Çekimden sonra Nikon kameramın SD kartındaki RAW fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve görüntülerden bazıları gerçekten çok önemli. Eksik olduklarını fark ettiğimden beri yeni fotoğraf çekmedim veya kartı kullanmadım. Durumu daha da kötüleştirmeden silinen Nikon RAW dosyalarını güvenli bir şekilde kurtarmanın en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Bunu bir kez bir Nikon kartıyla yaşadım ve fotoğrafları henüz gözden çıkarmazdım. Silinen çekimler ve hızlı biçimlendirmeden sonra kaybolan dosyalar hâlâ oldukça sık ortaya çıkıyor. En çok önemli olan şey basit. O sektörlerin üzerine yazıldı mı, yazılmadı mı.
İlk adım, SD kartı şimdi kullanmayı bırakın. Daha fazla fotoğraf yok. Test videosu yok. İkinci bir biçimlendirme yok. Karta yapılan her yazma işlemi, RAW veya JPEG dosyalarını geri alma şansınızı azaltır.
Bu hızlı bir biçimlendirmeden sonra olduysa, kurtarma konusunda hâlâ fena hissetmezdim. Kart tam biçimlendirme gördüyse veya güvenli silme yapıldıysa, olasılık ciddi şekilde düşer.
Başka hiçbir yerde başka bir kopyanız yoksa, ben kurtarma yazılımıyla başlardım. Bu tür bir karmaşa için Disk Drill kullandım. Nikon formatları olan NEF ve NRW'yi, ayrıca normal JPG dosyalarını okur ve kurulumu da uğraştırıcı değildir.
Ben olsam ne yapardım
- SD kartı kameradan çıkarın.
- Bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
- Disk Drill'i SD karta değil, doğrudan bilgisayarın kendisine kurun.
- Uygulamada SD kartı seçin, ardından Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
- Evrensel Tarama çalıştırın. Yanlışlıkla silme ve hızlı biçimlendirme durumlarında genelde iş görür.
- Tarama bittiğinde, bulduklarını önizleyin. NEF veya JPG dosyaları önizlemede açılıyorsa, bunu iyi bir işaret sayardım.
- Dosyaları bilgisayarınıza veya farklı bir sürücüye kurtarın. Aynı SD karta geri kaydetmeyin.
Videoyu da kaybettiyseniz, ilk taramadan sonra Gelişmiş Kamera Kurtarma özelliğini de denerdim. Kamera video dosyaları garip şekillerde parçalanabilir ve bu mod bazen standart taramanın atladığı klipleri yakalar.
İnsanların beklemediği bir nokta var: kurtarılan RAW dosyaları genelde çirkin, genel adlarla ve eski klasör düzeni olmadan geri gelir. Sinir bozucu, evet. Ama normal. Yazılım çoğu zaman dosyaları orijinal dizin yapısını düzgünce yeniden kurarak değil, dosya imzasına göre çekiyordur.
Ayrıca, kurtarılan bir NEF dosyası varsayılan Windows Fotoğraflar uygulamasında açılmayı reddediyorsa, ona hemen bozuk demem. Windows, Nikon RAW desteği konusunda yıllardır tuhaf davranıyor. Önce uygun NEF desteği olan bir yazılımda açmayı deneyin.
Taramadan önce sıkıcı yedekleme noktalarınızı da kontrol edin. Bunu bir kez atladım ve bir saatimi boşa harcadım. Bilgisayarınızı, eski aktarımları, SnapBridge transferlerini, bulut fotoğraf senkronizasyonunu, tatil klasörlerini, rastgele harici sürücüleri gözden geçirin. Kopyalar zaten oralarda duruyor olabilir.
Kart hiç görünmüyorsa, sürekli bağlantısı kopuyorsa veya fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa, onunla uğraşmayı bırakırdım. O noktada bir veri kurtarma laboratuvarı daha mantıklı olur. Bozuk bir kart, okumayı tekrar tekrar denedikçe daha kötüleşme eğilimindedir. Bunu zor yoldan öğrendim.
Yani evet, fotoğraflar silindiyse, bir seyahatten sonra kaybolduysa veya bir biçimlendirme hatasında silindiyse kurtarma hâlâ mümkün olabilir diye düşünüyorum. Kilit nokta hız. Kartı kullanmayı bırakın, bir bilgisayardan tarayın ve bulunan her şeyi başka bir sürücüye kurtarın.
Evet, şansınız hâlâ fena değil.
Bunun en büyük nedeni, kartı kullanmayı bırakmış olmanız. Silinen Nikon RAW dosyaları, genellikle NEF, çoğu zaman yeni veriler üzerlerine yazılana kadar SD kartta kalır. Eğer yeni fotoğraf veya video çekilmediyse, kurtarma oranları çoğu zaman yüksektir. Sağlam kartlarda, dosya oyma araçları silinmiş kamera medyasının büyük kısmını kurtarır. Tam çekimlerin geri geldiğini gördüm; dosya adları bozuk olsa da görüntüler sağlamdı.
Ana konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, tüm yazma işlemlerini durdurun. Yine de bir noktada biraz farklı düşünüyorum. Kart sorunlu davranıyorsa, kurtarma öncesinde her dosyayı tek tek önizlemek için fazla zaman harcamazdım. Kararsız medyada, daha az okuma geçişi yapmak daha güvenlidir. Önce başka bir sürücüye kurtarın, sonra ayıklayın.
Taramadan önce kontrol etmeniz gereken birkaç şey:
- SD kartı fiziksel anahtarıyla kilitleyin.
- Kamera üzerinden USB ile değil, iyi bir USB kart okuyucu kullanın.
- Bilgisayarınız kartı onarmanızı veya biçimlendirmenizi isterse, hayır deyin.
- Nikon yazılımında, Lightroom’da veya eski içe aktarma klasörlerinde kopyalar zaten var mı kontrol edin.
Kart normal şekilde bağlanıyorsa, Disk Drill Nikon SD kart kurtarma için sağlam bir seçimdir. NEF ve yaygın fotoğraf formatlarını iyi işler ve kurtarma araçlarında çok derin değilseniz kullanımı yeterince kolaydır. Disk Drill dosyaları bulursa ama bazı NEF’ler açılmazsa, bozuk olduklarına karar vermeden önce Nikon NX Studio veya Lightroom’da test edin. Windows RAW dosyalarında sürekli zorlanır, dürüst olmak gerekirse.
Kart okunamıyorsa, yavaşsa veya bağlantısı kopuyorsa, önce kartın bir imajını alın, sonra kart yerine bu imajı tarayın. Bu, arızalı medya üzerindeki stresi azaltır. Bu adım çok sık atlanıyor ve önemlidir.
Ayrıca, hızlı bir görsel rehber istiyorsanız burada sağlam bir SD kart kurtarma eğitimi var:
silinen fotoğraflar ve RAW dosyaları için en iyi SD kart kurtarma yazılımı rehberi
Kısaca, evet, Nikon kamera SD kartından silinen RAW fotoğraflar çoğu zaman kurtarılabilir. Yeni yazma işlemi olmaması size çok daha iyi bir şans verir. Bir bilgisayardan Disk Drill veya başka bir kurtarma uygulaması kullanın, kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin ve kart hasarlı görünüyorsa onunla kurcalamayı bırakın çünkü bu durumu çok hızlı şekilde daha kötü hale getirir.
Evet, muhtemelen.
Lehinize olan en büyük şey, kartı kullanmayı bırakmış olmanız. Bu, her şeyden daha önemli. Nikon SD kartlarındaki silinmiş NEF RAW dosyaları genellikle başka bir şey üzerlerine yazana kadar yalnızca boş alan olarak işaretlenir.
Genel olarak @mikeappsreviewer ve @mike34’e katılıyorum, ama bir ek noktayı daha güçlü vurgulardım: eğer bu fotoğraflar gerçekten yeri doldurulamazsa, önce SD kartın birebir bir imajını alın, sonra kurtarma denemelerini orijinal karta tekrar tekrar yüklenmek yerine bu imaj üzerinden yapın. Birçok kişi bu kısmı atlıyor, sonra da hafif sorunlu bir kartın neden daha kötü hale geldiğini merak ediyor.
İnsanların unuttuğu birkaç Nikon’a özgü not:
- Bazı Nikon gövdeleri görüntülerle birlikte yan dosyalar veya yardımcı dosyalar oluşturur. Onları da görürseniz kurtarın.
- NEF dosyaları sorunsuz şekilde kurtarılabilir ama temel uygulamalarda önizleme doğru çalışmayabilir.
- Kurtarılmış bir RAW bozuk görünüyorsa, tamamen mahvolduğunu varsaymadan önce Nikon NX Studio’da test edin.
Kolay yolu istiyorsanız, Disk Drill Nikon SD kart kurtarma için meşru bir seçenektir ve genellikle NEF dosyalarını iyi tanır. Yine de hiçbir şeyi aynı karta geri yüklemezdim, tabii ki. Bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin.
Her şeyi önce önizleyin fikrine dair küçük bir anlaşmazlığım var: kart biraz bile kararsızsa, önce kurtarın, sonra inceleyin. Daha az kurcalamak daha iyidir.
Fazla derine inmeden önce kontrol etmeye de değer:
silinmiş kamera fotoğrafları için en iyi SD kart kurtarma yazılımı önerileri
Kart okunamıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya biçimlendirilmesi isteniyorsa, kendi başınıza denemeleri bırakın ve profesyonel bir laboratuvarı düşünün. Ama normal şekilde bağlanıyorsa, şansınız hâlâ oldukça iyi açıkçası.