Czy mogę odzyskać usunięte zdjęcia z aparatu Canon bez kopii zapasowej?

Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z mojego aparatu Canon i nigdzie nie mam zapisanej kopii zapasowej. Te zdjęcia są dla mnie ważne i próbuję ustalić, czy istnieje bezpieczny sposób na odzyskanie usuniętych zdjęć z aparatu Canon z karty pamięci, zanim cokolwiek zostanie nadpisane. Potrzebuję pomocy w doborze najlepszych kroków odzyskiwania zdjęć lub oprogramowania, które warto wypróbować.

Wcześniej odzyskiwałem usunięte zdjęcia z kart SD Canona, więc jeszcze bym ich nie skreślał.

Pierwsza rzecz, którą zrobiłem, to natychmiast przestałem robić zdjęcia. To jest najważniejsze. Gdy aparat Canon usuwa zdjęcie, zwykle najpierw usuwa wpis z indeksu. Dane obrazu często pozostają na karcie SD, dopóki nowe pliki ich nie nadpiszą. Jeśli po pomyłce nadal robiłeś zdjęcia lub nagrywałeś wideo, szanse szybko maleją.

Wyjmij kartę SD z aparatu. Włóż ją do czytnika kart i podłącz do komputera. Jeśli karta ma mały fizyczny suwak blokady, przestaw go na zablokowaną pozycję, zanim zrobisz cokolwiek innego. Poza tym, jeśli Windows lub macOS wyświetli ostrzeżenie o formatowaniu, nie formatuj karty. Widziałem, jak ludzie robią to w panice i tylko pogarszają sytuację. Taki komunikat zwykle oznacza, że system nie może odczytać karty w normalny sposób. Nie dowodzi to, że zdjęcia zniknęły.

Jeśli chcesz zacząć od prostego rozwiązania, spróbowałbym Disk Drill. Używałem go na karcie z brakującymi plikami CR3 i JPG i dość łatwo było to wszystko przejrzeć. Odczytuje popularne formaty Canona, w tym RAW, a podgląd bardzo pomaga. Nie chcesz odzyskiwać 400 tajemniczych plików w ciemno.

Oto co bym zrobił:

1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze.
  2. Włóż kartę SD Canona przez czytnik kart.
  3. Wybierz kartę SD w Disk Drill.
  4. Uruchom Uniwersalne skanowanie.
  5. Otwórz wyniki Usunięte lub Utracone.
  6. Odfiltruj wyniki do kategorii Zdjęcia.
  7. Sprawdź podgląd tego, co się pojawi.
  8. Odzyskaj pliki na komputer, nie na tę samą kartę SD.

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Sprawdź inne miejsca kopii zapasowych, zanim poświęcisz czas na przekopywanie wyników odzyskiwania. Wcześniej znajdowałem usunięte zdjęcia w miejscach, o których zapomniałem, że ich używałem:

• Kosz
  • Kosz
  • Time Machine
  • Historia plików
  • Google Drive
  • OneDrive
  • Canon image.canon

Jeśli kiedykolwiek importowałeś, synchronizowałeś albo automatycznie tworzyłeś kopię zapasową tych obrazów, jest całkiem spora szansa, że siedzą w jakimś starym folderze z głupią nazwą.

Największe szanse masz wtedy, gdy karta po usunięciu pozostała nieużywana. Jeśli nic nowego jej nie dotknęło, odzyskiwanie zwykle idzie znacznie lepiej.

Tak, nadal jest szansa, jeśli karta nie została nadpisana.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii — przestań teraz używać tej karty. Dodałbym jednak jeszcze jedną rzecz. Jeśli zdjęcia są bardzo ważne, najpierw wykonaj obraz bajt po bajcie karty SD, a potem skanuj obraz, nie samą kartę. To zmniejsza ryzyko, jeśli karta zaczyna się psuć. Na Macu lub Linuksie sprawdzi się dd albo ddrescue. W Windowsie też są proste narzędzia do tworzenia obrazów. Trochę więcej pracy, ale bezpieczniejsza droga.

Nie do końca zgadzam się z tym, żeby za każdym razem od razu przechodzić do odzyskiwania plików na oryginalnej karcie. Jeśli karta ma błędy, powtarzane skanowanie mocno ją obciąża.

Sprawdź też, czy twój Canon zapisywał do pamięci wewnętrznej, jeśli twój model w ogóle ją ma. Większość nie ma, ale niektórzy użytkownicy mylą to z zapisem wyłącznie na kartę i tracą czas.

Jeśli chcesz porządne narzędzie do odzyskiwania zdjęć z Canona, Disk Drill nadal jest sensownym wyborem, ponieważ dobrze obsługuje CR2, CR3, JPG i popularne systemy plików kart SD. Aby szybko się zorientować, warto obejrzeć ten film o oprogramowaniu do odzyskiwania zdjęć z karty SD Canon.

Jeszcze jedna wskazówka, o której ludzie często zapominają. Sortuj odzyskane pliki według sygnatury pliku, a nie nazwy pliku. Usunięte zdjęcia z Canona często tracą oryginalne nazwy. Podglądaj według daty i formatu. To oszczędza czas.

Jeśli karta prosi o sformatowanie albo skany zwracają uszkodzone pliki, zatrzymaj się i skorzystaj z profesjonalnej usługi. Samodzielne odzyskiwanie po fizycznej awarii karty szybko robi się skomplikowane. Przekonałem się o tym na własnej skórze — kosztowało mnie to cały weekend, a i tak odzyskałem tylko połowę zdjęć.

Tak, czasami można odzyskać usunięte zdjęcia z aparatu Canon bez kopii zapasowej, ale łagodnie nie zgodzę się z podejściem od @mikeappsreviewer typu „po prostu od razu to przeskanuj”, a nawet trochę z @sternenwanderer. Jeśli te zdjęcia są naprawdę nie do zastąpienia, najbezpieczniej będzie nie majstrować przy karcie w kółko za pomocą różnych aplikacji.

Co najpierw bym sprawdził, zanim uruchomisz oprogramowanie do odzyskiwania:

• Czy Twój Canon miał dwa sloty na karty i zapisywał duplikaty?
  • Czy kiedykolwiek przenosiłeś pliki przez Canon EOS Utility i zapomniałeś o folderze importu?
  • Jeśli robiłeś zdjęcia w RAW+JPEG, jedna wersja może nadal istnieć, nawet jeśli druga wygląda na utraconą.
  • Niektóre niepowodzenia odzyskiwania to tylko problemy z podglądem. Plik może odzyskać się poprawnie, nawet jeśli miniatura wygląda na uszkodzoną.

Poza tym nie wkładaj karty SD z powrotem do aparatu, żeby sprawdzić, czy zdjęcia nadal tam są. Aparaty uwielbiają zapisywać drobne porcje danych dokładnie wtedy, kiedy najmniej tego chcesz.

Jeśli jednak chcesz działać samodzielnie, Disk Drill to rozsądna opcja do odzyskiwania zdjęć z karty SD aparatu Canon, ponieważ potrafi rozpoznawać pliki CR2, CR3 i JPG po sygnaturze, a nie tylko po wpisach w tabeli plików. To ma znaczenie, gdy nazwy plików zniknęły albo struktura folderów jest uszkodzona. Odzyskuj dane tylko na komputer lub inny dysk. To oczywiste, ale ludzie nadal potrafią to zepsuć.

Jeszcze jedno często pomijane miejsce: jeśli karta była kiedykolwiek używana w telefonie, tablecie lub drukarce, mogą tam być kopie z pamięci podręcznej albo pozostałości po automatycznym imporcie.

Jeśli odzyskane obrazy wracają w połowie szare, pocięte albo z dziwnymi kolorami, zwykle oznacza to nadpisanie danych, a nie „złe oprogramowanie do odzyskiwania”. Na tym etapie testowanie kolejnych 9 aplikacji raczej nie naprawi tego magicznie.

Dodatkowo, jeśli chcesz poczytać więcej, ten post na Facebooku o odzyskiwaniu zdjęć z Canona i prawdziwych poradach użytkowników i tak jest bardziej przydatny niż stare sformułowanie „porady dotyczące odzyskiwania zdjęć z Cannona na Facebooku”.

Jestem po stronie @sternenwanderer i @waldgeist w kwestii najważniejszej zasady bezpieczeństwa: trzymaj tę kartę SD z dala od aparatu. Ale trochę polemizowałbym z podejściem „odzyskaj wszystko natychmiast”. Jeśli usunięcie nastąpiło z powodu uszkodzenia karty, a nie tylko przypadkowego skasowania, oprogramowanie do odzyskiwania może pominąć zdjęcia, które serwis naprawczy mógłby jeszcze później wyciągnąć. Więc jeśli to są ujęcia jedyne w swoim rodzaju, nie trać godzin na wielokrotne skanowanie pięcioma różnymi aplikacjami.

Praktyczny złoty środek:

• zabezpiecz kartę przed zapisem, jeśli ma przełącznik blokady
  • użyj dobrego czytnika kart, a nie kabla USB od aparatu
  • jeśli to możliwe, sprawdź stan karty narzędziem odczytującym SMART lub błędy pamięci flash
  • jeśli karta się rozłącza, nagrzewa albo odczytuje się bardzo wolno, przerwij samodzielne próby

Tam, gdzie zgadzam się z @mikeappsreviewer, jest to, że odzysk często jest możliwy, jeśli nic nie nadpisało plików. Usunięcia w Canonie zwykle najpierw tylko czyszczą odwołania.

Konkretnie o Disk Drill:

Zalety

• łatwy podgląd JPG, CR2, CR3
  • dobrze radzi sobie z odzyskiwaniem zdjęć na podstawie sygnatur
  • prosty interfejs, niewiele konfiguracji

Wady

• głębokie skanowanie może trochę potrwać
  • odzyskane nazwy plików i foldery mogą być w nieładzie
  • jeśli karta fizycznie ulega awarii, oprogramowanie tego nie rozwiąże

Jeśli spróbujesz Disk Drill, odzyskuj najpierw tylko najlepsze podglądy, a nie każdy znaleziony fragment. To oszczędza czas i pomaga ocenić, czy karta jest warta pełnego skanowania. Jeśli podglądy są uszkodzone w powtarzalny sposób, na tym bym poprzestał i zamiast tego rozważył profesjonalne odzyskiwanie.