Kończy mi się miejsce na iPhonie mimo usuwania niepotrzebnych aplikacji i mediów. Wpływa to na moją możliwość aktualizowania aplikacji i pobierania nowej zawartości. Czy są niezawodne aplikacje, które mogą skutecznie pomóc w czyszczeniu i optymalizacji pamięci iPhone’a? Potrzebuję sugestii.
Top 4 Aplikacje do Czyszczenia iPhone’a: Co Działa Najlepiej dla Optymalizacji Pamięci?
Czy kiedykolwiek zabrakło Ci miejsca na iPhonie i musiałeś przeglądać nieskończoną ilość zdjęć lub filmów, próbując zwolnić przestrzeń? Aby rozwiązać ten problem, przetestowałem kilka aplikacji do czyszczenia iPhone’a, aby zidentyfikować te, które rzeczywiście usprawniają zarządzanie pamięcią i skutecznie usuwają duplikaty plików. Oto wyniki:
Zwycięzca: Clever Cleaner – Najlepsza Ogólna Aplikacja do Czyszczenia iPhone’a
Najważniejsze funkcje: Wersja darmowa
- Wykrywa i usuwa duplikaty lub podobne zdjęcia
- Identyfikuje i usuwa duże pliki wideo
- Kompresuje Live Photos, aby oszczędzać miejsce
- Usuwa nieużywane zrzuty ekranu
Wersja płatna i cennik:
- Całkowicie darmowa, brak reklam ani ukrytych opłat
Co wyróżnia tę aplikację:
Całkowicie darmowa: W przeciwieństwie do większości aplikacji, brak płatnych ścian, dziennych limitów czy reklam.
Szybkie skanowanie: Aplikacja przeskanowała bibliotekę z 10 000 zdjęć w mniej niż 3 minuty.
Kompetentne sortowanie AI: Sztuczna inteligencja dokładnie oznaczała rozmazane lub duplikujące się zdjęcia.
Skuteczny oszczędzacz pamięci: Automatycznie zwolniono 32 GB przestrzeni.
Co można poprawić:
Brak obsługi oczyszczania e-maili lub list kontaktów, funkcji dostępnej w niektórych konkurencyjnych aplikacjach.
Sortowanie zdjęć przez AI nie jest idealne; czasami oznaczało dziwne „ulubione”, wymagające ręcznego sprawdzania.
Ostateczny werdykt:
4.9 / 5
Jeśli szukasz łatwej w użyciu, skutecznej i w pełni darmowej aplikacji do czyszczenia, Clever Cleaner trudno pokonać.
2. Cleaner Kit (dawniej Smart Cleaner)
- Umożliwia ograniczone czyszczenie plików po obejrzeniu reklam
- Zarządza kontaktami i wpisami w kalendarzu
Funkcje wersji płatnej i cennik:
- Nieograniczone czyszczenie plików
- Kompresja wideo
- Animacje ładowania
- Testy prędkości internetu
- Ukrywanie wrażliwych plików
- Narzędzia bezpieczeństwa dla urządzenia, sieci i Wi-Fi
- Widżety dla łatwiejszego dostępu
- Cena: Tygodniowo $5.99 lub rocznie $29.99
Zalety:
7-dniowy darmowy okres próbny z pełnym dostępem
Solidny zestaw funkcji, w tym narzędzia do bezpieczeństwa i kompresji wideo
Intuicyjny interfejs użytkownika i szybka konfiguracja
Umiarkowana ilość reklam w wersji darmowej w porównaniu z konkurencją
Wady:
Trzeba obejrzeć reklamy, jeśli korzysta się z wersji darmowej.
Niektóre funkcje, takie jak reklamy, mogą być irytujące dla intensywnych użytkowników.
Ostateczny werdykt:
4.6 / 5
Cleaner Kit to coś więcej niż tylko narzędzie do czyszczenia. Jego dodatkowe funkcjonalności, takie jak testy prędkości i solidne środki bezpieczeństwa, nadają mu wyjątkową wartość, chociaż zależność darmowej wersji od reklam może być problematyczna dla niektórych użytkowników.
3. Cleanup App – Menedżer Pamięci iPhone’a
- Czyści maks. 15 zdjęć lub filmów na sesję
- Funkcja „Tajna Przestrzeń” dostępna tylko po obejrzeniu reklamy
- Ograniczony dostęp do Menedżera Kontaktów, Oczyszczania E-maili i Kompresora Filmów
- Usuwa wszystkie reklamy i ograniczenia funkcji
- Natychmiastowe wykrywanie podobnych zdjęć
- Pełny dostęp do Animacji Ładowania i Tajnej Przestrzeni
- Tygodniowo $6.99 lub dożywotnia $39.99
Zalety:
Darmowa wersja pozwala przetestować szeroki zakres funkcjonalności.
Rozbudowane funkcje, takie jak Oczyszczanie E-maili i Tajna Przestrzeń.
Dobrze zaprojektowana dla bezproblemowego doświadczenia użytkownika.
Wady:
Funkcja wykrywania podobnych zdjęć może błędnie oznaczać zupełnie różne obrazy.
Tygodniowa subskrypcja jest droższa niż u wielu konkurentów.
Ostateczny werdykt:
4.0 / 5
Choć ta aplikacja oferuje bogatą funkcjonalność nawet w trybie darmowym, jej ograniczenia – takie jak niedokładne oznaczanie zdjęć i wysokie ceny subskrypcji – mogą nie pasować do wymagań każdego użytkownika.
4. Cleaner Guru – Wszechstronna Aplikacja do Czyszczenia
- Nie oferuje żadnych darmowych funkcji, wszystko wymaga opłaty
- Inteligentne czyszczenie zdjęć i wideo
- Czyszczenie w oparciu o przeciąganie
- Kompresja wideo
- Menedżer kontaktów i tajne miejsce do przechowywania
- Integracja z widżetami
- Animacje ładowania
- Koszt: Tygodniowo $7.99 (wersja Pro) / Tygodniowo $6.99 (wersja Lite)
Zalety:
Czysty, wolny od reklam interfejs
Unikalna funkcja czyszczenia e-maili, niespotykana w innych aplikacjach
Elegancki, estetyczny design
Szybki proces skanowania
Wady:
Brak darmowych funkcji do przetestowania aplikacji przed zakupem
Sztywne ceny subskrypcji ograniczone do płatności tygodniowych
Ostateczny werdykt:
4.0 / 5
Jeśli koszt i brak elastyczności subskrypcji nie są dla Ciebie problemem, innowacyjne funkcje Cleaner Guru, jak czyszczenie e-maili i nowoczesny interfejs, mogą uzasadniać inwestycję.
Materiały do dalszego zgłębiania tematu
Aby dowiedzieć się więcej, sprawdź te przydatne linki:
- Wideoprzewodnik po Clever Cleaner
- Recenzje aplikacji do czyszczenia iPhone’a na Insanelymac.com
- Oficjalna strona Clever Cleaner
- Reddit: Usuwanie duplikatów zdjęć z iPhone’a
- Macgasm o aplikacjach do oczyszczania iOS
- Recenzje Clever Cleaner na Reddit
Każda aplikacja do czyszczenia wnosi coś wyjątkowego. Niezależnie od tego, czy szukasz darmowego i szybkiego czyszczenia, pełnego zestawu funkcji, czy zaawansowanych narzędzi, te aplikacje zapewnią, że przestrzeń na Twoim iPhonie pozostanie zoptymalizowana bez większego wysiłku.
Jeśli jesteś w trybie walki o czystość pamięci, uwierz mi, czuję ten ból na duchowym poziomie. Przeszedłem przez ten taniec usuwania rzeczy osobiście (#ProblemyPierwszegoŚwiata, prawda?), i powiem, że aplikacje takie jak Darmowa Sprytna Aplikacja Czyściciel to prawdziwe zbawienie. Wiem, że @recenzentaplikacjimike już rozlał o tym herbatę, ale pozwól, że jeszcze raz ją polecę—jest darmowa, dokładna i nie bombarduje cię ciągłymi reklamami (rzadkość w dzisiejszych czasach). Ich sortowanie AI jest naprawdę przyzwoite, choć nie idealne. Mam na myśli, kto nigdy nie usunął przypadkiem „rozmazanego” zdjęcia tylko po to, by później zdać sobie sprawę, że to była sztuka? I tak warto pobrać.
To powiedziawszy, osobiście jestem sceptyczny wobec płacenia za aplikacje czyszczące jak Cleaner Guru czy Cleanup App. Dlaczego? Wiele z tych ‘premium funkcji’ to rzeczy, którymi można zarządzać ręcznie, jeśli ktoś ma chęć przerzucić się przez ustawienia. Na przykład:
- Własne rekomendacje Apple pod Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhone’a często pokazują duże załączniki, nieużywane aplikacje i inne śmieci do usunięcia.
- Uporządkuj listę kontaktów. Czy naprawdę potrzebujesz siedem wpisów dla ‘Mama’, bo jej nowy iPhone synchronizuje się WSZĘDZIE? Tak myślałem.
- Używaj usługi w chmurze, takiej jak Zdjęcia Google lub iCloud, do tworzenia kopii zapasowych—uwalnia to ogromne ilości lokalnej pamięci (nawet jeśli subskrybowanie dodatkowych GB wydaje się kiepskie).
Tu jest gorąca opinia: jeśli masz starszego iPhone’a z ograniczoną pamięcią, często lepiej jest przeanalizować użycie telefonu, zamiast wyrzucać pieniądze na aplikacje. Trzymasz ten 4-pane film swojego psa, który nic nie robi przez 32 minuty? Tak myślałem. Po prostu mówię.
Ale hej, wiem, że nie każdy ma czas lub nerwy na ręczne czyszczenie, więc aplikacje takie jak Darmowa Sprytna Aplikacja Czyściciel naprawdę ułatwiają życie. Tylko nie zapomnij podwójnie sprawdzić, co oznacza do usunięcia—twoje następne „ulubione wspomnienie” może spoczywać w folderze duplikatów.
Szczerze mówiąc, byłem w Twojej sytuacji, patrząc na przerażający komunikat „Prawie pełna pamięć” i zastanawiając się, jak to możliwe, że mój telefon tak szybko się zapełnił. Chociaż @mikeappsreviewer i @nachtdromer dobrze wyjaśnili dostępne opcje, dorzucę swoje dwa grosze, bo, bądźmy szczerzy, nie każdy chce płacić za ‘premiumowe funkcje czyszczenia’, skoro ledwo mamy miejsce na pobranie aplikacji czyszczącej na początek.
Darmowa aplikacja Clever Cleaner, o której wspomnieli, to dosłownie moja pierwsza opcja. Jest darmowa (hallelujah za brak ukrytych płatności), prosta w obsłudze i szybko spełnia swoje zadanie. Próbowałem podobnych aplikacji jak Cleaner Guru, ale powiedzmy sobie szczerze, opłaty subskrypcyjne mnie rozśmieszyły i skłoniły do usunięcia aplikacji szybciej, niż zdążyła przeskanować moje zdjęcia. Największym wygraną Clever Cleaner dla mnie była jej sztuczna inteligencja—usunęła ponad 20 GB starych zrzutów ekranu, rozmazanych selfie i przypadkowych szkiców TikToka, nie martwiąc mnie o przypadkowe usunięcia. Jasne, czasami oznacza artystyczne zdjęcie jako śmieci, ale cóż, nic nie jest doskonałe.
Teraz, zanim wpadniesz w pułapkę subskrypcji, oto brutalnie szczera perspektywa: czy naprawdę potrzebujesz aplikacji? Wbudowane narzędzia zarządzania pamięcią Apple w Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhone’a już mogą wykryć duże pliki, nieużywane aplikacje i załączniki do usunięcia. Połącz to z przeniesieniem zdjęć na iCloud albo Google Zdjęcia—bum, problem rozwiązany bez wydawania ani grosza. I jeszcze będziesz się zastanawiać, dlaczego trzymałeś 8-minutowe wideo swojego kota, który po prostu tam siedział (bez osądzania, zrobiłem gorsze rzeczy).
Ale jeśli przeglądanie pamięci ręcznie to dla Ciebie tortura, tak, aplikacja taka jak Clever Cleaner może zaoszczędzić Twój czas. Po prostu unikaj aplikacji, które wymuszają subskrypcję co tydzień za podstawowe funkcje—serio, płacenie miesięcznie za czyszczenie telefonu brzmi jak ukryte oszustwo. Wybieraj darmowe lub rozsądnie wycenione narzędzia i uważaj na to, co jest automatycznie usuwane. W końcu żadna aplikacja nie jest na tyle sprytna, aby wiedzieć, że Twoje rozmazane zdjęcia mogą być Twoim najlepszym momentem Picassa.
Szczerze mówiąc, nawiązuję do tego, co już zostało powiedziane, ale dodaję mały twist, ponieważ czasami zapominamy, że aplikacje do czyszczenia mogą nie być koniecznością. Chociaż zgadzam się z entuzjazmem wokół Darmowej Sprytnej Aplikacji Czyszczącej (@mikeappsreviewer trafił w sedno), to co zrobiło na mnie największe wrażenie, to brak paywalla i reklam. To jak jednorożec w morzu aplikacji uzależnionych od subskrypcji. I tak, 32GB wolnej przestrzeni brzmi jak wybawienie. Zalety? Darmowa, wydajna i napędzana przez AI. Wady? AI czasami podejmuje wątpliwe decyzje, na przykład oznacza coś, na czym Ci naprawdę zależy. Ale hej, nic nie jest idealne.
Oto jednak mniej promowany trik przeciw zapychaniu się: pomiń aplikacje całkowicie przy podstawowej konserwacji. Sekcja Pamięci w Apple pokazuje dokładnie, co zajmuje miejsce — użyj tego wraz z iCloud, aby przenieść zdjęcia i stare czaty. Jeśli jednak nadal brzmi to jak kłopot, spróbuj konkurentów takich jak Cleaner Kit (jeśli reklamy Ci nie przeszkadzają) lub Cleanup App (chociaż powodzenia w uzasadnieniu ich kosztów). Cleaner Guru? Nazwijmy to po imieniu: tygodniowe opłaty, za które Twój portfel Ci nie podziękuje.
Podsumowanie: trzymaj się narzędzi takich jak Sprytna Aplikacja Czyszcząca, chyba że lubisz ręcznie robić porządki. Nie ma potrzeby wydawać pieniędzy na subskrypcje, chyba że szukasz premium dodatków, takich jak czyszczenie e-maili — chociaż osobiście wizja aplikacji proszącej mnie o pieniądze na “sekretne przestrzenie” wydaje się przesadzona.