Jak mogę odzyskać usunięte pliki wideo GoPro z karty SD? Potrzebuję pomocy

Przypadkowo usunąłem ważne pliki wideo z GoPro z mojej karty SD po podróży i teraz nie mogę ich znaleźć ani na kamerze, ani na komputerze. Nie używałem zbyt wiele tej karty od czasu, gdy to się stało, ponieważ mam nadzieję, że nadal istnieje sposób na odzyskanie usuniętych nagrań z GoPro. Naprawdę potrzebuję porady na temat najlepszych metod odzyskiwania danych z karty SD lub oprogramowania, które mogłoby pomóc przywrócić filmy.

Tak, to beznadziejne. Miałem kartę, która padła po nagraniu, i najgorszym ruchem było zbyt częste ruszanie jej po tym, jak pliki zniknęły.

Pierwsza rzecz, którą bym zrobił, to przestał używać tej karty SD od razu. Żadnych nowych klipów. Żadnego formatowania. Na razie żadnego przycisku naprawy. Gdy pliki GoPro zostaną usunięte, dane często nadal tam są, dopóki nowe nagrania ich nie nadpiszą. Każde dodatkowe nagrywanie zmniejsza twoje szanse.

Rzeczy, które sprawdziłbym przed skanowaniem karty

1. Jeśli płacisz za subskrypcję GoPro, zaloguj się i przejrzyj chmurową bibliotekę multimediów oraz folder Kosz.
  2. Włóż kartę z powrotem do kamery i sprawdź, czy GoPro samo zaproponuje naprawę plików.
  3. Otwórz kartę na komputerze i poszukaj plików LRV. To klipy podglądowe w niskiej rozdzielczości. To nie ideał, ale wciąż lepsze niż nic, jeśli główny plik jest nie do odtworzenia.

Jeśli klipy zniknęły z listy na karcie, spróbowałbym Disk Drill. Użyłem go kiedyś do materiałów z kamery sportowej i odzyskał więcej, niż się spodziewałem. Część, którą warto wypróbować przy nagraniach z GoPro, to tryb Advanced Camera Recovery.

Z tego, co widziałem, ten tryb pomaga przy materiałach ze sprzętu takiego jak GoPro, drony i kamery samochodowe, gdzie dane wideo są rozrzucone po karcie w kawałkach, zamiast znajdować się w jednym uporządkowanym bloku.

To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Pliki GoPro często są podzielone na bałagan fragmentów, czasem setki, a czasem nawet więcej. Wiele aplikacji do odzyskiwania danych wykryje części wideo, a potem nie poradzi sobie z ich odbudowaniem. Efekt końcowy: plik się pojawia, ale nie da się go odtworzyć. Albo odtwarza się do połowy i się urywa. Tryb Advanced Camera Recovery w Disk Drill został stworzony do tego rodzaju pofragmentowanych nagrań i obsługuje formaty GoPro, w tym MP4 i LRV.

Trzy rzeczy, których bym nie pomijał

1. Użyj czytnika kart. Nie podłączaj GoPro do komputera w celu odzyskiwania, jeśli masz inną opcję.
  2. Zapisz odzyskane pliki w innym miejscu, na dysku komputera, zewnętrznym SSD, byle nie na tej samej karcie SD.
  3. Jeśli karta zgłasza błędy lub się rozłącza, najpierw utwórz obraz bajt po bajcie, a potem skanuj obraz zamiast męczyć oryginalną kartę.

Jeśli od zniknięcia plików nie nagrałeś zbyt wielu nowych materiałów, twoje szanse nadal są całkiem niezłe. Bez gwarancji, ale też nie są stracone.

Przestań używać tej karty. Dobrze zrobiłeś.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii: nie zapisuj nic na karcie SD. Trochę nie zgadzam się z ponownym wkładaniem jej do GoPro, żeby kamera cokolwiek zrobiła. Jeśli dane na karcie są ważne, od tego momentu nie mieszałbym już do tego kamery. Komunikaty naprawy GoPro czasem pomagają przy uszkodzonych nagłówkach, ale też zapisują dane na karcie. Nie podobają mi się te szanse.

Oto co zrobiłbym dalej:

1. Włóż microSD do porządnego czytnika kart.
  2. Sprawdź wolne miejsce na karcie.
  3. Jeśli usuniętych filmów nie ma, ale zajęte miejsce nadal wygląda na duże, dane często nadal tam są.
  4. Najpierw utwórz obraz karty, jeśli komputer wykrywa błędy odczytu.
  5. Przeskanuj kartę programem Disk Drill na komputerze, nie przez kamerę.

Disk Drill warto tu wypróbować, ponieważ nagrania z GoPro często są zapisywane w segmentach. Standardowe narzędzia do odzyskiwania usuniętych plików pomijają część danych i zwracają uszkodzone pliki MP4. Disk Drill zwykle lepiej radzi sobie z odzyskiwaniem wideo z kamer sportowych, zwłaszcza jeśli wpis systemu plików został usunięty, ale dane wideo nadal są na karcie.

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Sprawdź w DCIM pliki .THM i luki w numeracji klipów. Jeśli brakuje GX01xxxx.MP4, ale pobliskie numery istnieją, szanse na odzyskanie są zwykle większe niż wtedy, gdy zniknęła cała struktura folderów.

Jeśli karta została szybko sformatowana, odzyskanie nadal jest możliwe. Jeśli po usunięciu nagrałeś nowe klipy, nadpisane fragmenty przepadły.

Ten poradnik o odzyskiwaniu wideo z GoPro i kart SD do kamer też jest całkiem dobry, obejrzyj ten poradnik odzyskiwania danych z karty SD aparatu.

Główna zasada: odzyskuj dane na komputer lub inny dysk, nie z powrotem na tę samą kartę.

Jestem z @kakeru zgodny w jednej kwestii: nie wkładałbym karty z powrotem do GoPro tylko po to, żeby zobaczyć, co zrobi. Kamery uwielbiają robić pomocne rzeczy, które zapisują dane na karcie, a tego teraz właśnie nie chcesz.

Dodałbym jednak coś od siebie: przed odzyskiwaniem sprawdź, czy pliki faktycznie zostały usunięte, czy tylko ukryte/uszkodzone w katalogu. Na komputerze włącz pokazywanie ukrytych plików i poszukaj dziwnych plików MP4 o zerowym rozmiarze, zduplikowanych folderów albo karty, która nagle wygląda na pustą, ale nadal ma zajęte miejsce. To czasem wskazuje na uszkodzenie systemu plików, a nie rzeczywiste usunięcie.

Jeśli uda się odzyskać plik MP4 i nadal nie będzie się odtwarzał, nie zakładaj od razu, że jest stracony. Klipy z GoPro często wracają z uszkodzonymi nagłówkami. Narzędzie do naprawy wideo może czasem je odbudować, jeśli masz inny działający przykładowy klip z tej samej kamery i przy tych samych ustawieniach. Ludzie zdecydowanie zbyt często pomijają ten krok.

Jeśli zdecydujesz się na skanowanie, Disk Drill ma tu sens, głównie dlatego, że nagrania z GoPro mogą być pofragmentowane, a ogólne aplikacje do przywracania usuniętych plików kiepsko radzą sobie ze składaniem wideo z kamer sportowych. Odzyskałbym wszystko na inny dysk, a dopiero potem sortował.

Warto też zajrzeć tutaj: Dyskusja o odzyskiwaniu utraconych nagrań z GoPro Hero 8 i możliwe rozwiązania.

Najważniejsze: jeśli karta jest podróbką, ulega awarii albo nagle działa znacznie wolniej niż zwykle, przestań próbować metod domowych po jednym porządnym przebiegu. Wielokrotne ponowne skanowanie może pogorszyć sytuację. Niektórzy uczą się tego w bolesny sposób.

Dodałbym jedną kontrolę, o której nikt wyraźnie nie wspomniał: sprawdź kartę w przeglądarce hex/plików pod kątem sygnatur mdat i ftyp przed wykonaniem wielu prób odzyskiwania. Jeśli nadal są obecne w dużych, ciągłych obszarach, twoje szanse są większe, niż sugeruje sytuacja z pustym folderem.

W większości zgadzam się z @kakeru i @reveurdenuit co do trzymania GoPro poza tym procesem. Nieznacznie nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w kwestii najpierw próby naprawy w kamerze. Przy uszkodzonych kartach nawet jeden pomocny zapis może kosztować cię klip.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Zablokuj kartę SD adapterem, jeśli to możliwe.
  2. Najpierw utwórz jej klon, jeśli pojawiają się problemy ze SMART/odczytem.
  3. Uruchom jedno głębokie skanowanie, a nie pięć różnych narzędzi jedno po drugim.
  4. Sortuj odzyskane pliki według rozmiaru i znacznika czasu, a nie tylko nazwy pliku.

O Disk Drill:
Zalety: dobrze znajduje usunięte multimedia z kamer, lepiej radzi sobie z pofragmentowanym materiałem z kamer sportowych niż podstawowe aplikacje do przywracania usuniętych plików, interfejs jest prosty, podgląd jest przydatny.
Wady: to nie magia, jeśli sektory zostały nadpisane, głębokie skanowanie może trochę potrwać, a odzyskane nazwy plików/struktura folderów mogą być chaotyczne.

Ponadto, jeśli odzyskane pliki GoPro MP4 się nie otwierają, spróbuj naprawić je przy użyciu poprawnej próbki z tej samej kamery/tych samych ustawień. Ten krok ratuje więcej uszkodzonych odzysków, niż ludziom się wydaje.