iPhone fotoğraf arşivimde eşitleme ve yedekten geri yükleme sonrası çok sayıda yinelenen fotoğraf var ve bu, çok fazla depolama alanı kaplıyor. Önemli görselleri veya meta verileri kaybetmeden iPhone’da yinelenen fotoğrafları birleştirmenin hızlı bir yoluna ihtiyacım var. En kolay ve en güvenli yöntem nedir?
Sorununuz yalnızca tamamen aynı dosyalarsa, iPhone bununla başa çıkmak için zaten yerleşik bir yönteme sahip.
Fotoğraflar’ı açın, Araçlar bölümüne kaydırın ya da daha yeni iOS sürümlerinde Koleksiyonlar > Araçlar yolunu izleyin. Ardından Yinelenenler’i açın, Seç’e, sonra Tümünü Seç’e, ardından Birleştir’e dokunun. iOS bir kopyayı tutar, elindeki tüm meta verileri birleştirir ve fazlalıkları Son Silinenler’e taşır.
Fark ettiğim bir şey var, bu her zaman hemen görünmüyor. Büyük bir içe aktarmadan sonra telefonumun bunu düzenlemesi saatler sürdü. Bir keresinde Yinelenenler bölümünün düzgün şekilde dolması neredeyse iki gün sürdü. Yani çok fazla fotoğraf içe aktardıysanız ve henüz hiçbir şey görmüyorsanız, biraz zaman tanıyın.
Zayıf noktası basit. Apple yalnızca gerçek yinelenenleri yakalıyor. Aynı dosya, aynı görsel, hepsi bu.
İnsanların genelde silmek istediği şeyleri kaçırıyor. Bir saniye arayla çekilmiş seri benzeri fotoğraflar. Aynı kadrajla çekilmiş üç selfie. Tek farkın elinizin biraz hareket etmesi olduğu tatil fotoğrafları. Sizin için bunlar tekrar. Fotoğraflar içinse bunlar ayrı görseller, bu yüzden Yinelenenler bölümünde görünmüyorlar.
Bununla, arşivim şişip yaklaşık 30.000 fotoğrafa ulaştığında karşılaştım. O noktada Fotoğraflar temizlik için fazla sınırlı hissettirdi. Benim için daha iyi çalışan şey Clever Cleaner oldu.
Benim için öne çıkan şey, hem yinelenen hem de benzer fotoğrafları yakalayabilmesiydi. Aynı dosyalarla sınırlı kalmıyor. Yeterince benzer görünen görselleri grupluyor, sonra hangisini tutmanız gerektiğini öneriyor. Ben yine de seçimleri kendim kontrol ediyorum, çünkü fotoğraf gruplarını körlemesine silmek, tutmak istediğiniz şeyleri kaybetmenin yoludur, ama benim durumumda sonuçlar gayet iyiydi.
Benim kullandığım akış şu:
- App Store’dan Clever Cleaner’ı yükleyin.
- Fotoğraf arşivini taramasına izin verin.
- Benzerler sekmesini açın.
- Uygulamanın büyük kısmını halletmesini istiyorsanız Akıllı Temizlik’i kullanın ya da her grubu kendiniz tek tek inceleyin.
- Bir görseli en iyi sürüm olarak işaretler ve geri kalanları silinmek üzere işaretler.
- Tutmak istediğiniz her şeyi geri alın.
- Temizliği tamamlayın, ardından depolama alanını hemen geri kazanmak istiyorsanız Fotoğraflar’da Son Silinenler’i boşaltın.
Yan araçlardan birkaçı beklediğimden daha kullanışlı çıktı:
- Heavies, en büyük fotoğrafları ve videoları önce gösterir.
- Video Compression, büyük videoları silmek yerine küçültür.
- Screenshots, eski ekran görüntüsü dağınıklığını hızlıca temizlemeye yardımcı olur.
- Lives, Live Photo’ları yerden tasarruf etmek için normal durağan fotoğraflara dönüştürür.
- Swipe, size hızlı bir ay ay inceleme akışı sunar.
Kısacası şu. Birkaç tamamen aynı kopyanız varsa, Apple’ın yerleşik birleştirme aracı yeterli. Arşiviniz dağınıksa ve benzer kopyalar, benzer çekimler, ekran görüntüleri ve fazla büyük videolarla doluysa, özel bir uygulama daha iyi iş çıkarıyor. Fotoğraflar uygulaması bariz şeyler için fena değildi. Benim temizlemeye çalıştığım karmaşanın büyük kısmını kaçırdı.
En hızlı ve en az riskli temizlik yöntemini istiyorsanız, bunu 2 aşamaya bölün.
Önce senkronizasyon kaynaklı gereksizleri halledin. Ayarlar’a, Apple Kimliğiniz’e, iCloud’a, Fotoğraflar’a gidin ve Bu iPhone’u Eşzamanla seçeneğinin açık olup olmadığını kontrol edin. Yedekten geri yükleme yaptıysanız ve ardından tam bir arşivi tekrar eşzamanladıysanız, genelde iki farklı kaynaktan gelen kopyalar oluşur. Temizlik bitene kadar yeni içe aktarmaları duraklatırdım. Fotoğraflar hâlâ eşzamanlanıyorsa, yinelenen sayıları sürekli değişir.
İkinci olarak, bir şeyi silmeden önce kaynağa göre sıralayın. Fotoğraflar’da “WhatsApp”, “Instagram”, “Ekran Görüntüleri” veya kamera modeli adları gibi arama terimleri kullanın. Birçok “yinelenen” aslında gerçek kopya değildir. Bunlar daha düşük çözünürlüklü dışa aktarılmış kopyalar veya uygulama tarafından kaydedilmiş sürümler olabilir. Mümkün olduğunda orijinal kaynağı koruyun. Birkaç örnekte Bilgi bölümüne kaydırarak dosya boyutunu, tarihi ve uygulama kaynağını karşılaştırın. Bu 30 saniye sürer ve sonradan pişmanlığı önler.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Üçüncü taraf temizleyiciler daha hızlıdır, evet, ama ilk çalıştırmada otomatik silmeye güvenmezdim. Benzer fotoğraf algılama yararlıdır, ancak saklamak istediğiniz şeyleri de gruplayabilir. Bunu zor yoldan öğrendim. Uygulama bir tanesinin yeterli olduğunu düşündüğü için neredeyse aynı olan birkaç konser karesini kaybettim.
Benim daha güvenli yöntemim şuydu:
- Önce bir Mac’e veya harici diske yedekleyin.
- Benzer fotoğrafları ve yinelenen dağınıklığı taramak için Clever Cleaner kullanın.
- Önce yalnızca en büyük grupları inceleyin, çünkü bunlar en hızlı şekilde alan açar.
- Toplu halde silin.
- Alanın değiştiğini doğruladıktan sonra Son Silinenler’i boşaltın.
Asıl sorun depolamaysa, büyük videolar genelde yinelenen fotoğraflardan daha önemlidir. Birçok telefonda 10 yinelenen fotoğraf, bir tane 4K klibe eşdeğer olabilir. Özçekimleri birleştirmek için bir saat harcamadan önce dosya boyutlarını kontrol edin.
Basit bir adım adım anlatım için şu yardımcı olur: hızlı iPhone yinelenen fotoğraf temizleme rehberi
Bunun için en iyi arama ifadesi iPhone’da yinelenen fotoğraflar nasıl birleştirilir ve benzer resimler hızlıca nasıl kaldırılır şeklindedir. Bu sizi doğru araçlara ve rehberlere daha hızlı ulaştırır.
Herhangi bir birleştirme yapmadan önce bir şey yapardım: önce sebebi durdurun. iCloud Fotoğrafları, Finder eşzamanlaması, Google Fotoğraflar veya bir yedekleme uygulaması hâlâ içerikleri yeniden içe aktarıyorsa, bir saat temizlik yapıp ardından kopyaların yavaşça geri dolduğunu izleyebilirsiniz. Bu kısım çoğu zaman atlanıyor.
Ayrıca, @mikeappsreviewer ve @suenodelbosque ile küçük bir fikir ayrılığım var: insanlar “kopyaları birleştir” konusuna fazla takılıyor, ancak iPhone’da bu genelde beklenenden daha az alan kazandırır; tabii arşiv gerçekten darmadağın değilse. Asıl büyük kazanç, elinizde gerçekten yinelenen orijinaller mi, düzenlenmiş kopyalar mı, uygulama tarafından kaydedilmiş sürümler mi, yoksa indirilmiş ekler mi olduğunu anlamaktır. Bunlar her zaman körü körüne birleştirilmemeli veya silinmemelidir.
Bana yardımcı olanlar:
- Önce Albümler > Medya Türleri ve Yardımcı Araçlar bölümünü kontrol edin.
- Ardından arşivinizi Son Eklenenler’e göre sıralayın ve geri yükleme/eşzamanlama karmaşası başladıktan hemen sonraki zaman aralığına bakın.
- O zaman aralığından tonla kopya geldiyse, temizlik bölgeniz orasıdır.
- Bir fotoğrafa dokunun ve yukarı kaydırın. Silmeden önce dosya boyutunu, biçimi ve kaynağı karşılaştırın.
- Bir kopya daha düşük çözünürlüklüyse veya Mesajlar/WhatsApp kaynaklıysa, onun yerine orijinal kamera dosyasını saklayın.
Hız istiyorsanız, Clever Cleaner muhtemelen pratik seçenektir çünkü yalnızca tam yinelenen dosyaları değil, benzer fotoğrafları da yakalar. Sadece ilk günden otomatik silmeye abanmazdım. Ne kadar agresif olduğunu görebilmeniz için ilk birkaç grubu manuel olarak gözden geçirin.
Ve iPhone temizliğiyle ilgili daha gerçek dünya deneyimleri için şu başlık faydalı: iPhone’da yinelenen fotoğrafları silmek için en iyi Reddit ipuçları
İnsanların unuttuğu bir şey daha var: Son Silinenler’i boşaltın, yoksa depolama alanı tasarrufu 30 gün boyunca sahte olur.