SD kartımda yer açmaya çalışırken yanlışlıkla birkaç önemli videoyu sildim ve onları hızlıca geri kurtarmak için yardıma ihtiyacım var. Kart kameramda kullanılıyordu ve dosyaların temelli kaybolmuş olmasından endişe ediyorum. SD karttan silinen videoları geri kurtarmanın en iyi yolunu veya gerçekten işe yarayan bir yazılımı bilen varsa, tavsiyenizi gerçekten çok takdir ederim.
İhtiyacınız olan bir videoyu kaybetmek her seferinde kötü hissettirir. Bunu bir kez aile etkinliğinden görüntülerle yaşadım ve yapılabilecek en büyük hata, hiçbir şey olmamış gibi kartı kullanmaya devam etmek olurdu.
Klibiniz sildiniz diye, kartı biçimlendirdiniz diye ya da kameranız kart hataları vermeye başladı diye kaybolduysa, üzerine hiçbir şey yazmayı bırakın. Şu anda yapabileceğiniz en iyi şey, hasarı daha da artırmaktan kaçınmaktır.
İlk iş, kartı çıkarın
Hafıza kartını kameradan çıkarın.
Daha fazla video çekmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Kartı tekrar biçimlendirmeyin. Her yeni yazma işlemi, geri almak istediğiniz eski verinin içine işler.
Ve evet, kameranız USB üzerinden bağlanmanıza izin veriyorsa bile, bunun için yine de onu kullanmazdım. Düz bir kart okuyucuyla daha iyi sonuç aldım. Daha az garip aktarım sorunu.
Bilgisayarınızın hâlâ kartı görüp görmediğini kontrol edin
Kartı bir kart okuyucuya takın ve bilgisayarınıza bağlayın.
Windows kartı gösteriyorsa, bozuk, okunamaz, RAW ya da ayrılmamış gibi görünse bile, kurtarma yazılımının hâlâ çalışabileceği bir şey vardır.
Dosya Gezgini’nde görünmüyorsa, Disk Yönetimi’ni açın ve oraya bakın. Gezgin yokmuş gibi davransa bile kartların orada göründüğünü gördüm. Disk Yönetimi görüyorsa, şansınız hâlâ fena değildir.
Alışılmış kurtarma araçları birçok kamera videosunu kaçırır
İnsanların zaman kaybettiği yer burasıdır.
Birçok kurtarma uygulaması fotoğraflar, PDF’ler, ofis dosyaları ve benzeri şeylerde gayet iyi iş çıkarır. Kameralardan gelen video ise bambaşka bir karmaşadır. Birçok kartta görüntü, depolama alanına dağılmış parçalar hâlinde bölünür; bazen çok sayıda ayrı parça olur. GoPro’lar, dronlar, araç kameraları, aynasız kameralar, aksiyon kameraları; hepsi bunu daha da zorlaştırır.
Kayıp dosyalar kamera videoları olduğunda genelde insanları Disk Drill yönlendiririm.
Asıl sebep, Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur. Bu mod, tembelce bir başlık araması yapıp en iyisini ummak yerine, parçalanmış görüntüleri yeniden birleştirmek için tasarlanmıştır. GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Insta360, araç kameraları ve benzeri cihazların kartlarında bu önemlidir.
Ben olsam ne yapardım
- Disk Drill’i yükleyin.
- Orijinal SD kartı bir kart okuyucuyla bilgisayarınıza takın.
- Disk Drill’i açın.
- Listeden hafıza kartını seçin. Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın, ardından Gelişmiş Kamera Kurtarma’yı seçin.
- Taramanın bitmesine izin verin. Yarıda kesmeyin.
- Bulduklarını önizleyin.
- Kurtarılan videoları başka bir yere kaydedin.
Son kısım önemlidir. Dosyaları aynı karta geri yüklemeyin. Bunları dahili sürücünüze, harici bir SSD’ye, başka herhangi bir yere koyun.
Yazılımın hâlâ mantıklı olduğu durumlar
Sorun fiziksel değil de mantıksal görünüyorsa önce yazılımı denerdim. Şunlar gibi:
- Dosyaları yanlışlıkla sildiniz.
- Kart biçimlendirildi.
- Dosya sistemi bozuldu.
- Kart görünüyor ama dosyalar eksik ya da bozuk.
Bu durumlarda, kartı yeterince hızlı kullanmayı bıraktıysanız kurtarma yazılımı çoğu zaman sonuç verir.
Ne zaman durur ve işi uzmana bırakırdım
Bazı işaretler, evde kurtarma döngüsünü bırakmanız gerektiğini söyler.
- Kartta görünür fiziksel hasar var.
- Bağladığınızda hızlıca ısınıyor.
- Bilgisayarınız onu hiç algılamıyor.
- Tarama sırasında sürekli bağlantısı kesiliyor.
- Kamera donanımla ilgili hatalar gösteriyor.
- Görüntüler para, müşteri güveni ya da yeniden yapamayacağınız bir iş değeri taşıyor.
Bu durumlarda kartı kurcalamaya devam etmezdim. Tekrarlanan denemeler işleri daha kötüleştirebilir. Bir kurtarma laboratuvarı bellek yongalarını doğrudan okuyabilir; bu da normal ev araçlarının çok ötesindedir.
Kart hâlâ görünüyorsa, kullanmayı bırakın ve dikkatlice bir kez tarayın. Görünmüyorsa ya da dengesiz davranmaya başladıysa, ben orada dururdum. Bu, bir kötü kartı tamamen ölü bir karta çevirmekten beni kurtardı.
SD kartı kullanmayı bırakın. @mikeappsreviewer’ın söylediği kısım tamamen doğru.
İlk ekleyeceğim şey şu: taramadan önce kartın bir imajını alın. Videolar önemliyse kurtarmayı denemeden önce bunu yapardım. Bire bir kopya size tek bir temiz deneme şansı verir ve kart garip davranmaya başlarsa orijinali el değmeden korur. Windows’ta USB Image Tool veya HDD Raw Copy Tool gayet iyi iş görür. Mac ya da Linux’ta ne yaptığınızı biliyorsanız dd işe yarar. Küçük adım, büyük kazanç.
Ardından, yazılımınız destekliyorsa kurtarmayı kart üzerinde değil imaj üzerinde çalıştırın. Disk Drill, silinmiş kamera videoları için sağlam bir seçenektir, özellikle de kart biçimlendirildiyse veya klipler parçalandıysa.
Ayrıca, gizli kalmış artıklar için DCIM ve PRIVATE klasörlerini kontrol edin. Bazı kameralar sidecar dosyaları bırakır veya klipleri bölünmüş halde tutar. THM, XML, IDX veya BDMV türü şeyler görürseniz, bunların hiçbirini silmeyin.
Videolar bugün silindiyse ve yeni hiçbir şey yazmadıysanız, kurtarma ihtimali fena değildir. Silmeden sonra kayıt almaya devam ettiyseniz, ihtimal hızla düşer.
Görsel bir anlatım isterseniz, bu silinen kamera dosyaları için SD kart video kurtarma eğitimi süreci oldukça iyi anlatıyor.
En önemli şey, rastgele uygulamaları test etmeye devam etmeyin. İnsanlar kötü bir durumu böyle daha da kötü hale getiriyor.
Kartı çıkarın ve olduğu gibi bırakın. Bu kısmı @mikeappsreviewer ve @jeff doğru söylemiş.
Benim biraz katılmadığım nokta, doğrudan bir sürü tarama denemeye atlamak. Videolar gerçekten önemliyse, önce normal şekilde hâlâ görünen her şeyi kopyalardım, sonra kameranızın proxy dosyaları oluşturup oluşturmadığını veya klipleri bölüp bölmediğini kontrol ederdim. Birçok kişi DCIM dışındaki klasörleri gözden kaçırıyor, özellikle Sony/Canon/Panasonic kartlarında. PRIVATE, AVCHD, MP_ROOT, MISC ve hatta gizli klasörlere bakın. Bazen silinmiş sanılan videoda aslında sadece dizin kaybolmuştur ve akış hâlâ duruyordur.
Ayrıca, bozulma varsaymadan önce kartı farklı bir kart okuyucuda deneyin. Ucuz okuyucular aşırı derecede sorunlu olabiliyor.
Kart okunabiliyorsa, evet, Disk Drill kullanın ve silinmiş video dosyaları için tarama yapın. Sonuçları dosya türüne/boyutuna göre sıralar ve her rastgele parçayı geri yüklemek yerine gerçekçi uzunluklara sahip klipleri arardım. Zaman kazandırır.
İnsanların unuttuğu bir şey daha var: Kameranızda dahili bir görüntü veritabanını kurtar veya kartı onar seçeneği varsa, bunu henüz ÇALIŞTIRMAYIN. Bazen yardımcı olur, bazen de ihtiyaç duyduğunuz meta verileri üzerine yazar.
Kart tıklıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya okuma sırasında kayboluyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. Bu laboratuvarlık bir durum, şaka değil.
Bununla ilgili ek bilgi burada da var: SD kart video kurtarma tartışması ve silinen dosya kurtarma ipuçları
Ben bir şey daha eklerdim; diğerleri buna sadece hafifçe değinmiş: videoların gerçekten kamera veritabanı tarafından mı “silindiğini”, yoksa depolamadan mı kaldırıldığını kontrol edin. Bazı Sony, Panasonic ve Canon kartlarında, klip listesi bozulurken .MTS, .MP4 veya .MOV parçaları hâlâ yerinde duruyor olabilir. Bu yüzden tam kurtarma öncesinde, bilgisayarınızda gizli dosyaları etkinleştirin ve yalnızca en üst düzeyi değil, klasör derinliğini de manuel olarak inceleyin.
Önce çok fazla test önizlemesi yapma konusunda biraz katılmıyorum. Önizlemeler parçalanmış görüntülerde başarısız olabilir ve aslında kurtarılabilir olan iyi dosyaların kurtarılamaz görünmesine neden olabilir.
Disk Drill burada, özellikle kamera medyası için, makul bir seçimdir.
Artılar:
- silinmiş video dosyalarını bulmada iyi
- biçimlendirilmiş kartlardan kurtarma yapabilir
- birçok kurtarma aracına göre daha temiz bir arayüz
Eksiler:
- derin taramalar biraz zaman alabilir
- büyük ve bozuk klipler için önizleme her zaman güvenilir değildir
- en iyi sonuçlar büyük ölçüde verilerin üzerine yazılıp yazılmadığına bağlıdır
@jeff, @sognonotturno ve @mikeappsreviewer, kullanımı hemen durdurma konusunda haklı. Ben sadece şunu eklerdim: kartta önemli, ücretli bir iş varsa ve kart kararsız davranıyorsa, başka okuma yapmadan doğrudan bir laboratuvara gidin; uzun bir kendin yap maratonunu atlayın.