Mac’imde Çöp Kutusu’nu yanlışlıkla boşalttım ve bir APFS sürücüsündeki önemli dosyaları kaybettim. O zamandan beri çok fazla yeni veri yazmadım, ancak macOS anlık görüntülerinin, Time Machine’in veya kurtarma yazılımının yardımcı olup olamayacağından emin değilim. Silinen APFS dosyalarını güvenli şekilde kurtarmanın en iyi yolları nelerdir?
kullanıcı 1
Evet, hâlâ bir ihtimal var, ancak bu gerçekten iki şeye bağlı: bunun ne tür bir sürücü olduğu ve silmeden sonra sürücünün ne kadar kullanıldığı.
En önemli şey, o sürücüye hemen dokunmayı bırakmaktır. Üzerine kurtarma uygulamaları kurmayın, ona hiçbir şey kopyalamayın, temizlik araçları çalıştırmayın ve şimdilik Disk İzlencesi onarımlarını da ertelemenizi öneririm. Sürücüye yazma yapan her şey, geri almaya çalıştığınız silinmiş verilerin üzerine yazabilir.
Eğer bu, Disk İzlencesi'nde yapılan hızlı bir biçimlendirmeyse, bu dosyaların otomatik olarak sonsuza kadar kaybolduğu anlamına gelmez. Hızlı biçimlendirme genellikle eski verilerin her bitini hemen silmek yerine dosya sistemi yapısını sıfırlar. Sonrasında üzerine fazla bir şey kaydetmediyseniz, kurtarma hâlâ mümkün olabilir.
SSD'ler daha zorlu durumdur, özellikle de dahili Mac SSD'leri. Modern Mac'lerin çoğu dahili SSD'de TRIM kullanır ve TRIM bu silinmiş blokları temizlediğinde, normal kurtarma yazılımı bunları geri yükleyemez. Harici SSD'ler biraz daha az öngörülebilirdir çünkü TRIM bağlantıya ve kutuya bağlıdır. Bazıları TRIM komutlarını iletir, bazıları iletmez. Bu yüzden bir harici SSD'yi yeterince hızlı kullanmayı bırakırsanız hâlâ kurtarmak mümkün olabilir.
Benzer bir şeyi, bir klasörü silip Çöp Sepeti'ni boşalttıktan sonra bir APFS sürücüsünde yaşadım. Bana en çok yardımcı olan şey Disk Drill oldu, ancak onu kurtarma yapmaya çalıştığım sürücüye kurmamaya dikkat ettim.
Yaptığım şey temelde şuydu:
- Disk Drill'i ayrı bir sürücüye kurdum.
- Silinmiş dosyaların bulunduğu APFS sürücüsünü bağladım.
- macOS istediğinde Tam Disk Erişimi verdim.
- Yalnızca küçük bir klasörü değil, tüm APFS birimini taradım.
- Herhangi bir şeyi kurtarmadan önce taramanın tamamen bitmesini bekledim.
- Gerçekten açıldıklarını kontrol etmek için önce dosyaların önizlemesini yaptım.
- Dosyaları başka bir sürücüye kurtardım.
Faydalı olan kısım, klasör adlarının çoğunun sağlam şekilde geri gelmesiydi; yani sonrasında ayıklamak için sadece rastgele dosya adlarından oluşan dev bir yığınla uğraşmak gerekmedi.
Eğer Time Machine yedeğiniz yoksa, denenecek bir sonraki en iyi şey muhtemelen kurtarma yazılımıdır. Vazgeçmeden önce APFS anlık görüntülerini de kontrol edin. macOS, Time Machine sürücünüz takılı olmasa bile yerel anlık görüntüler tutabilir. Sizin durumunuzda olabilir de olmayabilir de, ama kontrol etmeye değer.
Ben Disk İzlencesi İlk Yardım ve diğer onarım girişimlerini, önemsediğiniz dosyaları kurtardıktan sonraya bırakırdım. Önce kurtarın, sürücüyü sonra düzeltin. Bu sıra önemlidir.
Eğer sürücü fiziksel olarak sorunlu davranıyorsa, örneğin bağlanmıyorsa, sürekli bağlantısı kesiliyorsa, tıklama sesi çıkarıyorsa veya her taramada donuyorsa, kendiniz yapacağınız denemeleri bırakırdım. O noktada bir veri kurtarma laboratuvarı daha güvenlidir. İyi laboratuvarların çoğu ücretsiz değerlendirme yapar ve genellikle no data, no fee denilen şekilde yalnızca veriyi kurtarırlarsa ücret alırlar. Bu, yazılımdan daha pahalıdır, ancak sürücü arızalanıyorsa daha az riskli yoldur.
Bu dosyaların iCloud Drive, Masaüstü veya Belgeler içinde bulunup bulunmadığı çok önemlidir, çünkü “Çöpü boşaltmak” kontrol edilecek tek yer olmayabilir. Taramalar yapmadan önce iCloud.com’daki Son Silinenler’i ve uygulamaya özel çöp kutularını kontrol edin; özellikle Fotoğraflar, Notes dışa aktarımları, Pages dosyaları vb. için. Bu, normal yerel APFS silmelerini kurtarmaz, ancak hızlı bir kontroldür ve hasarlı sürücüye yazma yapmaz. Diğerlerinin de belirttiği gibi aynı diskte kurulum ve onarımdan kaçınma konusunda hemfikirim, ancak orada duran bir bulut/anlık görüntü kopyası varsa doğrudan uzun bir kurtarma taramasına atlamamak konusunda dikkatli olurdum. Eğer gerçekten yalnızca yerel olarak dahili bir SSD’deyse, beklentileri düşük tutun. Eğer harici bir APFS sabit diskteyse, ihtimaller çok daha iyidir.
Dosyalar dahili Mac SSD’nizdeyse, bunu normal bir silinen dosyayı geri getirme işi olarak değil, TRIM ve arka plan yazmalarına karşı bir yarış olarak görürdüm. En temiz kurtarma yöntemi bu olduğu için önce Time Machine/yerel anlık görüntüleri kontrol edin, ancak orada hiçbir şey yoksa kapatın ve aynı sürücüye herhangi bir şey yüklemek yerine başka bir Mac’ten veya harici önyükleme kurulumundan tarayın.