Mac veri kurtarma yazılımı seçerken yardıma mı ihtiyacınız var

Mac cihazımdan önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve hâlâ onlara ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Çöp Sepeti’ni boşalttım. Durumu daha da kötüleştirmeden kaybolan belgeleri ve fotoğrafları kurtarabilecek güvenilir bir Mac veri kurtarma yazılımı arıyorum. Hangi araçlar gerçekten işe yarıyor ve kullanımı güvenli?

Çok fazla deneme yanılmadan sonra Mac kurtarma uygulamaları

Son birkaç yılda bir sürü Mac kurtarma aracı denedim. Çoğu insan için tek bir seçenek söylemem gerekse, yine de Disk Drill derim.

Her konuda en iyisi olduğu için değil. Öyle değil. Ona geri dönmeye devam etmemin nedeni, sunduğu dengenin doğru hissettirmesiydi. Kurtarma sonuçları sağlamdı. Uygulamayı kullanmak yeterince kolaydı ama fazla budanmış hissettirmiyordu. Ve daha yeni Mac’lerde, yersiz ya da yarım yamalak çalışıyor gibi gelmedi.

Birçok Mac kurtarma yazılımı iki kötü kategoriye düşüyor. Bir türü fazla yüzeysel kalıyor ve bazı şeyleri kaçırıyor. Diğeri ise bir yere varmak için sanki bir hafta sonu ve terminal rehberi gerekiyormuş gibi hissettiriyor. Disk Drill bu ikisinin ortasında duruyor ve normal kullanım için benim istediğim yer de buydu.

Bende öne çıkanlar

Uygulama, Windows’tan aceleyle aktarılmış gibi değil de macOS düşünülerek yapılmış gibi hissettiriyor.

Gördüğüm kadarıyla:

1. APFS ile iyi çalışıyor.
  2. Apple Silicon üzerinde sorunsuz çalışıyor.
  3. Harici SSD’ler, USB sürücüler, SD kartlar ve Time Machine birimleriyle çalışıyor.
  4. Kurtarmadan önce dosyaları önizleyebilmek, zaman kazandıracak kadar güvenilir.
  5. Yedekleme ve disk imajı seçenekleri içeriyor; bu da sorunlu bir sürücüyle uğraşırken işime yaradı.
  6. Kameralardaki RAW formatları dahil olmak üzere fotoğraf ve video kurtarmada başarılı.

Bozulmuş bir APFS birimim vardı; diğer uygulamalar ya anlamsız sonuçlar döndürdü ya da takılıp kaldı. Disk Drill ondan kullanılabilir bir dosya grubu çıkarabildi. Her şeyi değil ama onu sadece bir başka gösterişli kurtarma uygulaması gibi görmekten vazgeçip elimde tutmaya yetecek kadarını.

Listede tutacağım diğer araçlar

Dokunmaya değer tek araç Disk Drill değil. Doğru araç, uğraştığınız karmaşaya göre değişiyor.

PhotoRec

Ücretsiz, çirkin, etkili.

Onu SD kartlarda ve kötü durumdaki dosya sistemlerinde kullandım. Beklediğimden fazlasını buldu. Bedeli ise sert. Genellikle özgün dosya adlarını ve klasör yapısını kaybediyorsunuz, bu yüzden kurtarmadan sonraki temizlik işi başlı başına ayrı bir uğraşa dönüşüyor. Arayüz eski ve kaba hissettiriyor ama önceliğiniz ne pahasına olursa olsun veriyi çıkarmaksa, hâlâ daha iyi seçeneklerden biri.

iBoysoft Data Recovery

Bu, yeni başlayanlar için daha kolay hissettirdi. Testlerimde APFS desteği fena değildi ve yaygın silme ya da biçimlendirme hatalarında iyi iş çıkardı. Tek gerçek şikayetim fiyatlandırma modeli. Abonelik düzeni çok çabuk yoruyor.

Data Rescue

Eski bir araç, hâlâ kullanılabilir.

Bugün ilk tercihim olduğunu söylemem, ama harici sürücülerde ve daha basit kurtarma işlerinde onunla makul ölçüde şansım oldu. Vaka çok karmaşık değilse, hâlâ bir yeri var.

İnsanların batırdığı kısım

Sürekli gördüğüm en büyük hata, dosyalar kaybolduktan sonra aynı sürücüyü kullanmaya devam etmek.

Ona veri yazmayı bırakın. Hemen.

SSD’lerde TRIM tüm durumu değiştiriyor. Modern Mac’lerde silinen veriler hızla yok olabilir ve bir kez yok olduklarında kurtarma ihtimali çok zayıflar. Bunu çalışan bir sürücüde zor yoldan öğrendim. Çok uzun bekledim, kullanmaya devam ettim, kaybetmemem gerekenlerden daha fazlasını kaybettim. Aptalca bir hareketti.

Bunun yerine ne yapmalı

Dosyaları kurtarmaya çalışıyorsanız, önce şunları yapın:

1. Mümkünse kurtarma uygulamasını farklı bir sürücüye kurun.
  2. Kurtarılan dosyaları aynı diske geri değil, başka bir sürücüye kaydedin.
  3. Sürücü kararsız görünüyorsa, tekrar tekrar tarama çalıştırmadan önce klonlayın.
  4. Önemli olanları kurtarmadan önce rastgele onarım araçlarına bulaşmayın.

İnsanların sürekli yeniden başlatma yaptığı, bir şeyleri oraya buraya kopyaladığı ya da arama sonuçlarında bulduğu her onarım uygulamasını denediği için kurtarmaların başarısız olduğunu gördüm. Bir noktadan sonra sorun yalnızca sürücü olmuyor. Fazladan yapılan işlemler de sorun haline geliyor.

Kısa cevabım

Birisi bana derin bir teknik açıklama istemeden düşük riskli tek bir öneri sorsa, yine Disk Drill derim.

Daha deneyimliyseniz ya da hasar belirli ve kötüyse, diğer araçlardan biri daha uygun olabilir. Yine de geniş bir Mac kitlesi için, en az sürtünme yaşadığım ve en tutarlı sonuçları aldığım araç buydu.

Mac’te Çöp Kutusu’nu boşalttıysanız, uygulama listesinden çok hız önemlidir. Önce Mac’i kullanmayı bırakın. Özellikle dosyalarınız dahili SSD’deyse. Modern Mac’lerde TRIM, silinen blokları hızla temizler, bu yüzden beklemek şansınızı ciddi ölçüde azaltır.

Disk Drill konusunda @mikeappsreviewer’a büyük ölçüde katılıyorum. Normal kullanıcılar için daha iyi Mac veri kurtarma yazılımı seçeneklerinden biri ve önizleme özelliği, ödeme yapmadan veya kurtarmadan önce belgeleri ve fotoğrafları ayıklamaya yardımcı oluyor. Biraz farklı düşündüğüm nokta şu: Aynı dahili sürücüde birden fazla uygulamayı test etmek için çok fazla zaman harcamazdım. Her ek kurulum, tarama ve yeniden başlatma daha fazla disk etkinliği demektir. İnsanları zor durumda bırakan kısım bu.

Kısa listem:

1. Disk Drill
    Mac kullanıcıları için en iyi denge. İyi APFS desteği. Temiz arayüz. Silinen dosyalar, harici sürücüler, bellek kartları ve fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçenek.

2. R-Studio
    Daha az kullanıcı dostu, daha teknik. Daha derin kontrol veya RAID/ağ işleri gerekiyorsa daha iyi. Çoğu kişi için gereğinden fazla.

3. PhotoRec
    Ücretsiz. Güçlü dosya tarama. Dağınık sonuçlar. İsimleri ve klasörleri sık sık kaybedersiniz, bu da belgeler için can sıkıcıdır.

Dosyalar çok önemliyse, yalnızca harici bir sürücüye kurtarma yapın. Disk Drill dosyalarınızı buluyorsa ve önizlemeler düzgün görünüyorsa, ben oradan başlardım. Dahili SSD’de hiçbir şey bulamazsa, kötü haber şu ki veriler çoktan gitmiş olabilir.

Ayrıca, hızlı bir özet isterseniz, bu en iyi Mac veri kurtarma yazılımlarına dair video rehber seçenekleri hızlıca karşılaştırmak için iyi bir yerdir.

Benim oyum, önce Disk Drill. Hızlı tarama, önizleme, başka bir sürücüye kurtarma. Fazla düşünmeyin ve Mac’i kullanmaya devam etmeyin.

Dosyalar Mac’inizin dahili SSD’sinden silindiyse, @mikeappsreviewer ve @nachtschatten’in anlattığı kadar iyimser olmazdım. Bunun nedeni Disk Drill’in sağlam bir seçenek olduğu konusunda onların yanılıyor olması değil, daha yeni Mac’lerde asıl meselenin çoğu zaman hangi uygulamanın en güzel tarama düğmesine sahip olduğu değil, kurtarılacak bir şeyin hâlâ orada olup olmadığı olmasıdır.

Bununla birlikte, gerçek Mac veri kurtarma yazılımları için benim kısa listem şöyle olurdu:

1. Disk Drill
    Çoğu kişi için en iyi genel seçenek. Silinmiş belgeler, fotoğraflar, harici sürücüler, SD kartlar ve APFS birimleri için iyidir. Arayüzü birçok rakibe göre çok daha az sinir bozucudur; zaten stresli ve panik haldeyken bu önemlidir lol.

2. R-Studio
    Daha teknik şeylere rahatsanız daha güçlüdür. Sürücü kurulumu garipse veya tarama üzerinde daha fazla kontrole ihtiyacınız varsa, genelde ilk olarak bunu önermem.

3. PhotoRec
    Ücretsiz ve güvenilir, ama biraz kaotik. Yalnızca dosya içeriklerini kurtarmayı önemsiyorsanız ve sonrasında oluşacak karmaşayı ayıklamayı dert etmiyorsanız harikadır.

Küçük bir anlaşmazlığım var: Saatlerce “en iyi” uygulamanın peşinden koşmazdım. Birini seçin, bir kez tarayın ve önizlemelerin gerçek görünüp görünmediğine bakın. Disk Drill dosyaları önizleyebiliyorsa bu çok iyi bir işarettir. Dahili SSD’de hiçbir şey bulamıyorsa, altı uygulama daha denemek genelde sadece zaman kaybettirir.

Ayrıca, Mac kullanıcılarının bakış açısından başka bir açı istiyorsanız, Çöp Kutusu boşaltıldıktan sonra Mac dosya kurtarma hakkındaki şu Apple forum tartışmasına da göz atmaya değer.

Kısaca: Mac için Disk Drill muhtemelen en güvenli ilk denemedir. Dosyalar çok önemliyse ve görünmüyorsa, durumu daha kötü hale getirmeden önce bunu kendiniz yapmayı bırakın. Bu kısım berbat, ama gerçek.

@nachtschatten, @caminantenocturno ve @mikeappsreviewer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: dosyaların nereden silindiği, hangi uygulamayı seçtiğinizden neredeyse daha da önemlidir.

Eğer bu dosyalar Mac’inizin dahili SSD’sindeyse, burada bazı kişiler kadar iyimser değilim. Bunun nedeni Disk Drill’in kötü olması değil, SSD’li macOS sistemlerinde kurtarma süresinin acımasızca kısa olabilmesidir. Dosyalar harici bir HDD, SD kart veya hatta bazı harici SSD’lerdeyse, şansınız genellikle daha yüksektir.

Disk Drill hakkındaki görüşüm:

Artıları

• stres altındayken kullanması çok kolay
  • kurtarmadan önce fotoğraf ve belgeleri önizlemede iyi
  • APFS ile eski Mac araçlarının çoğundan daha iyi çalışıyor
  • yeni başlayanlar için kolaylık ile gerçekten işe yararlılık arasında iyi bir denge sunuyor

Eksileri

• TRIM’den etkilenmiş dahili SSD silmelerinde sihirli bir çözüm değil
  • bu tek seferlik bir kazaysa ücretli kurtarma pahalı gelebilir
  • derin taramalar çok fazla dağınık sonuç döndürebilir, bu yüzden ayıklamak zaman alır

Bazı kişilerin düştüğü “uygulama üstüne uygulama dene” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Genelde bu sadece zaman kaybettirir. Önce tek bir ciddi araç seçin. Çoğu Mac kullanıcısı için bu Disk Drill’dir. Kaybolan dosyalarınızın temiz önizlemelerini gösteriyorsa, harika. Göstermiyorsa, yalnızca daha teknik bir arayüzle rahat hissediyorsanız R-Studio’ya geçerdim. PhotoRec’i bilmek hâlâ faydalı, ama çoğunlukla dosya adları ve klasör yapısı artık önceliğiniz değilse.

Bu yüzden sıralamam şöyle olurdu:

1. normal kullanıcılar için Disk Drill
  2. gelişmiş durumlar için R-Studio
  3. yalnızca ham kurtarma istiyorsanız ve karmaşayı sonra ayıklayabiliyorsanız PhotoRec

Eğer dosyalar iş açısından kritikse veya yerine konamaz aile fotoğraflarıysa ve Disk Drill onları hızlıca bulamıyorsa, kendin yap yöntemine burada son verirdim; beş uygulama daha denemeye devam etmezdim. Bu, başka bir indirme yerine bir kurtarma laboratuvarının daha mantıklı olduğu noktadır.