Przypadkowo opróżniłem Kosz na moim Macu i straciłem ważne pliki z dysku APFS. Od tego czasu nie zapisałem zbyt wielu nowych danych, ale nie mam pewności, czy migawki macOS, Time Machine lub oprogramowanie do odzyskiwania danych mogą pomóc. Jakie są najlepsze sposoby na bezpieczne odzyskanie usuniętych plików APFS?
użytkownik 1
Tak, nadal jest szansa, ale tak naprawdę sprowadza się to do dwóch rzeczy: jaki to był rodzaj dysku i jak intensywnie był używany od czasu usunięcia danych.
Najważniejsze to od razu przestać cokolwiek robić na tym dysku. Nie instaluj na nim programów do odzyskiwania, nic na niego nie kopiuj, nie uruchamiaj narzędzi do czyszczenia i na razie wstrzymałbym się też z naprawami w Narzędziu dyskowym. Wszystko, co zapisuje dane na dysku, może nadpisać usunięte pliki, które próbujesz odzyskać.
Jeśli był to szybki format w Narzędziu dyskowym, nie oznacza to automatycznie, że pliki przepadły na zawsze. Szybki format zwykle resetuje strukturę systemu plików, zamiast od razu wymazywać każdy fragment starych danych. Jeśli po tym nie zapisałeś na nim zbyt wiele, odzyskanie danych może nadal być możliwe.
Dyski SSD to trudniejszy przypadek, zwłaszcza wewnętrzne dyski SSD w Macach. Większość nowoczesnych Maców używa TRIM na wewnętrznym SSD i gdy TRIM wyczyści te usunięte bloki, zwykłe oprogramowanie do odzyskiwania nie będzie w stanie ich przywrócić. Zewnętrzne dyski SSD są nieco mniej przewidywalne, ponieważ TRIM zależy od połączenia i obudowy. Niektóre przekazują polecenia TRIM, a niektóre nie. Dlatego zewnętrzny SSD może nadal nadawać się do odzyskania, jeśli przestaniesz go używać wystarczająco szybko.
Miałem podobną sytuację z dyskiem APFS po usunięciu folderu i opróżnieniu Kosza. Najbardziej pomógł mi Disk Drill, ale dopilnowałem, żeby nie instalować go na dysku, z którego próbowałem odzyskać dane.
Zrobiłem to mniej więcej tak:
- Zainstalowałem Disk Drill na osobnym dysku.
- Podłączyłem dysk APFS, na którym były usunięte pliki.
- Przyznałem pełny dostęp do dysku, gdy macOS o to poprosił.
- Przeskanowałem cały wolumin APFS, a nie tylko mały folder.
- Pozwoliłem skanowaniu zakończyć się całkowicie, zanim cokolwiek odzyskałem.
- Najpierw podejrzałem pliki, żeby sprawdzić, czy faktycznie się otwierają.
- Odzyskałem pliki na inny dysk.
Przydatne było to, że wiele nazw folderów wróciło w nienaruszonej formie, więc nie był to tylko ogromny stos losowych nazw plików do późniejszego przeglądania.
Jeśli nie masz kopii zapasowej Time Machine, oprogramowanie do odzyskiwania to prawdopodobnie kolejna najlepsza rzecz, jakiej warto spróbować. Sprawdź też migawki APFS, zanim się poddasz. macOS może przechowywać lokalne migawki nawet wtedy, gdy dysk Time Machine nie jest podłączony. Mogą u ciebie być albo nie, ale warto to sprawdzić.
Zachowałbym Pierwszą pomoc w Narzędziu dyskowym i inne próby naprawy na czas po odzyskaniu plików, na których ci zależy. Najpierw odzyskiwanie, potem naprawa dysku. Ta kolejność ma znaczenie.
Jeśli dysk zachowuje się tak, jakby miał fizyczną usterkę — na przykład nie daje się zamontować, ciągle się rozłącza, klika albo zawiesza każde skanowanie — przerwałbym samodzielne próby. W takiej sytuacji bezpieczniejszym rozwiązaniem jest laboratorium odzyskiwania danych. Wiele porządnych laboratoriów oferuje bezpłatną ocenę i pobiera opłatę tylko wtedy, gdy odzyskają dane, zwykle na zasadzie no data, no fee. To kosztuje więcej niż oprogramowanie, ale jeśli dysk się psuje, jest to mniej ryzykowna droga.
To, czy te pliki znajdowały się w iCloud Drive, na Biurku czy w Dokumentach, ma duże znaczenie, ponieważ „opróżnienie Kosza” może nie być jedynym miejscem do sprawdzenia. Przed rozpoczęciem skanowania sprawdź Ostatnio usunięte na iCloud.com oraz wszelkie kosze specyficzne dla aplikacji, zwłaszcza dla Zdjęć, eksportów z Notatek, plików Pages itd. To nie pomoże w przypadku zwykłego lokalnego usunięcia APFS, ale jest to szybka kontrola i nie zapisuje nic na uszkodzonym dysku. Zgadzam się z innymi, że należy unikać instalacji i napraw na tym samym dysku, ale uważałbym, aby nie przechodzić od razu do długiego skanowania odzyskiwania, jeśli gdzieś istnieje kopia w chmurze lub migawka. Jeśli to było naprawdę tylko lokalnie na wewnętrznym dysku SSD, miej niskie oczekiwania. Jeśli było na zewnętrznym dysku twardym APFS, szanse są znacznie większe.
Jeśli pliki znajdowały się na wewnętrznym dysku SSD Maca, potraktowałbym to jako wyścig z TRIM i zapisami w tle, a nie jako zwykłe zadanie odzyskiwania usuniętych plików. Najpierw sprawdź Time Machine i lokalne migawki, ponieważ to najczystsza metoda odzyskiwania, ale jeśli nic tam nie ma, wyłącz komputer i przeskanuj dysk z innego Maca lub zewnętrznego środowiska rozruchowego, zamiast instalować cokolwiek na tym samym dysku.