Moja biblioteka zdjęć na iPhonie bardzo się rozrosła i próbuję ją uporządkować bez usuwania ważnych zdjęć. Wiem, że jest tam wiele podobnych i zduplikowanych fotografii, ale nie mam pewności, jak szybko znaleźć je na iPhonie. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszego sposobu na sortowanie, identyfikowanie i bezpieczne usuwanie podobnych zdjęć.
Jeśli masz na myśli dokładne duplikaty, iPhone już częściowo sobie z tym radzi. Wbudowane wyszukiwanie duplikatów wykrywa tylko zdjęcia, które są niemal identyczne. Pomija to, czego większość z nas gromadzi najwięcej, czyli na przykład pięć ujęć tego samego posiłku, dwa kadry psa na kanapie z różnych kątów, pozostałości po serii zdjęć albo edytowaną kopię leżącą obok oryginału.
Jeśli chodzi o podobne zdjęcia, nigdy nie znalazłem natywnego narzędzia iOS, które robiłoby to dobrze. Skończyło się na tym, że używałem Clever Cleaner, głównie dlatego, że typowe aplikacje do czyszczenia były fatalne, kiedy je testowałem. Za dużo reklam, dziwne limity, ciągłe namawianie do subskrypcji. Ta wydawała się inna, kiedy sprawdzałem ją na własnej bibliotece.
Co najbardziej zwróciło moją uwagę:
- Była darmowa, kiedy z niej korzystałem.
- Skanowała wszystko bezpośrednio na iPhonie.
- Grupowała podobne ujęcia na tyle dobrze, że nie musiałem z nią walczyć co chwilę.
- Jej wybór Best Shot często był trafny, chociaż i tak sprawdzałem wszystko, co było ważne.
Jak z niej korzystałem:
- Zainstaluj Clever Cleaner z App Store.
- Przyznaj jej dostęp do zdjęć.
- Otwórz sekcję Similars i poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
- Sprawdź każdą grupę zdjęć albo użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby aplikacja posegregowała wszystko za ciebie.
- Spójrz na obraz oznaczony jako Best Shot. Zostaw go albo wybierz inny, jeśli aplikacja źle zdecydowała.
- Przenieś nadmiarowe zdjęcia do kosza.
- Wróć do aplikacji Zdjęcia Apple i opróżnij folder Ostatnio usunięte, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.
Korzystałem też z kilku innych sekcji i parę z nich naprawdę warto mieć pod ręką:
- Duplicates, do dokładnych kopii.
- Heavies, do ogromnych filmów zajmujących miejsce.
- Video Compression, do zmniejszania rozmiaru plików bez wyraźnej utraty jakości.
- Lives, która zamienia Live Photos w zwykłe zdjęcia.
- Screenshots, co nie wymaga wyjaśnień i pomogło mi pozbyć się stosu starych paragonów i zrzutów kart pokładowych.
- Swipe Mode, jeśli chcesz przeglądać wszystko ręcznie i robić to szybko.
Kwestia prywatności była dla mnie ważniejsza niż całe to AI. Wiele takich aplikacji wysyła obrazy na zdalne serwery do analizy. Tego nie chciałem. Ta przetwarzała wszystko bezpośrednio na urządzeniu, co wydawało się bezpieczniejsze.
Jeśli nie chcesz kolejnej aplikacji w telefonie, są też kilka wolniejszych sposobów, żeby zrobić to w aplikacji Zdjęcia Apple.
Wbudowane sposoby, które wypróbowałem
Wyszukiwanie według tematu
- Otwórz Zdjęcia, a potem Wyszukaj.
- Wpisuj hasła takie jak pies, plaża, koncert, Nowy Jork, urodziny.
- Powiązane ujęcia zwykle pojawiają się blisko siebie, więc to pomaga, kiedy szukasz powtórek z jednej sceny.
Przeglądanie według daty
- Otwórz swoją bibliotekę.
- Przeglądaj jeden dzień, weekend albo wyjazd naraz.
- To działa najlepiej, jeśli masz tendencję do robienia kilku zdjęć jedno po drugim. Ja tak robię, więc było chaotycznie, ale dało się z tego korzystać.
Czyszczenie serii zdjęć
- Otwórz Zdjęcia.
- Przejdź do Typy multimediów.
- Otwórz Serie.
- Wybierz klatkę, którą chcesz zachować, i usuń resztę.
Korzystanie z albumów i grupowań Apple
- Sprawdź sekcje takie jak Osoby i zwierzęta, Wyjazdy, Typy multimediów i Wspomnienia.
- Te sekcje zawężają liczbę zdjęć, więc nie przeglądasz od razu całej biblioteki.
Więc tak, iPhone radzi sobie z duplikatami, ale w ograniczonym zakresie. Podobne zdjęcia to już inny problem. Najpierw próbowałem robić to ręcznie i zajmowało to wieczność. Jeśli liczy się szybkość, dedykowana aplikacja jest prostsza. Jeśli porządkujesz bibliotekę tylko od czasu do czasu, wbudowane sposoby też działają, po prostu są wolniejsze i bardziej irytujące.
Najszybsza droga to podzielić zadanie na 2 części. Najpierw dokładne duplikaty, potem podobne zdjęcia.
iPhone już znajduje część dokładnych duplikatów w Zdjęciach, Narzędzia, Duplikaty. Najpierw użyj tej funkcji. Jest bezpieczna i lepiej zachowuje metadane niż wiele zewnętrznych śmieciowych aplikacji. Tam, gdzie trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer, chodzi o ręczny przegląd. Przy ogromnej bibliotece ręczne porządki szybko stają się męczące i łatwo coś przeoczyć.
Jeśli chodzi o podobne zdjęcia, iOS nadal wypada słabo. Nie grupuje dobrze prawie identycznych ujęć. Jeśli masz 8 zdjęć tego samego zachodu słońca, 3 rozmazane zdjęcia pupila i 2 edytowane kopie, potrzebujesz sprytniejszego narzędzia do sortowania. Clever Cleaner to jedna z niewielu opcji, która robi to bez irytującego procesu. Warto użyć przede wszystkim skanowania Similar Photos. Przejrzyj grupy, zostaw najlepsze ujęcie, usuń resztę.
Schemat działania, który oszczędza czas:
- Najpierw uruchom funkcję Duplikaty od Apple.
- Filtruj bibliotekę według miesiąca lub wyjazdu.
- Użyj Clever Cleaner do grup podobnych zdjęć.
- Zdjęcia seryjne i zrzuty ekranu sprawdź na końcu.
- Opróżnij Ostatnio usunięte, gdy potwierdzisz, że wszystko się zgadza.
Jeśli Twoja biblioteka jest w Zdjęciach iCloud, zrób to przy stabilnym Wi‑Fi i zostaw telefon podłączony do zasilania. Duże biblioteki potrafią się zawieszać, jeśli pamięć jest prawie pełna.
Jeśli chcesz więcej pomysłów, ten wątek o tym, jak szybko usunąć zduplikowane i podobne zdjęcia na iPhonie całkiem dobrze omawia ten sam problem porządkowania.
Podzieliłbym to na problem sortowania i problem usuwania.
Wbudowane narzędzie Apple do duplikatów jest w porządku przy identycznych kopiach, ale trochę nie zgadzam się z tezą, że załatwia większość problemu. W ogromnej bibliotece prawdziwy bałagan to nie są ścisłe duplikaty. To 14 prawie identycznych zdjęć tej samej kawy, 6 przypadkowych ujęć z kieszeni i pozostałości po serii z 2019 roku, o których istnieniu już zapomniałeś.
Pomogła mi zmiana sposobu przeglądania:
- Zacznij w Ostatnich, ale oddal widok do miesięcy
- Czyść według wydarzeń, a nie całą bibliotekę naraz
- Używaj widoku informacji, aby porównywać znaczniki czasu i szybko wyłapywać spam zdjęciowy
- Oznacz jako ulubione wszystko, co ważne, przed usuwaniem, żeby później nie panikować
- Utwórz tymczasowy album o nazwie na przykład „Najpierw do przejrzenia” dla zdjęć, co do których nie masz pewności
@mikeappsreviewer i @andarilhonoturno mają rację, że dedykowane narzędzie jest szybsze do wykrywania podobnych zdjęć. Jeśli chcesz faktycznego grupowania podobnych zdjęć, Clever Cleaner to chyba najprostsza opcja na iPhone. To akurat iOS nadal robi słabo.
Jeszcze jeden trik, który ludzie pomijają: używaj Szukaj z ogólnymi hasłami, takimi jak „selfie”, „pies”, „zachód słońca” albo nazwa miasta, a potem przeglądaj te grupy. To nie jest inteligentne czyszczenie, ale zawęża chaos.
Poza tym przed instalowaniem czegokolwiek upewnij się, że Optymalizuj miejsce na iPhonie nie spowalnia zbyt mocno podglądów, jeśli Twoja biblioteka jest w iCloud. To potrafi sprawić, że porządkowanie staje się strasznie irytujące.
Jeśli chcesz przyzwoite wyjaśnienie, to dało się to całkiem łatwo przejrzeć:
recenzja najlepszej aplikacji do czyszczenia iPhonea i porady dotyczące porządkowania zdjęć
Jedną rzecz dodałbym do tego, co powiedzieli @andarilhonoturno, @viaggiatoresolare i @mikeappsreviewer: nie zaczynaj od usuwania. Zacznij od wyłapania największych winowajców.
Na iPhonie otwórz Zdjęcia i najpierw sprawdź:
- Albumy > Typy multimediów > Serie
- Albumy > Typy multimediów > Zdjęcia Live
- Albumy > Narzędzia > Ostatnio zapisane
- Wyszukaj takie rzeczy jak receipt, screen, car, menu, dog
To wyłapuje sporo podobnego bałaganu, którego Apple nie oznacza jako duplikaty.
Trochę nie zgadzam się z tezą, że przeglądanie miesiąc po miesiącu zawsze jest najlepsze. Przy ogromnych bibliotekach porządkowanie według typu multimediów jest na początku szybsze niż porządkowanie według daty. Serie, zrzuty ekranu i Zdjęcia Live zwykle dają większe efekty w krótszym czasie.
Jeśli chcesz faktycznego grupowania podobnych zdjęć, Clever Cleaner ma więcej sensu po tym pierwszym etapie.
Zalety Clever Cleaner
- dobrze grupuje niemal identyczne ujęcia
- jest szybszy niż ręczne przeglądanie
- przydatny przy bardzo dużych bibliotekach
- może wskazywać kandydatów na najlepsze ujęcie
Wady
- sugestie najlepszego ujęcia nie zawsze są trafne
- zdjęcia o wartości sentymentalnej nadal trzeba przeglądać ręcznie
- każda dodatkowa aplikacja dodaje kolejny etap porządkowania
- skanowanie może wydawać się wolne na starszych iPhoneach
Ja zrobiłbym to w takiej kolejności:
- Serie
- Zrzuty ekranu
- Zdjęcia Live
- Duplikaty Apple
- Skan podobnych zdjęć w Clever Cleaner
- Ostatnio usunięte
Ta kolejność jest mniej efektowna, ale zwykle szybciej daje lepsze rezultaty.