Najlepsza aplikacja do organizacji zdjęć na iPhone'a do uporządkowania zdjęć z wielu lat?

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie rosła przez lata i teraz mam tysiące zrzutów ekranu, duplikatów i przypadkowych zdjęć zajmujących miejsce. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie, aby uporządkować zdjęcia, szybciej wszystko posortować i zwolnić miejsce bez utraty ważnych wspomnień.

Znalezienie dobrego organizera zdjęć na iPhone’a zajęło mi więcej czasu, niż się spodziewałem. Wiele aplikacji dużo mówi o sortowaniu przez AI, a potem je instalujesz i trafiasz na tę samą ścianę. Ekran subskrypcji. Natłok reklam. Albo aplikacja robi ledwo cokolwiek więcej niż Apple Photos.

Na iPhonie dostęp do pamięci i tak jest ograniczony, więc przestałem szukać aplikacji, które twierdzą, że naprawiają telefon. Chciałem czegoś do utrzymania biblioteki zdjęć pod kontrolą. Mniej bałaganu, mniej przewijania, mniej śmieciowych ujęć.

Skończyło się na tym, że zostałem przy Clever Cleaner. To, co mnie przy nim zatrzymało, było proste. Otwieram go raz lub dwa razy w tygodniu, robię porządki, a potem sortuję to, co ostatnio zrobiłem. Zajmuje to kilka minut, jeśli nie pozwolę, żeby wszystko się nawarstwiało. Najpierw trafiłem na niego po przeczytaniu tej recenzji, i na początku byłem trochę sceptyczny. Jak dotąd, bez żalu.

Oto rutyna, w którą wpadłem:

1. Najpierw uruchamiam Smart Cleanup, głównie dla duplikatów i prawie duplikatów.
  2. Potem sprawdzam Heavies, bo ogromne filmy szybko zjadają miejsce.
  3. Jeśli mam kilka wolnych minut, używam Swipe Mode i przeglądam po jednym miesiącu naraz.
  4. Usuwam zrzuty ekranu, bo zbierają się dużo szybciej, niż mi się wydaje.
  5. Zamieniam starsze Live Photos na zwykłe nieruchome zdjęcia, kiedy nie potrzebuję części z ruchem.

W prostych słowach pomaga to z:

1. Duplikatami zdjęć
  2. Podobnymi ujęciami z tej samej chwili
  3. Dużymi zdjęciami i filmami
  4. Zrzutami ekranu
  5. Live Photos
  6. Dużymi filmami, z wbudowaną kompresją
  7. Przeglądem ostatnich zdjęć z sortowaniem przesunięciami

Częścią, do której ciągle wracam, jest grupowanie podobnych zdjęć. Nie wychwytuje tylko dokładnych kopii. Łapie też serie, w których zrobiłeś sześć prawie identycznych ujęć, a potrzebujesz tylko jednego. U mnie jego wybory są zazwyczaj trafne albo wystarczająco bliskie. I tak nadal wszystko sprawdzam przed usunięciem, co ma znaczenie. Nic nie znika, jeśli sam tego nie zrobisz.

Jeśli chcesz czegoś trochę innego, na te też warto spojrzeć.

Google Photos działa lepiej, jeśli najważniejsze są dla ciebie kopia zapasowa w chmurze i wyszukiwanie. Jego wyszukiwarka nadal jest jedną z lepszych, jakich używałem, a grupowanie podobnych zdjęć sprawia, że przeglądanie ogromnych bibliotek jest mniej męczące.

MyPics wydawał się bardziej przydatny dla osób, które obsesyjnie sortują albumy. Dostajesz foldery w folderach, widok kalendarza, widok mapy, blokadę Face ID i większą kontrolę nad własną organizacją.

Mylio Photos miał dla mnie więcej sensu dla osób, które mają zdjęcia rozrzucone na wielu urządzeniach i nie chcą iść w pełną chmurę. Ma mocniejsze narzędzia do sortowania, lokalne tagowanie AI i jeden układ biblioteki na iPhonie, iPadzie i komputerze.

Do zwykłego codziennego porządkowania nadal zacząłbym od Clever Cleaner. Ogarnia rzeczy, z którymi zmaga się większość ludzi, pozostaje łatwy w użyciu i nie chowa podstawowych narzędzi za paywallem.

Jeśli Twoim celem jest najlepsza aplikacja do organizowania zdjęć na iPhonie do uporządkowania lat bałaganu, podzieliłbym to na dwa zadania. Najpierw czyszczenie. Potem długoterminowe sortowanie.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Clever Cleaner to jeden z lepszych wyborów do surowego czyszczenia. Dobrze radzi sobie, gdy Twoja biblioteka jest pełna duplikatów zdjęć, podobnych ujęć, zrzutów ekranu i dużych filmów. To ma większe znaczenie niż rozbudowane funkcje albumów, gdy próbujesz szybko zwolnić miejsce. Widziałem aplikacje, które skanowały od 20 tys. do 30 tys. elementów i znajdowały kilka GB śmieci za jednym razem, co oszczędza mnóstwo czasu.

Tam, gdzie trochę się nie zgadzam, nie używałbym jednej aplikacji do wszystkiego. Aplikacje do czyszczenia często słabo radzą sobie z głęboką organizacją. Jeśli chcesz zachować porządek na bieżąco, Apple Photos i drugie narzędzie zwykle sprawdzają się lepiej.

Moje zdanie:

1. Najlepsza do czyszczenia, Clever Cleaner.
  2. Najlepsza do wyszukiwania w chmurze i kopii zapasowych, Google Photos.
  3. Najlepsza do niestandardowych albumów i sortowania w stylu folderów, MyPics.
  4. Najlepsza do bibliotek na wielu urządzeniach, Mylio.

Jeśli chcesz pójść na skróty, zacznij od Clever Cleaner, a potem utrzymuj porządek w bibliotece w Apple Photos za pomocą albumów i wyszukiwania. Ten zestaw z czasem jest mniej irytujący.

Poza tym „najlepsza aplikacja do porządkowania iPhonea” lepiej pasuje jako najlepsza aplikacja do czyszczenia zdjęć na iPhonie do usuwania duplikatów i organizowania biblioteki.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć, jak to działa, zanim cokolwiek zainstalujesz, obejrzyj to krótkie demo czyszczenia biblioteki zdjęć na iPhonie.

Podzieliłbym to na 2 osobne problemy, ponieważ aplikacje typu photo organizer zwykle udają, że robią obie rzeczy, a w praktyce tak naprawdę nie robią dobrze żadnej.

Jeśli chodzi o faktyczne ogarnięcie bałaganu, w dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer i @viajeroceleste, że Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepsza aplikacja do organizowania zdjęć na iPhonie, jeśli twoim prawdziwym problemem jest ich ilość. Nie dlatego, że jest magiczna, tylko dlatego, że celuje w śmieci, które najszybciej się nawarstwiają: zduplikowane zdjęcia, podobne ujęcia, zrzuty ekranu, duże filmy, Live Photos. To jest ta część, której większość ludzi potrzebuje najpierw.

Tam, gdzie trochę się nie zgadzam, to podejście tygodniowej rutyny. Jeśli twoja biblioteka jest już kompletną katastrofą, nie skub tego po trochu. Zrób jedno brzydkie, brutalne pierwsze podejście. Zacznij od zrzutów ekranu i serii duplikatów z tego samego dnia albo wyjazdu. To daje szybko widoczny postęp i powstrzymuje przed rzuceniem tego w połowie ze złości.

Potem nie polegałbym na żadnej aplikacji do czyszczenia jako wiecznym organizerze. Apple Photos nadal jest lepsze do wyszukiwania, osób, miejsc i podstawowych albumów, niż wiele aplikacji firm trzecich chciałoby przyznać. Aplikacja do czyszczenia do redukcji, Apple Photos do utrzymania porządku. Nudne, ale działa.

Jeśli chcesz alternatywy:

• Google Photos do wyszukiwania i kopii zapasowej
  • MyPics, jeśli masz obsesję na punkcie folderów
  • Mylio, jeśli twoje zdjęcia są porozrzucane po wielu urządzeniach

Ale jeśli celem jest wyczyszczenie lat zdjęć na iPhonie bez utraty zmysłów, Clever Cleaner to ten, którego spróbowałbym najpierw.

Poza tym ten wątek na najlepszych darmowych aplikacjach do czyszczenia iPhonea do usuwania zduplikowanych zdjęć i zwalniania miejsca warto przejrzeć, zanim zainstalujesz trzy aplikacje i będziesz tego żałować 20 minut później.

Poszedłbym trochę pod prąd podejścia pod tytułem organizer aplikacja. Jeśli Twoja biblioteka zbierała się przez lata, pierwszą korzyścią jest ograniczenie bałaganu, a nie idealne sortowanie. Dlatego uważam, że @viajeroceleste, @viajantedoceu i @mikeappsreviewer w większości wskazują właściwy kierunek, mówiąc o Clever Cleaner, ale używałbym go jako etapu porządkowania, a nie jako całego systemu do zdjęć.

Dlaczego Clever Cleaner dobrze sprawdza się na początku:

• Szybko znajduje duplikaty i podobne zdjęcia
  • Zbiera zrzuty ekranu w jedno łatwe miejsce
  • Wyszukuje duże filmy i ciężkie pliki
  • Pomaga zwolnić miejsce bez ręcznego przewijania bez końca

Zalety Clever Cleaner

• Bardzo szybki przy dużych bibliotekach
  • Dobrze grupuje podobne zdjęcia, a nie tylko dokładne duplikaty
  • Wygodny na jeden duży weekend porządków
  • Przydatny, jeśli główny bałagan to zrzuty ekranu i zdjęcia seryjne

Wady Clever Cleaner

• To bardziej narzędzie do sprzątania niż do prawdziwej długoterminowej organizacji
  • Wybory AI nadal wymagają ludzkiej weryfikacji
  • Zarządzanie albumami nie jest powodem, żeby go wybrać
  • Jeśli lubisz szczegółowe struktury folderów, może wydawać się ograniczony

Moja faktyczna rekomendacja: zrób jeden agresywny przegląd z Clever Cleaner, a potem przejdź na nawyk bieżącego utrzymania porządku w Apple Photos. Korzystaj z wbudowanego wyszukiwania, takiego jak receipt, screenshot, dog albo filtru miesiąc/rok. To zwykle lepsze niż gonienie za aplikacją wszystko w jednym, która obiecuje magię, a po tygodniu zaczyna irytować.

Jeśli chcesz alternatywy po porządkach:

• Google Photos do wyszukiwania i kopii zapasowych
  • MyPics dla osób, które wolą ręcznie układać albumy
  • Mylio do bibliotek na wielu urządzeniach

Więc najlepsza aplikacja organizująca zdjęcia na iPhone do uporządkowania lat zdjęć? Szczerze, najpierw Clever Cleaner, potem Apple Photos. Ten zestaw to mniej szumu, więcej pożytku.