USB sürücüm bir anda NTFS yerine RAW olarak görünmeye başladı ve dosyalarımın hiçbirini açamıyorum. Önemli verileri kaybetmeden bir RAW USB sürücüsünü NTFS’ye dönüştürmenin en güvenli yolunu bulmam için yardıma ihtiyacım var ya da en azından biçimlendirmeden önce dosyaları kurtarmam gerekiyor.
Hemen NTFS’ye dönüştürmeyi erteleyerdim. Windows bir bölümü RAW olarak gösterdiğinde, ben bunu genelde basitçe şöyle okurum: sistem artık sürücüdeki dosya sistemini anlayamıyor. Bunun kötü bir şekilde çıkarma, yarım kalan bir yazma işlemi, dosya sistemi hasarı, zayıf sektörler, kötü amaçlı yazılım veya bozulmaya başlayan bir sürücüden sonra olduğunu gördüm.
RAW etiketi her zaman dosyalarınızın gittiği anlamına gelmez. Çoğu zaman veriler hâlâ oradadır ve yapabileceğiniz en kötü şey, dosyalarınızı almadan önce bir şeyleri düzeltmeye başlamaktır.
İlk kontrol edeceğim şey
Disk Yönetimi’ni açın ve sürücüye oradan bakın. İlk olarak önemsediğim şey, boyutun hâlâ doğru görünüp görünmediğidir. Kapasite düzgün görünüyorsa, Windows onu RAW olarak işaretlese bile kurtarma şansı hâlâ yüksektir.
Bunlardan herhangi birini görseydim, sürücüye dokunmayı bırakırdım:
- kendi kendine bağlantısı kesiliyorsa
- yanlış kapasite gösteriyorsa
- garip tıklama veya tekrarlayan dönmeye başlama sesleri çıkarıyorsa
Bunlar olmaya başladığında, aksi kanıtlanana kadar genelde donanım sorunu varsayarım.
Dosyaları nasıl çıkarırdım
Önce Disk Drill kullanırdım çünkü eski kurtarma araçlarının bazılarına göre daha kolaydır ve birden fazla tarama yöntemini tek geçişte birleştirir. RAW bir bölüm için bu zaman kazandırır ve tahmin yürütmeyi azaltır.
İzleyeceğim sıra şu olurdu:
- Disk Drill’i farklı bir diske kurun. RAW sürücüye kurmayın.
- Açın ve gerekirse RAW bölümü ya da fiziksel diskin tamamını seçin.
- Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın ve tarama bitene kadar kendi hâline bırakın. RAW birimler genelde yavaş taranır. Sürücü daha kötü davranmaya başlamadıkça yarıda durdurmazdım.
- Sonuçları dosya türü filtreleri veya arama aracıyla inceleyin. Klasör görünümü varsa ona da bakın. Eski dizin yapısının korunup korunmadığını anlamanızı sağladığı için burada daha iyi sonuç aldım.
- Önce önemli şeylerinizi önizleyin; fotoğraflar, belgeler, videolar, ne önemliyse. Önizleme temiz açılıyorsa, kurtarma ihtimali daha yüksektir.
- Geri almak istediğiniz dosyaları seçin.
- Kurtarılan verileri başka bir sürücüye kaydedin, asla tekrar RAW bölümün üzerine değil.
Zor yoldan öğrendiğim bir şey var: sürücü tarama sırasında aşırı yavaşlamaya başlarsa veya bağlantısı koparsa, durun. Önce tam bir bayt düzeyinde imaj oluşturun. İmajdan okumak, zayıf bir sürücüyü tekrar tekrar zorlamaktan daha güvenlidir. Eskiden bu adımı önemsemezdim ve pişman oldum.
Dosyalarınız güvendeyse sonrasında
Ancak ondan sonra sürücünün kendisini onarmayı denerdim. Çözüm, neyin bozulduğuna bağlıdır.
Genelde seçenekler şunlardır:
- Dosya sistemi bozulduysa ve artık üzerinde kalan hiçbir şeye ihtiyacınız yoksa NTFS olarak biçimlendirin.
- Bölüm tablosu bozulduysa bölüm yapısını onarın veya yeniden oluşturun.
- Windows bölümü görüp düzgün bağlamayı reddediyorsa bir sürücü harfi atayın.
- CHKDSK’yi yalnızca kurtarma tamamlandıktan sonra çalıştırın. Dosya sistemini değiştirir, bu yüzden ona bir kurtarma aracı gibi yaklaşmazdım.
- Bu durum bir Windows güncellemesinden sonra başladıysa veya yalnızca bir bilgisayarda oluyorsa depolama denetleyicisi sürücülerini ve USB sürücülerini güncelleyin ya da yeniden yükleyin.
- SMART uyarıları, bozuk sektörler veya tekrarlayan okuma hataları görünmeye devam ediyorsa sürücüyü değiştirin.
Sürücü yeniden normal görünmeye başladığında, ona güvenmeden önce test edin. Ben genelde birkaç büyük dosyayı kopyalarım, düzgün şekilde çıkarırım, yeniden bağlarım ve dosyaların hâlâ sorunsuz okunup okunmadığını kontrol ederim. Bölüm biçimlendirmeden sonra tekrar RAW durumuna dönüyorsa, aygıtın kendisini kurtarmaya çalışmayı bırakırdım. O noktada sorun çoğu zaman dosya sistemi değil, depolama donanımıdır.
Önce RAW’ı NTFS’ye dönüştürmeyin. İnsanların veri kaybettiği kısım tam olarak burasıdır.
Biçimlendirmeden önce bekleme konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum, ancak onarım adımlarını erkenden denemek konusunda o kadar ikna olmuş değilim. RAW bir USB’de CHKDSK’nin, kurtarmayı daha temiz değil daha karmaşık hale getirme gibi kötü bir alışkanlığı vardır. Dosyalarınız önemliyse, onarımı son adım olarak görün.
Benim yapacağım şeyler:
-
USB’yi başka bir bilgisayarda ve başka bir USB portunda deneyin.
Bazen sorun bellek değil, Windows’tur. -
Disk Yönetimi’ni kontrol edin.
Boyut doğru görünüyorsa, şansınız daha yüksektir. Kapasite yanlışsa veya sürücü bağlantıyı kesiyorsa, kurcalamayı bırakın. -
Önce verileri kurtarın.
Disk Drill’i kullanın ve yalnızca RAW birimi değil, tüm USB’yi tarayın. Hasarlı flash sürücülerde, doğrudan cihazı taramak çoğu zaman bozuk bölüm girdisinin bulduğundan daha fazlasını bulur. -
Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin.
Aynı USB’ye geri değil. İnsanlar kötü bir günü böyle daha da kötü hale getirir. -
Kurtarmadan sonra silin ve biçimlendirin.
Disk Yönetimi’ni veya diskpart’ı kullanın:
diskpart
list disk
select disk X
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick
assign
Biçimlendirme başarısız olursa, USB çoğu zaman ölmek üzeredir.
Bunu daha sonra aratacak kişiler için amaç basit: biçimlendirmeden önce RAW bir sürücüden dosyaları kurtarın, ardından verileriniz güvende olduktan sonra USB’yi yeniden oluşturun.
Ayrıca, biçimlendirmeden önce RAW bir USB sürücüsünden dosyaları kurtarma konusunda hızlı bir görsel rehber istiyorsanız bu videoya göz atmaya değer.
Kısa sürüm: önce kurtarın, sonra biçimlendirin. Bellek tekrar tekrar RAW oluyorsa, çöpe atın. İşi bitmiş.
@mikeappsreviewer ve @yozora ile bir noktada kısmen aynı fikirde değilim: USB’nin kendisinin sağlıklı olduğundan zaten emin değilseniz, “dosyaları kurtar” aşamasından doğrudan “temizle + yeniden biçimlendir” aşamasına geçmek için acele etmezdim. RAW dosya sistemi elbette bozulma olabilir, ama aynı zamanda flash denetleyicisinin garipleşmeye başladığına dair ilk uyarı da olabilir. Biçimlendirmek onu bir günlüğüne kullanılabilir hale getirebilir, sonra tekrar sorun çıkarabilir.
Ben farklı olarak şunları yapardım:
- Algılanıyorsa USB’yi bir SMART/flash sağlık aracıyla kontrol edin
- Event Viewer içinde disk/ntfs/usbstor hatalarına bakın
- Sürücü önemliyse önce bir imajını alın, ardından belleği zorlamak yerine imajdan kurtarma yapın
Bu kısım insanların düşündüğünden daha önemli. Flash bellekler sorun çıkarmaya başladıktan sonra hızla ölebilir.
Ayrıca, TestDisk eski NTFS önyükleme sektörünü veya yedek önyükleme sektörünü hâlâ görebiliyorsa, bazen tam biçimlendirme yapmadan bölüm/dosya sistemi erişimini geri yükleyebilirsiniz. Bu, sadece kurtarmaya göre daha risklidir ama doğrudan her şeyi sıfırlamaktan daha az yıkıcıdır. Yine de bunu ancak imaj aldıktan sonra denerdim.
Sadece dosyaları çıkarmanız gerekiyorsa, Disk Drill RAW bir USB için hâlâ sağlam bir seçimdir çünkü kullanımı basittir ve kurtarılabilir dosyaları iyi önizler. Kurtarmadan sonra, medyayı test etmek istiyorsanız hızlı değil tam biçimlendirme yapın. Hata verirse, yavaşlarsa veya tekrar RAW olursa, atın gitsin.
Ek okuma için, bozuk sürücüleri düzeltmeye yönelik en iyi sabit disk kurtarma ve onarım yazılımları hakkındaki bu derleme de fena değil.
Kısa sürüm: önce kurtarın veya imaj alın, sonra teşhis edin, en son biçimlendirin. Tersi değil.