Harici Sabit Sürücüden Kaybolan Dosyaları Biçimlendirmeden Nasıl Kurtarabilirim?

Dosyalarım harici sabit diskimden aniden kayboldu ve diski hâlâ görebiliyorum ama klasörler boş. Sürücüyü biçimlendirmeden veya durumu daha da kötüleştirmeden önemli fotoğrafları ve iş belgelerini gerçekten kurtarmam gerekiyor. Harici bir sabit diskten kayıp dosyaları geri yüklemenin en güvenli yolu nedir?

Bu benim başıma eski fotoğrafların ve proje dosyalarının olduğu harici bir diskte gelmişti. Bir gün klasörler silinmiş gibi görünüyordu. Meğer sorun temiz bir silme işlemi değil, bozulmuş bir dosya sistemiydi. Büyük kısmını geri aldım, bu yüzden kayıp klasörleri henüz tamamen gitmiş veri olarak görmezdim.

İlk yapmanız gereken şey, diski kullanmayı bırakmak.

1. Biçimlendirmeyin.
  2. Üzerine yeni dosyalar taşımayın.
  3. Hemen onarım araçları çalıştırmayın.
  4. Disk takılıyor ya da bağlantısı kopuyorsa rastgele klasörleri açıp durmayın.

Veriler hâlâ oradaysa, fazladan yazma işlemleri durumu daha da kötüleştirir. Bunu yıllar önce eski bir WD diskte zor yoldan öğrendim.

Kurtarmadan önce, önce birkaç sıkıcı şeyi kontrol ederdim.

1. Dosya Gezgini'nde Gizli öğeler seçeneğini açın.
  2. Diskte kullanılan alana bakın. Klasörleriniz kaybolduysa ama hâlâ örneğin 800 GB kullanılmış görünüyorsa, bunu iyiye işaret sayardım.
  3. USB kablosunu veya bağlantı noktasını değiştirin.
  4. Bağlantı kopuyorsa, çok yavaş çalışıyorsa veya dosya sistemi hataları veriyorsa, kurcalamayı bırakın.

Yedeğiniz yoksa, ilk etapta onarım denemelerini atlayıp doğrudan dosya kurtarmaya geçerdim. Bu yol, önce diski düzeltmeye çalışmaktan benim için daha iyi sonuç verdi.

Ben Disk Drill kullandım. Adımlarım basitti.

1. Programı bozuk harici diske değil, bilgisayarınızın dahili diskine kurun.
  2. Harici diski bağlayın ve uygulamayı açın.
  3. Diski seçin, sonra Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
  4. Disk dengesiz görünüyorsa önce bir disk imajı oluşturun ve onun yerine imajı tarayın. Disk sorunlu davranıyorsa bunu yapardım, çünkü ölmekte olan bir diskte tekrarlanan taramalar ona daha çok yük bindirir.
  5. Taramayı bitirmesine izin verin. Bazı dosyaları önizleyin. Bunları farklı bir diske kurtarın, asla aynı diske geri yazmayın.

Önemli dosyalarınız başka bir yere kopyalanana kadar orijinal diski onarmaz ya da biçimlendirmezdim.

Ayrıca kendin yap yolunu bırakıp işi bir veri kurtarma merkezine devredeceğim durumlar da vardır.

1. Tıklama, sürtünme veya bip sesleri.
  2. Her birkaç saniyede bir bağlantının kopması.
  3. Hiçbir bilgisayarda algılanmaması.
  4. Taramaların tekrar tekrar donması veya disk sürekli kaybolduğu için sonsuza kadar sürmesi.
  5. Kaybetmeyi göze alamayacağınız dosyalar.

O noktada bu durum klasör bozulmasından çok donanım sorununa benzemeye başlar. Mekanik olarak arızalanan bir diski yazılım kurtaramaz.

Dosyalarınızı geri alırsanız, ben o diski kullanımdan çıkarırdım. Klasör kaybetmeye, okunamaz hâle gelmeye veya ortada açık bir neden yokken dosya sistemini bozmaya başlayan harici disklere güvenmiyorum. SMART tanılamalarına bakıp sağlık raporunun ne dediğini görebilirsiniz. Rapor iyi görünse bile, ben o diski sadece önemsiz depolama için kullanmaya devam ederdim, önemli hiçbir şey için değil.

Benim yaptığım buydu. Kurtarabildiğimi kurtardım, diski değiştirdim ve sonrasında bir yedek daha tuttum. Evet, biraz paraya mal oldu ama aynı paniği iki kez yaşamaktan daha az maliyetliydi.

Sürücü görünüyorsa ve klasörler boşsa, tam bir kurtarma taraması yapmadan önce dosya öznitelikleriyle ilgili sorunları kontrol ederdim. Biçimlendirmeme konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ancak ilk başta tüm onarım adımlarından kaçınma konusunda biraz farklı düşünüyorum. Bazı kontrolleri salt okunur şekilde yaparsanız düşük risklidir.

Önce bunu Windows’ta deneyin.

1. Komut İstemi’ni yönetici olarak açın.
  2. attrib -h -r -s /s /d X:*.*
  3. X’i harici sürücü harfinizle değiştirin.

Kötü amaçlı yazılımların ve hatalı USB bağlantı kopmalarının dosyaları gizli ve sistem olarak işaretlediğini gördüm, bu yüzden veriler hâlâ orada olsa bile sürücü boş görünebilir. 30 saniye sürer ve hiçbir maliyeti yoktur.

Ardından Disk Yönetimi’ni kontrol edin. Bölüm RAW görünüyorsa veya dosya sistemi yoksa, düzeltmeleri atlayın ve doğrudan kurtarmaya geçin. Kullanılan alan hâlâ normal görünüyorsa, bu dosyalarınızın hâlâ diskte olduğuna dair güçlü bir işarettir.

Kurtarma için Disk Drill iyi bir seçimdir çünkü kayıp bölümleri ve silinmiş dizin kayıtlarını iyi okur. Yalnızca başka bir sürücüye kurtarın. Dosya adları karışık gelirse, türe göre sıralayın ve önce fotoğraf/belge önizlemelerine bakın.

Ayrıca, daha sonra biçimlendirilmiş sürücü kurtarma konusunda basit bir rehbere ihtiyaç duyarsanız bunu yer imlerinize eklemeye değer:
biçimlendirilmiş bir sabit sürücüden dosyaları kurtarmak için bu kolay rehberi izleyin

Kısa sürüm. Gizli öznitelikleri kontrol edin. Alanın hâlâ kullanılıyor olup olmadığını kontrol edin. Evetse, onu biçimlendirmek gibi saçma bir şey yapmadan önce Disk Drill ile tarayın. Sürücü ses çıkarıyorsa veya çevrimdışı oluyorsa durun. O kısım hızla kötüleşir.

Sürücü hâlâ bağlanıyor ve doğru kullanılan alanı gösteriyorsa, klasörlerin gerçekten kaybolduğunu varsaymadan önce garip bir dizin ağacına taşınıp taşınmadığını kontrol ederdim. @mikeappsreviewer ve @voyageurdubois zaten büyük “sakın biçimlendirme” kısmını anlattı, o yüzden bunu tekrar etmeyeceğim.

Benim farklı yapacağım şeyler:

• O harici sürücüde Dosya Gezgini aramasını açın ve dosya türüne göre arayın:
    • *.jpg
    • *.docx
    • *.pdf
    • *.xlsx
  • Yola veya değiştirilme tarihine göre sıralayın.
  • Ayrıca kötü bir bağlantı kesilmesinden sonra dosyaların FOUND.000 içine ya da garip isimli klasörlere düşüp düşmediğini kontrol edin.

İnsanların unuttuğu bir diğer şey de Windows’ta Olay Görüntüleyici’yi kontrol etmektir. Klasörlerin kaybolduğu zaman civarında disk, NTFS veya bozuk blok uyarıları görüyorsanız, bu basit gizli dosyalardan çok sürücü sorununa işaret eder. Böyle şeyler görünüyorsa, onunla fazla uğraşmayı bırakın.

Arama hiçbir şey bulmazsa, evet, Disk Drill gibi düzgün bir kurtarma uygulaması kullanın ve yalnızca farklı bir diske kurtarma yapın. Çok fazla komut düzeltmesini erkenden denemeye biraz katılmıyorum, çünkü bazen insanlar “boş klasörler” durumundan çok hızlı şekilde “artık bölüm mahvoldu” noktasına gidiyor.

Harici sürücü yeterince önemliyse, önce klonunu/imajını alın, sonra klonu tarayın. Bu daha güvenli yoldur, daha hızlı olan değil.

Ayrıca, sabit disk kurtarma araçları hakkında daha fazla topluluk görüşü istiyorsanız, şu başlık faydalı:
sabit disk kurtarma ve harici depolama sorunları için en iyi yazılım

Kısaca: dosya türüne göre arayın, garip kurtarılmış klasörleri kontrol edin, Olay Görüntüleyici’ne bakın, ardından dosyalar hâlâ görünmüyorsa Disk Drill kullanın. Verileri almadan önce sürücüyü “düzeltmeye” çalışmayın. İnsanlar kötü bir günü böyle daha da kötü hale getirir.

@voyageurdubois, @nachtschatten ve @mikeappsreviewer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey: bunun sadece gizli dosyalar veya dosya sistemi hasarı değil, bir izin ya da bağlama noktası sorunu olup olmadığını kontrol edin.

Windows’ta şaşırtıcı derecede yaygın bir durum, sürücü harfinin aynı kalması ama sürücüyü bilgisayarlar arasında taşıdıktan sonra klasör sahipliğinin/ACL’lerin garipleşmesidir. Veriler hâlâ orada olsa bile klasörler boş görünebilir. Bu yüzden derin taramadan önce sürücüye veya etkilenen klasörlerden birine sağ tıklayın, Özellikler’i, ardından Güvenlik’i açın ve herhangi bir yerde erişimin reddedilip reddedilmediğine bakın. Eğer öyleyse, neye dokunduğunuzu bilmiyorsanız disk genelinde izinleri rastgele değiştirmeye başlamayın, ama en azından dosyaların gerçekten kaybolmamış olabileceğini anlarsınız.

Kabuk düzeyinde çok fazla düzeltmeyi erken yapmaya biraz katılmıyorum. attrib genelde yeterince zararsızdır, evet, ama insanlar komutları üst üste kullanmaya başlayınca çoğu zaman neyin neyi değiştirdiğini unuturlar. Benim kuralım basit: önce durumu doğrulayın, sonra önce kurtarın, onarımı daha sonra yapın.

Benim kişisel olarak kontrol edeceğim ve aslında yeterince vurgulanmamış olanlar:

• Sürücüyü yalnızca Dosya Gezgini’nde değil, farklı bir dosya yöneticisinde açın
  • Mümkünse başka bir bilgisayarda, ideal olarak farklı bir işletim sistemiyle deneyin
  • Eksik klasörler boş görünüyor olsa bile Özellikler’de boyut gösterip göstermediğini kontrol edin
  • Dosya Gezgini’nin başa çıkamadığı aşırı uzun dosya yollarını veya bozuk adları arayın

Sürücü kararlıysa, Disk Drill makul bir sonraki adım.

Artıları:

• fotoğraflar/belgeler için kolay önizleme
  • silinmiş veya eksik dizin girdilerini bulmada iyi
  • tüm diskleri, bölümleri ve imajları tarayabilir

Eksileri:

• derin taramalar büyük harici sürücülerde çok uzun sürebilir
  • kurtarılan klasör yapısı her zaman kusursuz olmaz
  • en iyi sonuçlar genelde yeterli boş alana sahip başka bir sürücü gerektirir

Yani evet, ben bunu önce bir görünürlük veya dosya sistemi sorunu olarak ele alırdım, verilerin silindiğinin doğrudan kanıtı olarak değil. Dosyalar önemliyse, onları Disk Drill ile farklı bir diske kurtarın, sonra harici sürücüyü düzeltmeyi düşünün.