Silinen GoPro video dosyalarını SD karttan nasıl kurtarabilirim? Yardım gerekli

Bir geziden sonra SD kartımdaki önemli GoPro video dosyalarını yanlışlıkla sildim ve şimdi onları ne kamerada ne de bilgisayarımda bulabiliyorum. Olaydan sonra kartı çok fazla kullanmadım çünkü silinen GoPro görüntülerini kurtarmanın hâlâ bir yolu olduğunu umuyorum. Videoları geri yüklemeye yardımcı olabilecek en iyi SD kart kurtarma yöntemleri veya yazılımları hakkında gerçekten tavsiyeye ihtiyacım var.

Evet, bu berbat. Bir çekimden sonra bir kartın bozulduğunu yaşadım ve dosyalar kaybolduktan sonra yaptığım en kötü şey ona fazla dokunmaktı.

Yapacağım ilk şey, SD kartı hemen kullanmayı bırakmak olurdu. Yeni klip yok. Format yok. Henüz hiçbir onar düğmesi yok. GoPro dosyaları silindiğinde, üzerine yeni görüntüler yazılana kadar veriler çoğu zaman orada kalır. Yapacağınız her ek kayıt, şansınızı azaltır.

Kartı taramadan önce kontrol edeceğim şeyler

1. Bir GoPro aboneliği için ödeme yapıyorsanız, oturum açın ve buluttaki Medya Kitaplığı ile Çöp Kutusu klasörünü kontrol edin.
  2. Kartı bir kez daha kameraya takın, GoPro'nun dosya onarımını kendi kendine teklif edip etmediğine bakın.
  3. Kartı bilgisayarınızda açın ve LRV dosyalarını arayın. Bunlar düşük çözünürlüklü önizleme klipleridir. İdeal değil ama ana dosya kullanılamaz durumdaysa yine de hiç yoktan iyidir.

Klipler kart listesinden kaybolduysa, Disk Drill'i denerdim. Bunu bir kez aksiyon kamerası görüntülerinde kullandım ve beklediğimden fazlasını geri aldım. GoPro görüntüleri için denemeye değer kısmı, Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur.

Gördüğüm kadarıyla bu mod, GoPro'lar, dronlar ve araç kameraları gibi cihazlardan gelen görüntülerde yardımcı oluyor; bu tür cihazlarda video verileri kart üzerinde tek bir temiz blok halinde durmak yerine parçalara bölünmüş halde dağılmış olur.

Bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir. GoPro dosyaları çoğu zaman parçalanmış karmaşık bir yapıya dönüşür, bazen yüzlerce, bazen daha da fazla parçaya ayrılır. Birçok kurtarma uygulaması videonun parçalarını bulur ama bunları yeniden oluştururken başarısız olur. Sonuç olarak dosya görünür ama oynatılmaz. Ya da yarısına kadar oynar ve sonra bozulur. Disk Drill'in Gelişmiş Kamera Kurtarma modu bu tür parçalanmış görüntüler için geliştirildi ve MP4 ile LRV dahil GoPro formatlarını destekler.

Atlamayacağım üç şey

1. Kart okuyucu kullanın. Başka bir seçeneğiniz varsa kurtarma için GoPro’yu bilgisayarınıza bağlamayın.
  2. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin; masaüstü sürücünüz, harici bir SSD, aynı SD kart dışında herhangi bir yer.
  3. Kart hata veriyor veya bağlantısı kesiliyorsa, önce bire bir bir imaj oluşturun, ardından orijinal kartı yıpratmak yerine imajı tarayın.

Dosyalar kaybolduğundan beri çok fazla yeni kayıt yapmadıysanız, şansınız hâlâ fena değil. Garanti değil, ama tamamen de bitmiş değil.

Kartı kullanmayı bırakın. Orada doğru olanı yaptınız.

Bir noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, SD karta yazmayı kapalı tutun. Kameranın bir şey yapmasına izin vermek için kartı tekrar GoPro’ya takma konusunda ise biraz katılmıyorum. Kart önemliyse, bu noktadan sonra kamerayı devre dışı bırakırdım. GoPro onarım uyarıları bazen hasarlı başlıkları düzeltmeye yardımcı olur, ama karta da yazarlar. Bu ihtimali sevmiyorum.

Benim sıradaki yapacaklarım:

1. microSD kartı iyi bir kart okuyucuya takın.
  2. Karttaki boş alanı kontrol edin.
  3. Silinen videolar görünmüyorsa ama kullanılan alan hâlâ yüksek görünüyorsa, verileriniz çoğu zaman hâlâ oradadır.
  4. Bilgisayarınız okuma hataları görüyorsa önce kartın bir imajını alın.
  5. Taramayı kameradan değil, bilgisayarda Disk Drill ile yapın.

Disk Drill burada denemeye değer çünkü GoPro görüntüleri çoğu zaman parçalar halinde kaydedilir. Standart silinen dosya kurtarma araçları bazı bölümleri kaçırır ve bozuk MP4’ler döndürür. Disk Drill, özellikle dosya sistemi girdisi silindiyse ama video verisi hâlâ karttaysa, aksiyon kamerası video kurtarmada daha iyi olma eğilimindedir.

İnsanların atladığı bir şey daha var. .THM dosyaları ve klip numarası boşlukları için DCIM klasörüne bakın. GX01xxxx.MP4 eksikse ama yakın numaralar mevcutsa, kurtarma olasılığı genelde tüm klasör yapısı kaybolmuş olmasına göre daha yüksektir.

Kart hızlı biçimlendirildiyse, kurtarma hâlâ mümkündür. Silmeden sonra yeni klipler kaydettiyseniz, üzerine yazılan kısımlar gitmiştir.

GoPro ve kamera SD kart video kurtarma hakkındaki şu rehber de fena değil, bu kamera SD kart kurtarma eğitimini izleyin.

Temel kural, kurtarmayı aynı karta geri değil, bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye yapın.

Ben bu konuda @kakeru ile aynı fikirdeyim: Ne yaptığını görmek için kartı tekrar GoPro’ya takmazdım. Kameralar karta yazan “yardımcı” şeyler yapmayı sever ve şu anda isteyeceğiniz şey bu değil.

Benim farklı olarak ekleyeceğim şey şu: kurtarmadan önce, dosyaların gerçekten silinip silinmediğini yoksa sadece gizlenip dizinde bozulup bozulmadığını kontrol edin. Bilgisayarda gizli dosyaları görünür yapın ve garip sıfır baytlık MP4’lere, yinelenen klasörlere veya birden boş görünmeye başlayıp hâlâ kullanılmış alan gösteren bir karta bakın. Bu bazen gerçek silinmeden çok dosya sistemi hasarına işaret eder.

Ayrıca, MP4’ü kurtarıp hâlâ oynatamıyorsanız, hemen tamamen bozulduğunu varsaymayın. GoPro klipleri çoğu zaman hasarlı başlıklarla geri gelir. Aynı kamera/ayarlarla çekilmiş çalışan başka bir örnek klibiniz varsa, bir video onarım aracı bazen bunları yeniden oluşturabilir. İnsanlar bu adımı gereğinden fazla sık atlıyor.

Taramayı yapacaksanız, Disk Drill burada mantıklı, özellikle de GoPro görüntüleri parçalanmış olabildiği için ve genel silinen dosya kurtarma uygulamaları aksiyon kamerası videosunu yeniden birleştirmede biraz çöp kalıyor. Her şeyi farklı bir sürücüye kurtarır, sonra ayırıp düzenlerdim.

Burada faydalı bir okuma da var: GoPro Hero 8 kayıp video kurtarma tartışması ve çözümleri.

Büyük mesele şu: kart sahtetse, arızalanıyorsa veya aniden normalden çok daha yavaşsa, tek bir sağlam denemeden sonra kendin yap yöntemlerini bırakın. Tekrarlanan yeniden taramalar işleri daha kötü hale getirebilir. Bazı insanlar bunu can sıkıcı yoldan öğreniyor.

Kimsenin açıkça bahsetmediği bir kontrol daha eklerdim: birden fazla kurtarma geçişi yapmadan önce kartı bir hex/dosya görüntüleyici ile mdat ve ftyp imzaları açısından inceleyin. Bunlar hâlâ büyük ve bitişik bölgelerde duruyorsa, şansınız boş klasör durumunun düşündürdüğünden daha yüksektir.

GoPro’yu sürecin dışında tutma konusunda @kakeru ve @reveurdenuit ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim. İlk olarak kamerada onarım deneme konusunda @mikeappsreviewer ile küçük bir fikir ayrılığım var. Hassas kartlarda tek bir yardımcı yazma işlemi bile bir klibe mal olabilir.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Mümkünse SD kartı bir adaptörle kilitleyin.
  2. SMART/okuma sorunları görünüyorsa önce klonlayın.
  3. Arka arkaya beş farklı araç değil, tek bir derin tarama çalıştırın.
  4. Kurtarılan dosyaları yalnızca dosya adına göre değil, boyut ve zaman damgasına göre sıralayın.

Disk Drill hakkında:
Artıları: silinmiş kamera medyasını bulmada iyidir, parçalanmış aksiyon kamerası görüntülerini temel silme geri alma uygulamalarından daha iyi işler, arayüzü kolaydır, önizleme kullanışlıdır.
Eksileri: sektörlerin üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz, derin taramalar biraz zaman alabilir ve kurtarılan dosya adları/klasör yapısı dağınık olabilir.

Ayrıca, kurtarılan GoPro MP4’leri açılmıyorsa, aynı kamera/ayarlarla alınmış sağlam bir örnek kullanarak onarmayı deneyin. Bu adım, insanların düşündüğünden daha fazla bozuk kurtarmayı kurtarır.