SD Kartlar ve USB Sürücüler için En Güvenilir ExFAT Dosya Kurtarma Yöntemi Nedir?

Windows ile bir kamera arasında kullanıldıktan sonra dosyalarımı birden göstermeyi bırakan bir exFAT SD kartım/USB sürücüm var. Yanlış kurtarma aracını kullanarak veya biçimlendirerek veri kaybını daha da kötüleştirmek istemiyorum. SD kartlar ve USB sürücüler için en güvenli ve en güvenilir exFAT dosya kurtarma yöntemi nedir?

Bu bir exFAT SD kart veya USB sürücüyse, asıl önemli olan ona hemen dokunmayı bırakmaktır. Bunu zor yoldan öğrendim; 128 GB’lık bir kamera kartını biçimlendirdikten sonra bütün bir hafta sonuna ait fotoğraf ve videoların gittiğini sanmıştım. Kurtarma uygulaması önemlidir, ama kurtarmadan önce ne yaptığınız daha da önemlidir.

Karta yeni hiçbir şey kaydetmeyin. Tekrar biçimlendirmeyin. Üzerinde CHKDSK veya onarım araçları çalıştırmayın. Silinen veya biçimlendirilen veriler hâlâ orada duruyor olabilir, ancak her yazma işlemi aygıta geri istediğiniz şeylerin üzerine yazma fırsatı verir.

Önce yedekleri kontrol edin, tabii ki. Benim durumumda yedek yoktu, bu yüzden doğrudan kurtarma yazılımına geçtim. Ben Disk Drill kullandım ve neredeyse her şeyi geri getirdi.

Temel süreç oldukça basitti:

1. Disk Drill’i SD karta veya USB sürücüsüne değil, bilgisayara kurun.
  2. Kartı bir kart okuyucu ile takın.
  3. exFAT aygıtını seçin ve tarama başlatın. Universal Scan genellikle istediğiniz seçenektir.
  4. Bitmesini bekleyin, ardından kurtarmadan önce dosyaları önizleyin.
  5. Kurtarılan dosyaları aynı karta geri değil, bilgisayarınızın dahili sürücüsüne kaydedin.

Güzel olan tarafı, Windows için Disk Drill’in 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarma sunmasıdır; böylece en azından bir şey için ödeme yapmadan önce dosyaların kurtarılabilir olduğunu doğrulayabilirsiniz.

Dikkat edeceğim bir özellik disk görüntüleme olurdu. Kart veya USB bellek sorunlu davranıyorsa, örneğin bağlantısı kopuyorsa, okuma sırasında aşırı yavaşsa veya bazen görünüp bazen görünmüyorsa, özgün aygıtı tarama üstüne tarama ile zorlamaya devam etmeyin. Önce bir disk görüntüsü oluşturun, sonra görüntüyü tarayın. Bu, arızalanan ortam için daha güvenlidir ve işler ters giderse yeniden denemek için size daha fazla alan sağlar.

Silinmiş kamera görüntüleri için, özellikle drone’lardan, DSLR’lerden, aynasız kameralardan, GoPro’lardan veya araç kameralarından gelenler için, Disk Drill’de ayrıca Advanced Camera Recovery (ACR) vardır. Benim çok ihtiyacım olmadı çünkü benim durumum çoğunlukla fotoğraflardı, ama MP4, MOV veya diğer video dosyaları eksikse denemeye değer. Standart taramalar parçalanmış videoları gözden kaçırabilir.

Disk Drill ihtiyacınız olanı bulamazsa, TestDisk başka bir seçenektir. Ücretsizdir, ancak daha tekniktir ve basit silinmiş dosya kurtarmadan çok bölümleme sorunları için daha uygundur.

Aygıt fiziksel olarak kötü görünüyorsa kendin yap kurtarmadan kaçınırdım. Hiçbir bilgisayarda görünmüyorsa, bağlantısı sürekli kopuyorsa, alışılmadık şekilde ısınıyorsa veya görünür hasarı varsa, denemeyi bırakın. Daha fazla girişim kurtarmayı zorlaştırabilir. Bu noktada bir kurtarma laboratuvarı genellikle daha iyi seçenektir. Birçoğu ücretsiz değerlendirme yapar, ancak gerçek kurtarma hasara bağlı olarak kolayca birkaç yüz dolar veya daha fazlasına mal olabilir.

Bu sadece silme veya biçimlendirme gibi mantıksal veri kaybıysa, elinizde iyi bir şans var. Aygıtı kullanmayı bırakın, farklı bir sürücüye kurtarın ve ancak dosyalarınız güvende olduktan sonra onarımı düşünün. Beni kurtaran şey buydu.

Windows açılır açılmaz yardımcı gibi görünen bir kutu çıktığında kartı “başlatmasına”, “biçimlendirmesine” veya “tara ve düzelt” yapmasına izin vermeyin. İnsanlar kurtarılabilir bir exFAT sorununu tam da bu noktada içinden çıkılmaz bir hale getirir. Cihaz kararsız davranıyorsa @mikeappsreviewer bir görüntüyü tarama konusunda haklı, ama ben önce daha da basitini denerdim: farklı bir kart okuyucu veya USB bağlantı noktası deneyin, ardından kurtarma yapmadan önce kartın/sürücünün tam bir görüntüsünü alın. Bundan sonra, görüntüyü rahat kullandığınız iyi bir araçla tarayın. Dosyalarınızı kurtarmadan önce önizleme yapabiliyorsa Disk Drill uygundur, ancak özellikle kamera kartlarında hiçbir aracı yalnızca dosya adlarına göre değerlendirmeyin. Birkaç önizleme açın, bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın ve SD kartı ancak kurtarılan dosyaların gerçekten kullanılabilir olduğunu öğrendikten sonra yeniden biçimlendirin.

Kartın doğru kapasiteyi gösterip göstermemesi, hangi kurtarma düğmesine tıkladığınızdan daha önemlidir. 128 GB’lık bir kart 128 GB olarak görünüyorsa ama klasör boşsa, RAW ise veya biçimlendirilmesi isteniyorsa, bu genellikle normal bir yazılım kurtarma durumudur. 0 bayt, 31 MB, garip derecede küçük bir boyut olarak görünüyorsa ya da Disk Yönetimi’nden sürekli kayboluyorsa, bunu normal silinmiş dosya vakası gibi test etmeyi bırakın. Bu noktada sorun okuyucu, denetleyici veya NAND olabilir ve tekrarlanan taramalar yalnızca kalan okunabilir süreyi boşa harcayabilir.

CHKDSK çalıştırmayın / biçimlendirmeyin tavsiyesine katılıyorum, ancak taramayı doğrudan kamera üzerinden yapma konusunda dikkatli olurdum. SD kart ise sade bir USB kart okuyucu kullanın. Kameralar bazen depolamayı alışılmadık şekillerde sunar ve mümkünse bilgisayarın blok aygıtını doğrudan görmesini istersiniz. USB bellek için, sorunlu davranıyorsa bir hub üzerinden değil doğrudan bilgisayara takın.

Asıl kurtarma yöntemi için sıralamam şu olurdu: boyutun doğru göründüğünü doğrulayın, aygıt az da olsa kararsızsa bir imaj alın, sonra bu imajı kurtarma yazılımıyla tarayın. İlgilendiğiniz dosyaları önizleyebiliyorsa Disk Drill bunun için uygundur, ancak önizleme tarama sonuç sayısından daha önemlidir. Bir aracın 40.000 dosya bulduğunu söylemesi, kurtarılan fotoğrafların yarısı griyse veya videolar oynatılamıyorsa pek bir şey ifade etmez. Küçük bir örneği başka bir sürücüye kaydedin, açın, sonra devam etmeye değip değmeyeceğine karar verin. Ancak bundan sonra kartı yeniden biçimlendirirdim ve daha önce aniden kaybolma sorunları yaşamaya başladıysa onu önemli hiçbir şey için yeniden kullanmazdım.

Kurtarma işe yarasa bile, özellikle kamera medyasındaki exFAT ile biraz dağınıklık bekleyin. Fotoğrafları geri alabilirsiniz ama dosya tablosu zarar görmüşse klasör yapısını, orijinal adları veya bazı video kliplerini kaybedebilirsiniz. Bu yüzden “tüm dosyalar kurtarıldı” ifadesini hedef olarak görmem. Hedef, “önemli dosyalar güvenli bir yere kopyalandıktan sonra normal şekilde açılıyor” olmalıdır.

En iyi yöntem sıkıcıdır: mümkünse kartı salt okunur yapın, imajını alın, sonra imaj üzerinden çalışın. SD kartlar için küçük kilit anahtarı kusursuz bir koruma değildir ama ben yine de kullanırdım. USB sürücüler için gerçekten böyle bir lüksünüz yok, bu yüzden Windows’un ona herhangi bir şey yazmasına izin vermemek için ekstra dikkatli olun. Explorer’da sadece açmak bile, kuruluma bağlı olarak bazen gereksiz veya meta veri dosyaları oluşturabilir. İmaj alınana kadar sürücüye hiç göz atmamayı tercih ederdim.

Disk Drill, normal bir arayüz ve önizlemeler istiyorsanız makul bir ilk denemedir, ancak ilk sonuç eksik görünüyor diye farklı ayarlarla orijinal aygıtı tekrar tekrar taramazdım. Klonu veya imajı tarayın. Disk Drill temiz şekilde açılan önizlemeler bulursa, bunları başka bir diske kurtarın. Çoğunlukla adsız genel dosya parçaları buluyorsa, bu başarısız olduğu anlamına gelmez; exFAT dizin bilgilerinin kaybolduğu ve imza tabanlı kurtarmaya kaldığınız anlamına gelebilir. Bu yine de JPEG’ler ve bazı RAW dosyaları için faydalıdır, uzun parçalanmış videolar için ise daha zahmetlidir.

Dosyalar kopyalandıktan sonra eski kartı “onarım” yapıp tekrar ona güvenmeyin. Kamera ile Windows arasında taşındıktan sonra rastgele bir exFAT birimini kaybeden bir kart, onu kurtarmak için harcanan zamana kıyasla ucuzdur. Yalnızca kurtarmadan sonra yeniden biçimlendirin, isterseniz test edin, ardından önemli hiçbir işte kullanmayın.