Jak mogę odzyskać pliki, które zniknęły z zewnętrznego dysku twardego bez formatowania?

Moje pliki nagle zniknęły z zewnętrznego dysku twardego, a sam dysk nadal jest widoczny, ale foldery są puste. Naprawdę muszę odzyskać ważne zdjęcia i dokumenty służbowe bez formatowania dysku i pogarszania sytuacji. Jaki jest najbezpieczniejszy sposób na przywrócenie brakujących plików z zewnętrznego dysku twardego?

Przydarzyło mi się to na zewnętrznym dysku ze starymi zdjęciami i plikami projektów. Pewnego dnia foldery wyglądały, jakby zostały wyczyszczone. Okazało się, że dysk miał uszkodzony system plików, a nie doszło do zwykłego usunięcia. Udało mi się odzyskać większość danych, więc nie traktowałbym jeszcze brakujących folderów jako utraconych na zawsze.

Pierwsza rzecz: przestań używać dysku.

1. Nie formatuj go.
  2. Nie przenoś na niego nowych plików.
  3. Nie uruchamiaj od razu narzędzi naprawczych.
  4. Nie otwieraj ciągle losowych folderów, jeśli dysk się zacina albo się rozłącza.

Jeśli dane nadal tam są, dodatkowe zapisy tylko pogarszają sprawę. Nauczyłem się tego na własnej skórze lata temu na starym dysku WD.

Przed odzyskiwaniem najpierw sprawdziłbym kilka nudnych rzeczy.

1. Włącz Ukryte elementy w Eksploratorze plików.
  2. Sprawdź zajęte miejsce na dysku. Jeśli twoje foldery zniknęły, ale nadal pokazuje na przykład 800 GB zajętego miejsca, uznałbym to za całkiem dobry znak.
  3. Zmień kabel USB albo port.
  4. Jeśli się rozłącza, działa bardzo wolno albo pokazuje błędy systemu plików, przestań przy nim grzebać.

Jeśli nie masz kopii zapasowej, na początku pominąłbym próby naprawy i od razu przeszedł do odzyskiwania plików. U mnie to zadziałało lepiej niż próba najpierw naprawienia dysku.

Używałem Disk Drill. Moje kroki były proste.

1. Zainstaluj go na wewnętrznym dysku komputera, nie na uszkodzonym dysku zewnętrznym.
  2. Podłącz dysk zewnętrzny i otwórz aplikację.
  3. Wybierz dysk, a potem kliknij Wyszukaj utracone dane.
  4. Jeśli dysk wydaje się niestabilny, najpierw utwórz obraz dysku i skanuj obraz zamiast samego dysku. Zrobiłbym tak, jeśli dysk działa wadliwie, ponieważ powtarzane skany umierającego dysku mocno go obciążają.
  5. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy. Podejrzyj kilka plików. Odzyskaj je na inny dysk, nigdy z powrotem na ten sam.

Nie naprawiałbym ani nie formatował oryginalnego dysku, dopóki ważne pliki nie zostaną skopiowane w inne miejsce.

Są też sytuacje, w których przerwałbym samodzielne działania i oddał dysk do firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych.

1. Klikanie, tarcie albo piszczenie.
  2. Rozłączanie się co kilka sekund.
  3. Brak wykrywania na jakimkolwiek komputerze.
  4. Skanowanie ciągle się zawiesza albo trwa w nieskończoność, bo dysk cały czas znika.
  5. Pliki, których nie możesz sobie pozwolić stracić.

W tym momencie brzmi to już mniej jak uszkodzenie folderów, a bardziej jak problem sprzętowy. Oprogramowanie nie uratuje dysku z uszkodzoną mechaniką.

Jeśli uda ci się odzyskać pliki, wycofałbym ten dysk z użycia. Nie ufam dyskom zewnętrznym, kiedy zaczynają gubić foldery, stają się nieczytelne albo bez wyraźnego powodu uszkadzają system plików. Możesz sprawdzić diagnostykę SMART i zobaczyć, co mówi raport o stanie dysku. Nawet jeśli raport wygląda dobrze, używałbym tego dysku już tylko do mało ważnych danych, a nie do czegokolwiek istotnego.

Tak właśnie zrobiłem. Odzyskałem, co się dało, wymieniłem dysk i od tamtej pory trzymałem jeszcze jedną kopię zapasową. Kosztowało mnie to trochę pieniędzy, jasne, ale mniej niż przechodzenie przez tę samą panikę drugi raz.

Jeśli dysk jest widoczny, a foldery są puste, przed wykonaniem pełnego skanowania odzyskiwania sprawdziłbym najpierw atrybuty plików. Zgadzam się z @mikeappsreviewer, żeby nie formatować, ale trochę nie zgadzam się z unikaniem na początku wszelkich kroków naprawczych. Niektóre kontrole są mało ryzykowne, jeśli wykonasz je w trybie tylko do odczytu.

Najpierw spróbuj tego w Windows.

1. Otwórz Wiersz polecenia jako administrator.
  2. Uruchom attrib -h -r -s /s /d X:*.*
  3. Zamień X na literę swojego dysku zewnętrznego.

Widziałem już, jak malware i nieprawidłowe odłączenie USB zmieniają pliki na ukryte i systemowe, przez co dysk wygląda na pusty, mimo że dane nadal tam są. To zajmuje 30 sekund i nic nie kosztuje.

Potem sprawdź Zarządzanie dyskami. Jeśli partycja jest pokazana jako RAW albo bez systemu plików, pomiń naprawy i od razu przejdź do odzyskiwania. Jeśli zajęte miejsce nadal wygląda normalnie, to mocny sygnał, że twoje pliki wciąż są na dysku.

Do odzyskiwania Disk Drill to dobry wybór, ponieważ dobrze odczytuje utracone partycje i usunięte rekordy katalogów. Odzyskuj tylko na inny dysk. Jeśli nazwy plików wrócą pomieszane, posortuj według typu i najpierw podejrzyj zdjęcia i dokumenty.

Warto też zapisać to na później, jeśli później będziesz potrzebować prostego poradnika odzyskiwania danych z sformatowanego dysku:
obejrzyj ten prosty poradnik, jak odzyskać pliki z sformatowanego dysku twardego

Krótka wersja. Sprawdź ukryte atrybuty. Sprawdź, czy miejsce nadal jest zajęte. Jeśli tak, przeskanuj dysk programem Disk Drill, zanim zrobisz coś głupiego, jak jego sformatowanie. Jeśli dysk wydaje dźwięki albo znika z systemu, zatrzymaj się. To potrafi szybko się pogorszyć.

Jeśli dysk nadal się montuje i pokazuje prawidłową ilość zajętego miejsca, to zanim założysz, że foldery zniknęły, sprawdziłbym, czy nie zostały przeniesione do jakiejś dziwnej struktury katalogów. @mikeappsreviewer i @voyageurdubois omówili już najważniejszą część typu „nie formatuj tego”, więc nie będę tego powtarzać.

Co zrobiłbym inaczej:

• Otwórz wyszukiwanie w Eksploratorze plików na tym dysku zewnętrznym i szukaj według typu pliku:
    • *.jpg
    • *.docx
    • *.pdf
    • *.xlsx
  • Posortuj według ścieżki lub daty modyfikacji.
  • Sprawdź też, czy pliki nie trafiły do FOUND.000 albo do dziwnie nazwanych folderów po nieprawidłowym odłączeniu.

Inna rzecz, o której ludzie często zapominają, to sprawdzenie Podglądu zdarzeń w Windows. Jeśli zobaczysz ostrzeżenia dotyczące dysku, NTFS albo uszkodzonych bloków w czasie, gdy foldery zniknęły, to bardziej wskazuje na problemy z dyskiem niż na zwykłe ukryte pliki. Jeśli coś takiego się pojawia, przestań przy nim za dużo grzebać.

Jeśli wyszukiwanie nic nie znajdzie, to tak, użyj porządnej aplikacji do odzyskiwania danych, takiej jak Disk Drill, i odzyskuj tylko na inny dysk. Trochę nie zgadzam się z próbą zbyt wielu poprawek komendami na wczesnym etapie, bo czasem ludzie bardzo szybko przechodzą od „pustych folderów” do „teraz partycja jest martwa”.

Jeśli ten zewnętrzny dysk jest wystarczająco ważny, najpierw wykonaj jego klon/obraz, a potem przeskanuj klon. To bezpieczniejsze podejście, nie szybsze.

Jeśli chcesz też poznać więcej opinii społeczności o narzędziach do odzyskiwania danych z dysków twardych, ten wątek jest przydatny:
najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych z dysku twardego i problemów z pamięcią zewnętrzną

Krótko: szukaj według typu pliku, sprawdź dziwne odzyskane foldery, zajrzyj do Podglądu zdarzeń, a potem użyj Disk Drill, jeśli pliki nadal się nie pokazują. Nie „naprawiaj” dysku, zanim nie zgrasz z niego danych. Właśnie tak ludzie zamieniają zły dzień w jeszcze gorszy.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @voyageurdubois, @nachtschatten i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy to problem z uprawnieniami albo punktem montowania, a nie tylko z ukrytymi plikami lub uszkodzeniem systemu plików.

Zaskakująco częstym przypadkiem w Windows jest sytuacja, w której litera dysku pozostaje taka sama, ale własność folderów lub listy ACL robią się dziwne po przeniesieniu dysku między komputerami. Foldery mogą wyglądać na puste, mimo że dane nadal tam są. Dlatego przed głębokim skanowaniem kliknij prawym przyciskiem myszy dysk albo jeden z problematycznych folderów, otwórz Właściwości, potem Zabezpieczenia, i sprawdź, czy gdzieś nie ma odmowy dostępu. Jeśli tak jest, nie zaczynaj zmieniać uprawnień na całym dysku, jeśli nie wiesz dokładnie, czego dotykasz, ale przynajmniej będziesz wiedzieć, że pliki mogą wcale nie być utracone.

Trochę nie zgadzam się z robieniem zbyt wielu napraw na poziomie powłoki na wczesnym etapie. attrib zwykle jest wystarczająco nieszkodliwy, jasne, ale gdy ludzie zaczynają nakładać na siebie kolejne polecenia, często zapominają, co dokładnie co zmieniło. Moja zasada jest prosta: najpierw zweryfikuj stan, potem najpierw odzyskuj, a naprawiaj później.

To, co osobiście bym sprawdził, a czego moim zdaniem nie podkreślono wystarczająco:

• Otwórz dysk w innym menedżerze plików, nie tylko w Eksploratorze plików
  • Wypróbuj inny komputer, najlepiej z innym systemem operacyjnym, jeśli to możliwe
  • Sprawdź, czy brakujące foldery pokazują rozmiar we Właściwościach, nawet jeśli wyglądają na puste
  • Poszukaj absurdalnie długich ścieżek plików albo uszkodzonych nazw, z którymi Eksplorator sobie nie radzi

Jeśli dysk jest stabilny, Disk Drill będzie rozsądnym kolejnym krokiem.

Zalety:

• łatwy podgląd zdjęć i dokumentów
  • dobrze radzi sobie ze znajdowaniem usuniętych lub brakujących wpisów katalogów
  • może skanować całe dyski, partycje i obrazy

Wady:

• głębokie skanowanie może trwać wieczność na dużych dyskach zewnętrznych
  • odzyskana struktura folderów nie zawsze jest idealna
  • najlepsze wyniki zwykle wymagają innego dysku z wystarczającą ilością wolnego miejsca

Więc tak, traktowałbym to najpierw jako problem z widocznością albo systemem plików, a nie jako natychmiastowy dowód, że dane zostały skasowane. Jeśli pliki są ważne, odzyskaj je za pomocą Disk Drill na inny dysk, a dopiero potem martw się o naprawę zewnętrznego nośnika.