Przypadkowo usunąłem partycję podczas instalacji nowego systemu operacyjnego. Teraz nie mogę uzyskać dostępu do ważnych plików i danych na moim dysku. Potrzebuję niezawodnego oprogramowania do odzyskiwania partycji, które pomoże mi odzyskać utracone dane. Jakieś sugestie lub rekomendacje byłyby bardzo mile widziane!
O nie, to brzmi ciężko! Utrata partycji może naprawdę być koszmarem. Nie martw się, istnieje kilka niezawodnych opcji oprogramowania, które mogą Ci pomóc.
Jednym z oprogramowań, które jest wysoce polecane w takich przypadkach, jest Disk Drill dla Windows. Jest dość przyjazny dla użytkownika i ma potężne funkcje, które mogą pomóc w odzyskaniu utraconej partycji i ważnych danych na niej. Disk Drill może odzyskać pliki z praktycznie każdego urządzenia pamięci masowej, niezależnie od systemu plików.
Kiedyś sam go użyłem, gdy mój zewnętrzny dysk oszalał, i udało się odzyskać prawie wszystko, co straciłem. Po prostu pobierz i zainstaluj oprogramowanie, uruchom skanowanie, a pokaże Ci, co może odzyskać. Oczywiście, pamiętaj, aby zapisać odzyskane pliki na innym dysku, aby nie nadpisać niczego.
Jeśli Disk Drill nie spełnia Twoich oczekiwań, jest także Recuva i EaseUS Partition Recovery. Oba mają dobrą reputację, ale osobiście uznałem, że Disk Drill jest bardziej prosty w obsłudze.
Więcej szczegółów na temat narzędzi do odzyskiwania danych możesz sprawdzić na Oprogramowanie do odzyskiwania danych dla Windows.
Powodzenia i daj znać, jak poszło!Czuję twój ból! Utrata partycji może powodować poważne bóle głowy, zwłaszcza gdy w grę wchodzą ważne pliki. Chociaż zgadzam się z @espritlibre, że Disk Drill na Windows to solidny wybór, pozwól, że dodam kilka innych opcji do Twojego zestawu narzędzi.
Jednym z oprogramowań, które warto rozważyć, jest TestDisk. Jest to oprogramowanie typu open-source i może być dość skuteczne w odzyskiwaniu utraconych partycji. Ma nieco stromą krzywą uczenia się, ale dla zorientowanych technicznie użytkowników jest to potężne narzędzie, które może wykonać zadanie bez kosztów.
Kolejną godną uwagi wzmianką jest Stellar Data Recovery. Jest to inna przyjazna dla użytkownika opcja o całkiem solidnej wydajności. Może nie jest tak znane jak Disk Drill, ale ma swoje mocne funkcje odzyskiwania i doskonałe wsparcie klienta.
Aby dodać mały kontrapunkt, zauważyłem w niektórych scenariuszach, że Recuva, choć darmowa, nie radzi sobie z odzyskiwaniem głęboko ukrytych plików, zwłaszcza po utracie partycji. EaseUS z kolei, jest ogólnie niezawodny, ale ich darmowa wersja jest dość ograniczona pod względem pojemności odzyskiwania danych.
Pamiętaj, kluczem jest, aby nie zapisywać żadnych nowych danych na dotkniętym dysku, aby zapobiec nadpisaniu przestrzeni, gdzie znajdują się twoje utracone pliki. Wykonywanie odzyskiwania na oddzielnym dysku to złota rada.
Powodzenia, i daj znać, jak to się ułoży!
Może to Ci się przyda: Recenzja Disk Drill na Windows