Dysk USB stał się RAW, jak mogę bezpiecznie przekonwertować RAW na NTFS?

Mój dysk USB nagle jest wyświetlany jako RAW zamiast NTFS i nie mogę otworzyć żadnego z plików. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najbezpieczniejszego sposobu przekonwertowania dysku USB RAW na NTFS bez utraty ważnych danych, albo przynajmniej odzyskania plików przed formatowaniem.

Wstrzymałbym się na razie z konwertowaniem tego na NTFS. Kiedy Windows pokazuje partycję jako RAW, zwykle odczytuję to prosto: system nie rozumie już systemu plików znajdującego się na dysku. Widziałem, jak dzieje się to po nieprawidłowym odłączeniu, przerwanym zapisie, uszkodzeniu systemu plików, słabych sektorach, malware lub gdy dysk zaczyna się psuć.

Etykieta RAW nie zawsze oznacza, że pliki przepadły. Bardzo często dane nadal tam są, a najgorszym ruchem jest zaczynanie naprawiania czegokolwiek, zanim skopiujesz swoje pliki.

Pierwsza rzecz, którą bym sprawdził

Otwórz Zarządzanie dyskami i spójrz tam na dysk. Najpierw interesuje mnie to, czy rozmiar nadal wygląda poprawnie. Jeśli pojemność wyświetla się prawidłowo, odzyskanie danych nadal ma spore szanse, nawet jeśli Windows oznacza go jako RAW.

Gdybym zobaczył którąkolwiek z tych rzeczy, przestałbym ruszać ten dysk:

1. sam się rozłącza
  2. pokazuje nieprawidłową pojemność
  3. wydaje dziwne klikanie lub powtarzające się odgłosy rozpędzania

Kiedy zaczyna się coś takiego dziać, zwykle zakładam problem sprzętowy, dopóki nie zostanie udowodnione inaczej.

Jak skopiowałbym z niego pliki

Najpierw użyłbym Disk Drill, ponieważ jest łatwiejszy od niektórych starszych narzędzi do odzyskiwania danych i łączy wiele metod skanowania w jednym przebiegu. W przypadku partycji RAW oszczędza to czas i ogranicza zgadywanie.

Trzymałbym się takiej kolejności:

1. Zainstaluj Disk Drill na innym dysku. Nie instaluj go na dysku RAW.
  2. Otwórz go i wybierz partycję RAW albo cały fizyczny dysk, jeśli to konieczne.
  3. Kliknij Wyszukaj utracone dane i zostaw program w spokoju, aż skanowanie się zakończy. Woluminy RAW często skanują się wolno. Nie przerywałbym tego w połowie, chyba że dysk zacznie zachowywać się gorzej.
  4. Przejrzyj wyniki za pomocą filtrów typów plików albo narzędzia wyszukiwania. Jeśli dostępny jest widok folderów, sprawdź go. Miałem tam lepsze rezultaty, bo daje to wyobrażenie, czy stara struktura katalogów przetrwała.
  5. Najpierw podejrzyj najważniejsze rzeczy: zdjęcia, dokumenty, filmy, cokolwiek jest ważne. Jeśli podgląd otwiera się poprawnie, szanse na odzyskanie są większe.
  6. Wybierz pliki, które chcesz odzyskać.
  7. Zapisz odzyskane dane na innym dysku, nigdy z powrotem na partycji RAW.

Jednej rzeczy nauczyłem się w bolesny sposób: jeśli dysk zaczyna bardzo zwalniać albo znika podczas skanowania, zatrzymaj się. Najpierw wykonaj pełny obraz bajt po bajcie. Odczyt z obrazu jest bezpieczniejszy niż ciągłe męczenie osłabionego dysku. Kiedyś pomijałem ten krok i tego żałowałem.

Po zabezpieczeniu plików

Dopiero wtedy próbowałbym naprawiać sam dysk. Sposób naprawy zależy od tego, co się zepsuło.

To są typowe opcje:

1. Sformatuj go do NTFS, jeśli system plików jest uszkodzony i nie potrzebujesz już niczego, co na nim zostało.
  2. Napraw lub odbuduj układ partycji, jeśli tablica partycji została uszkodzona.
  3. Przypisz literę dysku, jeśli Windows widzi partycję, ale odmawia poprawnego zamontowania jej.
  4. Uruchamiaj CHKDSK dopiero po zakończeniu odzyskiwania. Zmienia system plików, więc nie traktowałbym go jako narzędzia do odzyskiwania danych.
  5. Zaktualizuj lub zainstaluj ponownie sterowniki kontrolera pamięci masowej i sterowniki USB, jeśli zaczęło się to po aktualizacji Windows albo zdarza się tylko na jednym komputerze.
  6. Wymień dysk, jeśli nadal pojawiają się alerty SMART, uszkodzone sektory albo powtarzające się błędy odczytu.

Gdy dysk znów będzie wyglądał na normalny, przetestuj go, zanim mu zaufasz. Zwykle kopiuję na niego kilka dużych plików, prawidłowo go odłączam, podłączam ponownie i sprawdzam, czy pliki nadal odczytują się bez problemu. Jeśli partycja po formatowaniu znowu zmieni się na RAW, przestałbym próbować ratować samo urządzenie. W takim momencie problemem często jest sprzęt pamięci masowej, a nie system plików.

Nie konwertuj najpierw RAW na NTFS. To właśnie na tym etapie ludzie tracą dane.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer, że warto poczekać przed formatowaniem, ale jestem mniej przekonany do wczesnego próbnaprawy. CHKDSK na pendrivie RAW ma zły zwyczaj bardziej komplikować odzyskiwanie niż je ułatwiać. Jeśli Twoje pliki są ważne, traktuj naprawę jako ostatni krok.

Co bym zrobił:

1. Sprawdź pendrive na innym komputerze i w innym porcie USB.
    Czasami problemem jest Windows, a nie sam nośnik.

2. Sprawdź Zarządzanie dyskami.
    Jeśli rozmiar wygląda poprawnie, szanse są większe. Jeśli pojemność jest błędna albo dysk znika, przestań przy nim działać.

3. Najpierw odzyskaj dane.
    Użyj Disk Drill i przeskanuj cały pendrive, nie tylko wolumin RAW. W przypadku uszkodzonych pamięci flash skanowanie samego urządzenia często znajduje więcej niż uszkodzony wpis partycji.

4. Zapisz odzyskane pliki w innym miejscu.
    Nie z powrotem na tym samym pendrivie. W ten sposób ludzie zamieniają zły dzień w jeszcze gorszy.

5. Po odzyskaniu danych wyczyść i sformatuj nośnik.
    Użyj Zarządzania dyskami lub diskpart:
    diskpart
    list disk
    select disk X
    clean
    create partition primary
    format fs=ntfs quick
    assign

Jeśli formatowanie się nie powiedzie, pendrive często jest już uszkodzony.

Dla osób, które trafią tu później, cel jest prosty: odzyskaj pliki z dysku RAW przed formatowaniem, a potem odbuduj pendrive dopiero wtedy, gdy Twoje dane będą bezpieczne.

Warto też obejrzeć ten film, jeśli chcesz szybki wizualny poradnik dotyczący odzyskiwania plików z pendrivea RAW bez wcześniejszego formatowania.

Krótko mówiąc: najpierw odzyskiwanie, potem formatowanie. Jeśli pendrive znowu zmienia się na RAW, wyrzuć go. To już koniec.

Nieco nie zgodzę się z @mikeappsreviewer i @yozora w jednej kwestii: nie przechodziłbym od razu z odzyskiwania plików do czyszczenia + formatowania, chyba że masz już pewność, że sam pendrive jest sprawny. System plików RAW może oznaczać uszkodzenie, jasne, ale może też być pierwszym sygnałem, że kontroler pamięci flash zaczyna wariować. Formatowanie może sprawić, że będzie działał przez dzień, a potem znowu zacznie szwankować.

Zrobiłbym to inaczej:

• Sprawdź USB narzędziem SMART/do sprawdzania kondycji pamięci flash, jeśli jest wykrywane
  • Zajrzyj do Podglądu zdarzeń pod kątem błędów disk/ntfs/usbstor
  • Jeśli dysk jest ważny, najpierw utwórz jego obraz, a potem odzyskuj dane z obrazu zamiast dodatkowo obciążać nośnik

To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Pendrivey potrafią szybko umrzeć, gdy tylko zaczną sprawiać problemy.

Poza tym, jeśli TestDisk nadal widzi stary sektor rozruchowy NTFS albo jego kopię zapasową, czasami da się przywrócić dostęp do partycji/systemu plików bez pełnego formatowania. To bardziej ryzykowne niż samo odzyskiwanie, ale mniej destrukcyjne niż całkowite wyczyszczenie. Próbowałbym tego jednak dopiero po wykonaniu obrazu.

Jeśli chcesz po prostu odzyskać pliki, Disk Drill nadal jest solidnym wyborem dla RAW USB, bo jest prosty i dobrze pokazuje podgląd możliwych do odzyskania plików. Po odzyskaniu zrób pełne formatowanie, nie szybkie, jeśli chcesz przetestować nośnik. Jeśli wyrzuca błędy, zwalnia albo znowu przechodzi w RAW, wyrzuć go.

Do poczytania dodatkowo ten przegląd najlepszego oprogramowania do odzyskiwania i naprawy dysków twardych do naprawy uszkodzonych dysków też jest całkiem niezły.

Krótko: najpierw odzyskiwanie lub obraz, potem diagnostyka, formatowanie na końcu. Nie odwrotnie.