Moja biblioteka zdjęć iPhone ma dużo zduplikowanych zdjęć po synchronizacji i przywróceniu z kopii zapasowej, i zajmuje to zbyt dużo miejsca. Potrzebuję szybkiego sposobu na scalenie zduplikowanych zdjęć na iPhonie bez utraty ważnych obrazów ani metadanych. Jaka jest najłatwiejsza i najbezpieczniejsza metoda?
Jeśli Twój problem dotyczy tylko identycznych duplikatów plików, iPhone ma już wbudowany sposób, żeby sobie z tym poradzić.
Otwórz Zdjęcia, przewiń do Narzędzi albo w nowszych wersjach iOS przejdź przez Kolekcje > Narzędzia. Następnie otwórz Duplikaty, stuknij Wybierz, potem Zaznacz wszystko, a następnie Scal. iOS zachowuje jedną kopię, łączy dostępne metadane i przenosi nadmiarowe pliki do Ostatnio usuniętych.
Jedna rzecz, którą zauważyłem: nie zawsze pojawia się to od razu. Po dużym imporcie mój telefon potrzebował kilku godzin, żeby to uporządkować. Raz zajęło to prawie dwa dni, zanim sekcja Duplikaty zapełniła się poprawnie. Więc jeśli zaimportowałeś mnóstwo zdjęć i jeszcze nic nie widać, daj mu trochę czasu.
Słaby punkt jest prosty. Apple wykrywa tylko prawdziwe duplikaty. Ten sam plik, ten sam obraz, koniec.
Pomija to, czego ludzie zwykle chcą się pozbyć. Serie zdjęć zrobionych sekundę po sobie. Trzy selfie z tym samym kadrem. Zdjęcia z wakacji, gdzie jedyna różnica polega na tym, że ręka przesunęła się odrobinę. Dla Ciebie to powtórki. Dla Zdjęć to osobne obrazy, więc nie trafiają do sekcji Duplikaty.
Natknąłem się na to, gdy moja biblioteka urosła do około 30 000 zdjęć. W tym momencie Zdjęcia wydawały się zbyt ograniczone do sprzątania. U mnie lepiej sprawdził się Clever Cleaner.
To, co zwróciło moją uwagę, to jego zdolność do wykrywania zarówno duplikatów, jak i podobnych zdjęć. Nie zatrzymuje się na identycznych plikach. Grupuje obrazy, które wyglądają wystarczająco podobnie, a potem sugeruje, który zachować. Nadal sam sprawdzam te wybory, bo usuwanie paczek zdjęć w ciemno to prosty sposób, żeby stracić coś, co chciałeś zachować, ale w moim przypadku wyniki były całkiem dobre.
Tak wygląda proces, którego używam:
- Zainstaluj Clever Cleaner z App Store.
- Pozwól mu przeskanować bibliotekę zdjęć.
- Otwórz kartę Podobne.
- Użyj Inteligentnego czyszczenia, jeśli chcesz, żeby aplikacja zajęła się większością pracy, albo przechodź grupa po grupie samodzielnie.
- Oznacza jedno zdjęcie jako najlepszą wersję i zaznacza resztę do usunięcia.
- Przywróć wszystko, co chcesz zachować.
- Zakończ czyszczenie, a potem wyczyść folder Ostatnio usunięte w Zdjęciach, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.
Kilka dodatkowych narzędzi okazało się bardziej przydatnych, niż się spodziewałem:
- Heavies pokazuje najpierw największe zdjęcia i filmy.
- Kompresja wideo zmniejsza duże filmy zamiast je usuwać.
- Zrzuty ekranu pomagają szybko pozbyć się bałaganu ze starych screenshotów.
- Lives zamienia Live Photos w zwykłe nieruchome zdjęcia, żeby oszczędzić miejsce.
- Swipe daje szybki przepływ przeglądu miesiąc po miesiącu.
Krótka wersja jest taka: jeśli masz kilka identycznych duplikatów, wbudowane narzędzie Apple do scalania w zupełności wystarczy. Jeśli Twoja biblioteka jest chaotyczna i pełna prawie identycznych duplikatów, podobnych ujęć, screenshotów i zbyt dużych filmów, dedykowana aplikacja zrobi to lepiej. Aplikacja Zdjęcia była w porządku do oczywistych rzeczy. Przeoczyła sporą część bałaganu, który próbowałem posprzątać.
Jeśli chcesz najszybszego czyszczenia przy najmniejszym ryzyku, podziel to na 2 etapy.
Najpierw zajmij się bałaganem z synchronizacji. Przejdź do Ustawień, swojego Apple ID, iCloud, Zdjęcia i sprawdź, czy opcja Synchronizuj tego iPhonea jest włączona. Jeśli odtworzyłeś kopię zapasową, a potem ponownie zsynchronizowałeś całą bibliotekę, często kończy się to duplikatami z dwóch źródeł. Wstrzymałbym wszelkie nowe importy, dopóki czyszczenie się nie zakończy. Jeśli Zdjęcia nadal się synchronizują, liczba duplikatów będzie się ciągle zmieniać.
Po drugie, posortuj według źródła, zanim cokolwiek usuniesz. W Zdjęciach użyj wyszukiwanych haseł takich jak „WhatsApp”, „Instagram”, „Zrzuty ekranu” lub nazwy modeli aparatu. Wiele „duplikatów” nie jest prawdziwymi duplikatami. To wyeksportowane kopie o niższej rozdzielczości lub wersje zapisane przez aplikacje. W miarę możliwości zachowuj oryginalne źródło. Przesuń do sekcji Informacje przy kilku przykładach i porównaj rozmiar pliku, datę oraz źródło aplikacji. To zajmuje 30 sekund i oszczędza późniejszych żalów.
Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Aplikacje do czyszczenia od firm trzecich są szybsze, tak, ale nie ufałbym automatycznemu usuwaniu przy pierwszym uruchomieniu. Wykrywanie podobnych zdjęć jest pomocne, ale pogrupuje też rzeczy, które chciałeś zachować. Nauczyłem się tego w trudny sposób. Straciłem kilka niemal identycznych ujęć z koncertu, bo aplikacja uznała, że jedno wystarczy.
Moja bezpieczniejsza droga była taka:
- Najpierw wykonaj kopię zapasową na Macu lub dysku zewnętrznym.
- Użyj Clever Cleaner do przeskanowania podobnych zdjęć i zduplikowanego bałaganu.
- Najpierw przeglądaj tylko największe grupy, bo to najszybciej zwalnia miejsce.
- Usuwaj partiami.
- Opróżnij Ostatnio usunięte, gdy potwierdzisz, że ilość miejsca się zmieniła.
Jeśli głównym problemem jest pamięć, duże filmy zwykle mają większe znaczenie niż zduplikowane zdjęcia. Na wielu telefonach 10 zduplikowanych zdjęć może zajmować tyle co jeden klip 4K. Sprawdź rozmiary plików, zanim spędzisz godzinę na scalaniu selfie.
Aby zobaczyć prosty instruktaż, pomocne będzie to: szybki poradnik usuwania zduplikowanych zdjęć na iPhonie
Najlepsza fraza do wyszukania to how to merge duplicate photos on iPhone and remove similar pictures fast. To pomoże znaleźć właściwe narzędzia i poradniki szybciej.
Zrobiłbym jedną rzecz, zanim w ogóle zaczniesz cokolwiek scalać: najpierw zatrzymaj przyczynę. Jeśli Zdjęcia iCloud, synchronizacja Findera, Google Photos albo jakaś aplikacja do backupu nadal ponownie importuje rzeczy, możesz sprzątać przez godzinę, a potem patrzeć, jak duplikaty powoli wracają. Ten etap jest bardzo często pomijany.
Poza tym, mała niezgoda z @mikeappsreviewer i @suenodelbosque: ludzie za bardzo skupiają się na opcji scal duplikaty, ale na iPhonie zazwyczaj oszczędza to mniej miejsca, niż się wydaje, chyba że biblioteka jest naprawdę w fatalnym stanie. Większą korzyścią jest ustalenie, czy masz rzeczywiście zduplikowane oryginały, edytowane kopie, wersje zapisane przez aplikacje czy pobrane załączniki. Tego nie zawsze należy bezmyślnie scalać albo usuwać.
Co mi pomogło:
- Najpierw sprawdź Albumy > Typy multimediów i Narzędzia.
- Potem posortuj bibliotekę według Ostatnio dodane i sprawdź okres zaraz po tym, jak zaczął się bałagan po odtwarzaniu lub synchronizacji.
- Jeśli mnóstwo duplikatów pochodzi z tego okresu, to jest twoja strefa porządków.
- Otwórz zdjęcie i przesuń w górę. Porównaj rozmiar pliku, format i źródło przed usunięciem.
- Jeśli jedna kopia ma niższą rozdzielczość albo pochodzi z Wiadomości/WhatsAppa, zachowaj zamiast niej oryginalny plik z aparatu.
Jeśli zależy ci na szybkości, Clever Cleaner to prawdopodobnie praktyczna opcja, bo wyłapuje też podobne zdjęcia, a nie tylko dokładne duplikaty plików. Po prostu nie włączałbym automatycznego usuwania pierwszego dnia. Przejrzyj ręcznie kilka pierwszych partii, żeby zobaczyć, jak agresywnie to działa.
A jeśli chcesz poczytać więcej o prawdziwych doświadczeniach z porządkowaniem iPhonea, ten wątek jest przydatny: najlepsze porady z Reddita dotyczące usuwania zduplikowanych zdjęć na iPhonie
Jeszcze jedna rzecz, o której ludzie zapominają: opróżnij folder Ostatnio usunięte, bo inaczej oszczędność miejsca jest pozorna przez 30 dni.