Czy mogę odzyskać usunięte zdjęcia RAW z karty SD aparatu Nikon?

Przypadkowo usunąłem zdjęcia RAW z karty SD mojego aparatu Nikon po sesji, a niektóre z tych zdjęć są naprawdę bardzo ważne. Od chwili, gdy zauważyłem, że ich brakuje, nie zrobiłem żadnych nowych zdjęć ani nie używałem karty. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu na bezpieczne odzyskanie usuniętych plików RAW z aparatu Nikon bez pogorszenia sytuacji.

Przerabiałem to kiedyś z kartą Nikona i nie skreślałbym jeszcze tych zdjęć. Usunięte ujęcia i pliki utracone po szybkim formatowaniu nadal dość często się pojawiają. Najważniejsze jest jedno. Czy te sektory zostały nadpisane, czy nie.

Pierwszy krok: przestań teraz używać karty SD. Żadnych więcej zdjęć. Żadnego testowego wideo. Żadnego drugiego formatowania. Każdy zapis na kartę zmniejsza twoje szanse na odzyskanie plików RAW lub JPEG.

Jeśli stało się to po szybkim formatowaniu, nadal dość dobrze oceniałbym szanse odzyskania danych. Jeśli karta została w pełni sformatowana albo przeszła bezpieczne czyszczenie, szanse mocno spadają.

Jeśli nigdzie nie masz innej kopii, zacząłbym od oprogramowania do odzyskiwania danych. Używałem Disk Drill przy tego rodzaju problemach. Odczytuje formaty Nikona, takie jak NEF i NRW, a także zwykłe pliki JPG, a konfiguracja nie jest uciążliwa.

Co bym zrobił

1. Wyjmij kartę SD z aparatu.
  2. Podłącz ją do komputera za pomocą czytnika kart.
  3. Zainstaluj Disk Drill bezpośrednio na komputerze, nie na karcie SD.
  4. Wybierz kartę SD w aplikacji, a potem kliknij Search for lost data.
  5. Uruchom Universal Scan. W przypadku przypadkowego usunięcia i szybkiego formatowania zwykle daje radę.
  6. Gdy skanowanie się zakończy, sprawdź podgląd tego, co znalazło. Jeśli pliki NEF lub JPG otwierają się w podglądzie, uznałbym to za dobry znak.
  7. Odzyskaj pliki na komputer lub inny dysk. Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie SD.

Jeśli straciłeś też wideo, po pierwszym skanowaniu spróbowałbym również Advanced Camera Recovery. Pliki wideo z aparatów potrafią uszkadzać się w dziwny sposób, a ten tryb czasem wyłapuje klipy, które standardowe skanowanie pomija.

Jedna rzecz, której ludzie się nie spodziewają: odzyskane pliki RAW często wracają z brzydkimi, ogólnymi nazwami i bez starego układu folderów. Irytuje, jasne. Ale to normalne. Oprogramowanie często odzyskuje pliki na podstawie sygnatur, a nie odtwarza oryginalną strukturę katalogów w czysty sposób.

Poza tym, jeśli odzyskany plik NEF nie chce się otworzyć w domyślnej aplikacji Zdjęcia systemu Windows, nie uznałbym go od razu za martwy. Windows od lat dziwnie radzi sobie z obsługą plików Nikon RAW. Najpierw spróbuj otworzyć go w programie z prawidłową obsługą NEF.

Zanim zaczniesz skanowanie, sprawdź też swoje nudne miejsca z kopiami zapasowymi. Raz to przeoczyłem i zmarnowałem godzinę. Przejrzyj komputer, stare importy, transfery SnapBridge, synchronizację zdjęć w chmurze, foldery z wakacji, losowe dyski zewnętrzne. Możliwe, że kopie już tam są.

Jeśli karta w ogóle się nie pokazuje, ciągle się rozłącza albo wygląda na fizycznie uszkodzoną, przestałbym przy niej grzebać. W tym momencie większy sens ma laboratorium odzyskiwania danych. Uszkodzona karta zwykle tylko się pogarsza, gdy wciąż ponawiasz próby odczytu. Nauczyłem się tego w głupi sposób.

Więc tak, myślę, że odzyskanie danych nadal jest możliwe, jeśli zdjęcia zostały usunięte, zniknęły po wyjeździe albo zostały skasowane przez pomyłkę przy formatowaniu. Kluczowa jest szybkość. Przestań używać karty, przeskanuj ją z poziomu komputera i odzyskaj wszystko, co uda się znaleźć, na inny dysk.

Tak, Twoje szanse nadal są całkiem niezłe.

Główny powód jest taki, że przestałeś używać karty. Usunięte pliki Nikon RAW, zwykle NEF, często pozostają na karcie SD, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Jeśli nie zrobiono nowych zdjęć ani nagrań wideo, skuteczność odzyskiwania jest często wysoka. Na sprawnych kartach narzędzia do odzyskiwania metodą file carving przywracają wiele usuniętych plików z aparatu. Widziałem odzyskane całe sesje, z pomieszanymi nazwami, ale z nienaruszonymi obrazami.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do głównej kwestii, zatrzymaj wszelkie zapisy. Trochę nie zgadzam się jednak w jednej części. Nie poświęcałbym dużo czasu na podgląd każdego pliku przed odzyskiwaniem, jeśli karta zachowuje się niestabilnie. Przy niestabilnym nośniku bezpieczniej jest wykonywać mniej odczytów. Najpierw odzyskaj dane na inny dysk, sortowanie zostaw na później.

Kilka rzeczy do sprawdzenia przed skanowaniem:

1. Zablokuj kartę SD fizycznym przełącznikiem.
  2. Użyj dobrego czytnika kart USB, a nie aparatu podłączonego przez USB.
  3. Jeśli komputer zaproponuje naprawę lub sformatowanie karty, kliknij nie.
  4. Sprawdź, czy oprogramowanie Nikona, Lightroom lub stare foldery importu nie mają już kopii.

Jeśli karta montuje się normalnie, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania danych z karty SD Nikona. Dobrze obsługuje NEF i popularne formaty zdjęć, a do tego jest wystarczająco prosty, jeśli nie siedzisz głęboko w narzędziach do odzyskiwania. Jeśli Disk Drill znajdzie pliki, ale niektórych NEF-ów nie da się otworzyć, sprawdź je w Nikon NX Studio lub Lightroomie, zanim uznasz je za uszkodzone. Windows często ma problem z plikami RAW, szczerze mówiąc.

Jeśli karta jest nieczytelna, działa wolno albo się rozłącza, najpierw wykonaj obraz karty, a potem skanuj obraz zamiast samej karty. To zmniejsza obciążenie uszkodzonego nośnika. Ten krok jest często pomijany, a ma znaczenie.

Poza tym, tutaj jest solidny poradnik odzyskiwania danych z karty SD, jeśli chcesz szybki przewodnik wizualny:
najlepszy poradnik po oprogramowaniu do odzyskiwania danych z karty SD dla usuniętych zdjęć i plików RAW

Krótka wersja: tak, usunięte zdjęcia RAW z karty SD aparatu Nikon często da się odzyskać. Brak nowych zapisów daje Ci znacznie większą szansę. Użyj Disk Drill lub innej aplikacji do odzyskiwania na komputerze, zapisuj odzyskane pliki w innym miejscu, a jeśli karta wygląda na uszkodzoną, przestań przy niej grzebać, bo to może szybko pogorszyć sytuację.

Tak, prawdopodobnie.

Najważniejsze na twoją korzyść jest to, że przestałeś używać karty. To ma większe znaczenie niż cokolwiek innego. Usunięte pliki NEF RAW na kartach SD Nikona są zwykle tylko oznaczane jako wolne miejsce, dopóki coś innego ich nie nadpisze.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @mike34, ale mocniej podkreśliłbym jeszcze jedną rzecz: jeśli te zdjęcia są naprawdę nie do zastąpienia, najpierw wykonaj obraz karty SD bajt po bajcie, a potem próbuj odzyskiwania z tego obrazu, zamiast wielokrotnie męczyć oryginalną kartę. Wiele osób pomija ten etap, a potem zastanawia się, dlaczego lekko uszkodzona karta staje się jeszcze gorsza.

Kilka uwag specyficznych dla Nikona, o których ludzie zapominają:

• Niektóre aparaty Nikona tworzą pliki pomocnicze lub towarzyszące razem ze zdjęciami. Odzyskaj je również, jeśli je zobaczysz.
  • Pliki NEF mogą odzyskać się poprawnie, ale nie wyświetlać podglądu prawidłowo w podstawowych aplikacjach.
  • Jeśli odzyskany RAW wygląda na uszkodzony, sprawdź go w Nikon NX Studio, zanim uznasz, że jest stracony.

Jeśli chcesz pójść łatwiejszą drogą, Disk Drill to sensowna opcja do odzyskiwania danych z kart SD Nikona i zwykle dobrze rozpoznaje pliki NEF. Oczywiście nie odzyskiwałbym niczego z powrotem na tę samą kartę. Zapisz pliki na komputerze lub innym dysku.

Jedna mała niezgoda z pomysłem podglądu wszystkiego najpierw: jeśli karta jest choć trochę niestabilna, najpierw odzyskuj, sprawdzaj później. Im mniej kombinowania, tym lepiej.

Warto też sprawdzić, zanim wejdziesz w to głębiej:
najlepsze rekomendacje oprogramowania do odzyskiwania danych z karty SD dla usuniętych zdjęć z aparatu

Jeśli karta jest nieczytelna, rozłącza się lub prosi o sformatowanie, przestań działać samodzielnie i rozważ profesjonalne laboratorium. Ale jeśli montuje się normalnie, twoje szanse nadal są całkiem niezłe tbh.