Przypadkowo usunąłem ważne pliki z mojego pendrivea podczas robienia porządków i teraz nigdzie nie mogę ich znaleźć. Te dokumenty i zdjęcia są naprawdę ważne i muszę wiedzieć, czy istnieje sposób na odzyskanie usuniętych plików z dysku USB, zanim przepadną na dobre. Jakie kroki odzyskiwania lub oprogramowanie powinienem najpierw wypróbować?
Pliki z USB usunięte przez przypadek — co zrobiłbym najpierw
Zdarzyło mi się to nie raz. Pamięci flash nie działają tak jak dysk systemowy. Bardzo często, gdy usuwasz pliki z pendrive’a, w ogóle nie trafiają one do zwykłego Kosza. Więc od razu wygląda to na ostateczne. Mimo to usunięte nie zawsze znaczy wymazane.
Pierwszy krok jest nudny, ale ważny. Przestań używać pendrive’a.
Nie kopiuj na niego żadnych plików. Nie zmieniaj nazw. Nie formatuj go. Nie uruchamiaj aplikacji do czyszczenia. Usunięte dane często nadal tam są, dopóki coś nowego nie zajmie ich miejsca. Na małym pendrivie nadpisanie następuje szybko. Kiedyś straciłem folder po wrzuceniu na nośnik jednego dodatkowego arkusza kalkulacyjnego. Głupi błąd.
Co zrobiłbym po kolei
- Odłącz USB i zostaw je w spokoju, dopóki nie będziesz gotowy, aby je przeskanować.
- Pobierz narzędzia do odzyskiwania na komputer lub inny dysk, nie na USB.
- Zapisuj odzyskane pliki w innym miejscu.
- Na początku pomiń narzędzia naprawcze, chyba że dysk ma błędy odczytu albo nie daje się otworzyć.
Sprawdź jedną prostą rzecz przed skanowaniem
Zanim uruchomisz program do odzyskiwania, otwórz pendrive i włącz wyświetlanie ukrytych plików.
Widziałem przypadki, gdy pliki wyglądały na usunięte, ale były tylko ukryte po nieprawidłowym odłączeniu, usunięciu złośliwego oprogramowania albo bałaganie w atrybutach plików. Sprawdzenie zajmuje minutę. Zobacz też, czy nie ma ukrytych folderów takich jak:
- $RECYCLE.BIN
- RECYCLER
- RECYCLED
- .Trashes
Ten ostatni pojawia się częściej, jeśli dysk był używany z Maciem. Nie liczyłbym na to, że to rozwiąże cały problem, ale sprawdzenie nic nie kosztuje.
Narzędzie do odzyskiwania, od którego bym zaczął
Gdybym robił to na własnym komputerze, zacząłbym od Disk Drill.
Nie dlatego, że czyni cuda. Wybrałem go najpierw, bo cały proces jest przejrzysty, a podgląd plików oszczędza czas. Podgląd ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Odzyskanie 400 plików bez nazw i sortowanie ich metodą zgadywania jest koszmarem.
Kroki, które bym wykonał
- Zainstaluj Disk Drill na komputerze, nie na pendrivie.
- Podłącz USB i wybierz je z listy dysków.
- Uruchom standardowe skanowanie utraconych danych.
- Poczekaj, aż skanowanie się zakończy. Nie przerywaj go w połowie, jeśli brakujące pliki są ważne.
- Użyj wyszukiwania, filtrów i podglądu, aby zawęzić listę.
- Przywróć pliki na komputer, zewnętrzny dysk twardy albo inny pendrive.
Podgląd mówi ci bardzo dużo
To jest część, której ufam najbardziej. Jeśli plik otwiera się w podglądzie, twoje szanse są większe.
Kiedy aplikacja do odzyskiwania pokazuje oryginalną nazwę pliku i ścieżkę folderu, traktuję to jako dobry znak. Jeśli dostajesz tylko ogólne nazwy w stylu recovered_file_001, pliki nadal mogą być w porządku, ale późniejsze sortowanie szybko robi się uciążliwe. Robiłem to. To fatalne, ale i tak lepsze niż utrata całej partii.
Dlaczego dyski USB są kłopotliwe
Większość pamięci flash używa FAT32, exFAT albo NTFS. Disk Drill zwykle dobrze radzi sobie z tymi systemami plików. Najpierw sprawdza standardowe rekordy systemu plików, a potem przechodzi do skanowania sygnatur, gdy te rekordy są uszkodzone albo ich brakuje.
To ma znaczenie, gdy pendrive został nieprawidłowo odłączony, uległ uszkodzeniu albo zaczął działać niestabilnie jeszcze przed zniknięciem plików.
A co z Recuva
Możesz wypróbować Recuva, jeśli sytuacja wygląda na prostą.
W przypadku kilku usuniętych JPG, PDF albo plików Worda w Windowsie może wystarczyć. Nadal traktuję go jednak jako opcję zapasową, a nie pierwszy wybór. Jest starszy, działa tylko w Windowsie i z mojego doświadczenia gorzej radził sobie z mieszanymi typami plików oraz większymi zadaniami odzyskiwania. Disk Drill dawał mi czystsze wyniki i mniej bałaganu do późniejszego sortowania.
Jedna rzecz, której nie zrobiłbym od razu
Nie uruchamiałbym najpierw CHKDSK tylko dlatego, że ktoś na forum napisał ‘uruchom chkdsk’ i zniknął.
CHKDSK pomaga przy błędach systemu plików. To nie jest narzędzie do przywracania usuniętych plików. Na niektórych uszkodzonych dyskach zmienia struktury systemu plików i zamienia prosty proces odzyskiwania w coś gorszego. Moja zasada pozostała taka sama po tym, jak raz się na tym sparzyłem. Najpierw odzyskiwanie. Później naprawa.
Kiedy oprogramowanie przestaje pomagać
Jeśli USB:
- w ogóle nie jest wykrywane
- pokazuje 0 bajtów
- ciągle się rozłącza
- ma wygięte albo luźne złącze
to nie masz już do czynienia z prostym przypadkiem usunięcia plików. W takim momencie przestałbym przy nim grzebać i pomyślał o laboratorium odzyskiwania danych, zwłaszcza jeśli pliki są ważne. Jeśli sprzęt ulega awarii, oprogramowanie cię nie uratuje.
Tak, odzyskanie plików z pendrivea po przypadkowym usunięciu jest nadal możliwe, jeśli teraz przestaniesz używać tego nośnika.
Mała uwaga do @mikeappsreviewer — najpierw sprawdziłbym komputer, zanim założysz, że pliki przepadły na dobre. Jeśli usunąłeś je z USB, gdy był podłączony do Windowsa, czasem aplikacje przenoszą kopie do folderu tymczasowego lub ścieżki ostatnio używanych plików. Rzadkie, ale warte 2 minut.
Co bym zrobił:
- Przestań cokolwiek zapisywać na USB.
- Spróbuj innego portu USB i innego komputera, na wypadek gdyby widok folderu działał błędnie.
- Sprawdź, czy pliki nie zostały przez pomyłkę wycięte i wklejone gdzie indziej.
- Zajrzyj do ostatnio używanych plików w Office, historii importu w Zdjęciach i wyszukiwania systemowego.
- Następnie uruchom oprogramowanie do odzyskiwania danych.
Do odzyskiwania Disk Drill to solidny wybór, ponieważ dobrze obsługuje pendrivey i pozwala podejrzeć dokumenty oraz zdjęcia przed ich przywróceniem. Podgląd ma ogromne znaczenie. Jeśli JPG wyświetla się poprawnie w podglądzie, szanse są całkiem dobre. Jeśli plik DOCX ma właściwy rozmiar i datę, to też dobry znak.
Jeszcze jedna rzecz — jeśli dysk poprosi o sformatowanie, nie klikaj tak. Ludzie robią to w panice i tylko utrudniają zadanie.
Jeśli USB jest uszkodzony, ten krótki poradnik pomoże: jak odzyskać dane z uszkodzonego pendrivea
Jeśli pendrive się rozłącza, pokazuje 0 bajtów albo robi się gorący, zatrzymaj się. Wtedy wygląda to bardziej na awarię sprzętową niż zwykłe usunięcie plików.
Tak, czasami można je odzyskać, ale dodałbym jedną rzecz do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @voyageurdubois: jeśli pliki zostały usunięte bardzo niedawno, sprawdź, czy dysk USB był z czymkolwiek zsynchronizowany, zanim wejdziesz w pełny tryb odzyskiwania. Rzeczy takie jak przesyłanie zdjęć do OneDrive, ostatnie pliki Adobe, autouzapis Worda, a nawet pamięć podręczna importu Apple Photos mogą uratować sytuację bez potrzeby głębokiego skanowania.
Poza tym lekko nie zgadzam się z częstą radą, żeby skanować nośnik w kółko różnymi aplikacjami. Nie katowałbym pendrivea wieloma pełnymi skanami, jeśli jest stary albo zachowuje się dziwnie. Pamięci USB są tanie nie bez powodu, a niektóre z nich szybko zaczynają działać niestabilnie.
Co bym zrobił:
- Natychmiast przestań używać USB
- Nie formatuj go
- Sprawdź chmurę i historię ostatnich plików na komputerze
- Jeśli nic się nie znajdzie, uruchom Disk Drill z komputera, nie z USB
- Odzyskuj pliki tylko na inny dysk
Disk Drill to chyba najłatwiejsze miejsce na start przy usuniętych plikach z USB, ponieważ dobrze znajduje dokumenty, zdjęcia i foldery, które zniknęły po przypadkowym usunięciu, a funkcja podglądu pomaga sprawdzić, co faktycznie da się odzyskać przed przywracaniem.
Jeśli chcesz prosty poradnik i informacje w stylu recenzji Disk Drill, to jest całkiem w porządku: zobacz, jak Disk Drill odzyskuje usunięte pliki z USB
Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają: jeśli odzyskane zdjęcia wracają, ale są w połowie szare albo uszkodzone, zwykle oznacza to, że część danych została już nadpisana. Dlatego najpierw odzyskaj wszystko, a sortuj później.