Hızlı biçimlendirmeden sonra biçimlendirilmiş bir flash sürücüden dosyaları kurtarabilir miyim?

Önemli fotoğrafları ve iş belgelerini kopyalamadan önce USB flaş sürücümü yanlışlıkla hızlı biçimlendirdim. Sürücü hâlâ tam kapasiteyi gösteriyor, ancak tüm dosyalar kayboldu. Hızlı biçimlendirme sonrası veri kurtarmanın mümkün olup olmadığını ve durumu daha da kötüleştirmeden biçimlendirilmiş flaş sürücüden dosyaları kurtarmak için hemen hangi adımları atmam gerektiğini anlamak için yardıma ihtiyacım var.

Bir USB sürücüsünü biçimlendirdikten sonra dosyaları kaybetmek berbat bir şey. Ben bunu bir kez fotoğraflarla dolu bir flash bellekle yaşadım ve öğrendiğim ilk şey şuydu: biçimlendirme her zaman verilerin gittiği anlamına gelmez.

En önemli olan şey, biçimlendirme türüdür.

Eğer Hızlı Biçimlendirme yaptıysanız, şansınız çoğu zaman fena değildir. Hızlı Biçimlendirme genellikle dosya sistemi kayıtlarını siler, dosya verisinin kendisini değil. Eski veriler, üzerlerine başka bir şey yazılana kadar çoğu zaman orada durur.

Eğer Tam Biçimlendirme yaptıysanız, kurtarma işi çok daha zorlaşır. Tam biçimlendirme depolama alanının üzerine yazar, bu yüzden normal kurtarma yazılımları genellikle çok az şey bulur ya da hiçbir şey bulamaz.

Erken fark etmem gereken şeylerden biri şuydu: USB bellek için gerçek bir biçimlendirmeyi geri alma düğmesi yoktur. Biçimlendirme olduysa, olmuştur. Kurtarma uygulamaları başka bir şey yapar. Sürücüyü tarar, geriye kalan dosya verilerini arar ve cihazda hâlâ mevcut olanlardan dosyaları yeniden oluşturmaya çalışır.

En iyi şansı istiyorsanız, USB sürücüsünü hemen şimdi kullanmayı bırakın.

Üzerine hiçbir şey kopyalamayın.
Tekrar biçimlendirmeyin.
CHKDSK ya da herhangi bir onarım aracı çalıştırmayın.

Her yazma işlemi şansınızı azaltır. Eski dosyalar parça parça değiştirilir ve bu olduğunda kurtarma genellikle çökmeye başlar.

Benim bir sonraki adımda yapacağım şey:

1. Disk Drill programını biçimlendirilmiş USB’ye değil, bilgisayarınızın dahili sürücüsüne kurun.
  2. Flash belleği takın.
  3. Disk Drill’i açın ve sürücü listesinden USB’yi seçin.
  4. Search for Lost Data seçeneğine tıklayın, isterse ardından Universal Scan seçeneğini seçin.
  5. Taramanın sonuna kadar çalışmasına izin verin. Erken tıklayıp dolaşmak cazip geliyor, biliyorum, ama ben bekledikten sonra daha iyi sonuçlar aldım.
  6. Bulduklarını önizleyin. Bir fotoğraf açılıyorsa, bir belge okunabilir içerik gösteriyorsa ya da bir video başlıyorsa, o dosyalar için şansınız daha yüksektir.
  7. Dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın. Kurtarılan verileri aynı USB’ye geri kaydetmeyin.

İnsanların atladığı küçük bir şey var ve ben bunu atlamazdım. Flash bellek bağlantıyı sürekli kesiyorsa, okuma hataları veriyorsa ya da kararsız çalışıyorsa, önce bire bir imajını alın ve sürücünün kendisi yerine bu imajı tarayın. Disk Drill bunu destekler. Ucuz bir USB bellek taramanın ortasında çevrimdışı olmaya başlayınca bir keresinde beni kurtarmıştı.

Ayrıca, kurtarılan dosyalar FILE0001 gibi garip adlarla geri gelirse ya da klasörler eksikse, bu biçimlendirmeden sonra normaldir. Klasör yapısı genellikle ilk zarar gören şeydir. Önemli olan dosyanın kendisinin açılıp açılmadığıdır.

Kısacası evet, biçimlendirilmiş bir flash bellekten kurtarma çoğu zaman mümkündür, özellikle de hızlı biçimlendirmeden sonra. En iyi hareket sıkıcı ama önemlidir: sürücüye dokunmayı bırakın, kısa süre içinde tarayın ve sonuçları başka bir yere kurtarın.

Evet, hızlı bir biçimlendirmeden sonra kurtarma şansı çoğu zaman fena değildir. Biçimlendirme genelde fotoğraf ve belge veri bloklarını değil, dosya tablosunu temizler. Bu yüzden dosyalarınız hâlâ orada olabilir.

Büyük noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, USB’yi kullanmayı bırakın. Tam biçimlendirmenin her zaman umutsuz olduğu konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Yeni Windows sürümlerinde tam biçimlendirme çoğu zaman üzerine yazar, bu yüzden kurtarma oranları ciddi şekilde düşer. Bazı eski sistemlerde sonuçlar karışıktı. Yine de ihtimal düşüktür, ama her zaman sıfır değildir.

Birkaç pratik şey:

1. Sürücünün aynı dosya sistemiyle mi yoksa farklı bir dosya sistemiyle mi biçimlendirildiğini kontrol edin. FAT32’den exFAT’e veya NTFS’ye geçiş genelde meta verilere daha fazla zarar verir.
  2. Fotoğraflarınız en önemli şeyse, dosya imza tabanlı kurtarmaya bakın. Klasör adları kaybolsa bile JPG, PNG, DOCX, PDF çoğu zaman geri gelir.
  3. USB küçükse ve önemliyse, önce bir imaj alın. İmajı taramak daha güvenlidir.
  4. Dosyaları USB’ye asla geri yüklemeyin; bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye kurtarın.

Disk Drill, hem silinmiş girdileri hem de ham dosya oyma işlemini desteklediği için biçimlendirilmiş bir USB taraması için sağlam bir seçimdir. Önizleme önemlidir. Önizlemeler başarısız olursa, dosya büyük olasılıkla kullanılamaz durumdadır.

Ayrıca, bunu daha sonra arayacak olanlar için, best data recovery software for a formatted USB flash drive aramanız gereken ifadedir, “best software for a formatted USB” değil.

Bu kısa klip de kurtarma mantığını sade bir İngilizceyle açıklıyor:
biçimlendirilmiş USB kurtarmanın nasıl çalıştığını görün

Tarama işe yarar hiçbir şey bulmazsa, orada durun. Daha fazla kurcalamak durumu kötüleştirir. Dosyalar yerine konulamayacak kadar önemliyse, bir profesyonel veri kurtarma laboratuvarı sonraki adımdır. Burada zaman biraz önemlidir, bu yüzden onu tekrar tekrar takıp çıkararak günlerce beklemeyin.

Evet, hızlı biçimlendirilmiş bir USB’den veri kurtarma kesinlikle mümkündür ve genelde insanların düşündüğünden daha da mümkündür. @mikeappsreviewer ve @voyageurdubois şu büyük “sürücüyü kullanmayı bırakın” kuralını zaten anlattı, ben de onların biraz geçiştirdiği bir noktayı ekleyeyim: bazen asıl büyük sorun biçimlendirme değil, flash sürücünün kendisidir. Ucuz USB bellekler tam da en kötü anda bozulmayı sever.

Hızlı biçimlendirme genelde dosya sistemi haritasını kaldırır, gerçek dosya bloklarının tamamını değil. Yani fotoğraflar, PDF’ler, Word belgeleri vb. hâlâ orada duruyor ve bulunmayı bekliyor olabilir. İşin püf noktası şu: özellikle sürücü farklı bir dosya sistemiyle yeniden biçimlendirildiyse dosya adları ve klasör yapısı mahvolmuş olabilir.

İlk kontrol edeceğim şeyler:

• Hızlı mı biçimlendirildi, tam mı biçimlendirildi
  • Windows sürücüyü önce ya da sonra “düzeltmeyi” istedi mi
  • USB normal davranıyor mu, yoksa rastgele bağlantısı mı kopuyor

Kararlıysa, USB üzerinden değil bilgisayarınızdan Disk Drill ile tarayın. İnsanların art arda rastgele beş ücretsiz araç denemeyi sevdiğini biliyorum, ama bu zaman kaybettirebilir ve yanlışlıkla geçici dosyalar yazmaya başlarsanız bazen işleri daha da kötüleştirebilir. Kurtarmadan önce dosyaları önizleyin. Önizlemeler çalışıyorsa, bu çok iyi bir işarettir.

Ayrıca, orijinal klasörler yok olduysa buna fazla takılmayın. Ham kurtarma çoğu zaman dosyaları çirkin ama kullanılabilir şekilde geri getirir. Bu da yine kazançtır, lol.

Eğer hızlı biçimlendirilmiş bir USB flash sürücüden dosya kurtarma konusunda sağlam bir açıklama istiyorsanız, bunu okumaya değer:
biçimlendirilmiş bir USB flash sürücüden dosyalar nasıl kurtarılır

Diğerleriyle küçük bir fikir ayrılığım var: sürücü fiziksel olarak garip davranmıyorsa veya veriler gerçekten yerine konamaz değilse, hemen profesyonel bir laboratuvara yönelmezdim. Basit bir kazara hızlı biçimlendirme için yazılımla kurtarma genellikle ilk denemedir.

Hızlı biçimlendirme genellikle kurtarılabilir, ancak @voyageurdubois, @boswandelaar ve @mikeappsreviewer’dan gelen küçük bir noktaya itiraz ederdim: insanlar biçim türüne çok odaklanıyor, ancak flash belleklerde denetleyici de en az onun kadar önemli olabilir. USB aygıt bozuk hücreleri sessizce yeniden eşliyorsa, zararsız bir hızlı biçimlendirmeden sonra bile kurtarma sonuçları rastgele görünebilir.

Onların aslında pek derine inmediği, kontrol etmeye değer birkaç şey:

• USB ortamında TRIM desteği: yaygın değildir, ancak bazı yeni flash aygıtlar ve USB SSD’ler blokları eski bellek çubuklarından daha hızlı temizleyebilir. Bu bir USB SSD ise, olasılıklar temel bir USB bellekten daha kötüdür.
  • Kapasite sahteciliği: eğer bu sahte 256 GB uygun fiyatlı bellek çubuklarından biriyse, dosyalar baştan beri hiçbir zaman tam olarak doğru şekilde depolanmamış olabilir.
  • Yeniden biçimlendirilmiş dosya sistemi: FAT32’den NTFS’ye veya exFAT’e geçtiyseniz, kurtarma yine de çalışabilir, ancak adlar ve klasörler sık sık bozulur.

Benim görüşüm: sürücü normal şekilde algılanıyorsa ve bağlantısı kesilmiyorsa, ilk adım hâlâ yazılım ile kurtarmadır. Disk Drill burada makul bir seçenektir.

Disk Drill’in artıları

• dosya sistemi taraması ile ham veri çıkarımını iyi birleştirir
  • basit önizleme sistemi
  • disk görüntülerini tarayabilir, bu daha güvenlidir
  • fotoğraflar ve yaygın ofis belgeleri için yeterince iyidir

Disk Drill’in eksileri

• derin taramalar yavaş olabilir
  • ham kurtarma çoğu zaman dağınık dosya adları döndürür
  • en iyi özellikler tamamen ücretsiz değildir
  • flash belleğin kendisi arızalanıyorsa, hiçbir uygulama bunu düzeltemez

İnsanların atladığı bir şey daha: kurtarmadan sonra, her dosya türünden bir örnek açın. Önizlemesi görünen kurtarılmış bir JPG harikadır, ancak DOCX/PDF bozulması bazen yalnızca dosya tamamen açıldığında ortaya çıkabilir.

Yani evet, hızlı biçimlendirmeden sonra kurtarma çoğu zaman mümkündür. Sadece başarıyı dosyalar bulundu diye değerlendirmeyin. Gerçek ölçüt dosyaların gerçekten açılması olsun.