir şeyi kontrol edin

Kurtarma yazılımına geçmeden önce flash sürücüyü açın ve gizli dosyaları görünür hale getirin.

Dosyaların silinmiş gibi göründüğü ama aslında kötü bir bağlantı kesilmesi, kötü amaçlı yazılım temizliği veya dosya öznitelikleriyle ilgili bir karmaşadan sonra sadece gizlendiği durumlar gördüm. Kontrol etmesi bir dakikanızı alır. Şu gibi gizli klasörlere de bakın:

• $RECYCLE.BIN
  • RECYCLER
  • RECYCLED
  • .Trashes

Sonuncusu, sürücü bir Mac ile kullanıldıysa daha sık görünür. Bunun tüm sorunu çözeceğine güvenmezdim ama yine de bakmanın hiçbir maliyeti yok.

Başlangıçta kullanacağım kurtarma aracı

Bunu kendi bilgisayarımda yapıyor olsaydım, Disk Drill ile başlardım.

Mucizeler yarattığı için değil. Önce onu seçerdim çünkü süreç açık ve dosya önizleme özelliği zaman kazandırıyor. Önizleme, insanların düşündüğünden daha önemlidir. İsimsiz 400 dosyayı geri getirip bunları tahmin yürüterek sıralamak berbat bir iştir.

İzleyeceğim adımlar

1. Disk Drill’i flash sürücüye değil, bilgisayarınıza kurun.
  2. USB’yi takın ve sürücü listesinden seçin.
  3. Standart bir kayıp veri taraması çalıştırın.
  4. Taramanın bitmesine izin verin. Kayıp dosyalar önemliyse yarıda durdurmayın.
  5. Listeyi daraltmak için arama, filtreler ve önizlemeyi kullanın.
  6. Dosyaları bilgisayarınıza, harici bir sabit diske veya farklı bir USB’ye geri yükleyin.

Önizleme size çok şey söyler

En çok güvendiğim kısım burası. Bir dosya önizlemede açılıyorsa, şansınız daha yüksektir.

Kurtarma uygulaması orijinal dosya adını ve klasör yolunu gösterdiğinde, bunu iyi bir işaret olarak görürüm. Elinizde yalnızca recovered_file_001 gibi genel adlar varsa, dosyalar yine de sağlam olabilir ama onları sonradan sıralamak hızla çirkin bir işe dönüşür. Bunu yaptım. Berbat, ama tüm grubu kaybetmekten iyidir.

USB sürücüler neden zordur

Çoğu flash sürücü FAT32, exFAT veya NTFS kullanır. Disk Drill bu dosya sistemleriyle genelde iyi başa çıkar. Önce normal dosya sistemi kayıtlarını kontrol eder, ardından bu kayıtlar bozuksa veya eksikse imza taramasına geri döner.

Bu, bellek yanlış şekilde çıkarıldıysa, bozulduysa veya dosyalar kaybolmadan önce dengesiz davranmaya başladıysa önemlidir.

Recuva ne durumda

Bu basit bir durum gibi görünüyorsa Recuva’yı deneyebilirsiniz.

Windows’ta silinmiş birkaç JPG, PDF veya Word dosyası için iş görebilir. Yine de onu ilk seçenek değil, yedek seçenek olarak görürüm. Daha eski, yalnızca Windows’ta çalışıyor ve benim kullanımımda karışık dosya türleri ile daha büyük kurtarma işlerinde daha zayıf hissettirdi. Disk Drill bana daha temiz sonuçlar verdi ve ayıklamam gereken daha az karmaşa çıkardı.

Hemen yapmayacağım bir şey

Bir forumda biri ‘run chkdsk’ yazıp gitti diye ilk iş olarak CHKDSK çalıştırmazdım.

CHKDSK dosya sistemi hatalarına yardımcı olur. Dosya silmeyi geri alma aracı değildir. Bazı hasarlı sürücülerde dosya sistemi yapılarını değiştirir ve temiz bir kurtarma işini daha kötü hale getirir. Bir kez canım yandıktan sonra kuralım aynı kaldı. Önce kurtar. Sonra onar.

Yazılımın artık yardımcı olmadığı durumlar

Eğer USB:

• hiç algılanmıyorsa
  • 0 bayt gösteriyorsa
  • sürekli bağlantısı kopuyorsa
  • eğilmiş veya gevşek bir konektöre sahipse

o zaman artık basit bir silme durumu ile uğraşmıyorsunuz demektir. O noktada kurcalamayı bırakır ve özellikle dosyalar önemliyse bir veri kurtarma laboratuvarını düşünürdüm. Donanım arızalanıyorsa, yazılım sizi kurtaramaz.

Evet, yanlışlıkla silme işleminden sonra bir USB sürücüsünden dosya kurtarma hâlâ mümkündür; sürücüyü şimdi kullanmayı bırakırsanız.

@mikeappsreviewer ile küçük bir fikir ayrılığım var; dosyaların tamamen kaybolduğunu varsaymadan önce önce bilgisayarınızı kontrol ederdim. USB Windows’a takılıyken dosyaları sildiyseniz, bazen uygulamalar kopyaları geçici bir klasöre veya son dosyalar yoluna taşımış olabilir. Nadir olur, ama 2 dakikaya değer.

Benim yapacaklarım:

1. USB’ye hiçbir şey yazmayı durdurun.
  2. Klasör görünümünde hata olma ihtimaline karşı başka bir USB portu ve başka bir bilgisayar deneyin.
  3. Dosyaların yanlışlıkla kesilip başka bir yere yapıştırılıp yapıştırılmadığını kontrol edin.
  4. Office son dosyalarına, Fotoğraflar içe aktarma geçmişine ve sistem aramanıza bakın.
  5. Ardından kurtarma yazılımı çalıştırın.

Kurtarma için Disk Drill iyi bir seçimdir çünkü USB flash sürücüleri iyi işler ve geri yüklemeden önce belgeleri ve fotoğrafları önizlemenize izin verir. Önizleme çok önemlidir. Bir JPG sorunsuz önizleniyorsa, şansınız fena değildir. Bir DOCX doğru dosya boyutunu ve tarihi gösteriyorsa, bu da iyi bir işarettir.

Bir şey daha, sürücü biçimlendirmeyi isterse evete tıklamayın. İnsanlar panikle bunu yapıyor ve işi daha da zorlaştırıyor.

USB bozulmuşsa, bu hızlı rehber yardımcı olur: bozulmuş bir USB sürücüsünden veri nasıl kurtarılır

Bellek bağlantıyı kesiyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya ısınıyorsa durun. Bu noktada basit bir silme sorunundan çok donanım arızası gibi görünüyor.

Evet, bazen onları kurtarabilirsiniz, ancak @mikeappsreviewer ve @voyageurdubois’in söylediklerine bir şey eklemek isterim: dosyalar çok yakın zamanda silindiyse, tam kurtarma moduna geçmeden önce USB’nin herhangi bir şeyle senkronize edilip edilmediğini kontrol edin. OneDrive kamera yükleme, Adobe son dosyalar, Word otomatik kaydetme, hatta Apple Photos içe aktarma önbelleği gibi şeyler, derin taramaya gerek kalmadan hayat kurtarabilir.

Ayrıca, yaygın olan farklı uygulamalarla tekrar tekrar tara tavsiyesine biraz katılmıyorum. Eskiyse veya garip davranıyorsa, flash belleği birden fazla tam taramayla zorlamazdım. USB bellekler bir sebepten ucuzdur ve bazıları çok hızlı sorun çıkarmaya başlar.

Benim yapacağım şey:

• USB’yi hemen kullanmayı bırakın
  • Onu formatlamayın
  • Bilgisayardaki bulut/son dosya geçmişini kontrol edin
  • Hiçbir şey çıkmazsa, Disk Drill’i USB’den değil bilgisayardan çalıştırın
  • Dosyaları yalnızca başka bir sürücüye kurtarın

Disk Drill, silinen USB dosyaları için muhtemelen başlamak adına en kolay yerdir çünkü yanlışlıkla silinmeden sonra kaybolan belgeleri, fotoğrafları ve klasörleri bulmada iyidir ve önizleme özelliği, geri yüklemeden önce gerçekte nelerin kurtarılabildiğini görmenize yardımcı olur.

Basit bir adım adım anlatım ve Disk Drill inceleme bilgileri istiyorsanız, bu fena değil: Disk Drillin silinen USB dosyalarını nasıl kurtardığını görün

İnsanların gözden kaçırdığı bir şey daha: kurtarılan fotoğraflar geri geliyor ama yarısı gri görünüyor veya bozuksa, bu genellikle bazı kısımların zaten üzerine yazıldığı anlamına gelir. Bu yüzden önce her şeyi kurtarın, sonra ayıklayın.