iPhone depolama alanım hızla doluyor ve az önce fotoğraflarımın çoğunun Live Photo olarak kaydedildiğini fark ettim. Saklamak istediğim anları kaybetmeden iPhone’umda Live Photo’ları silmeye veya onları normal fotoğraflara dönüştürmeye çalışıyorum. Bunları kaldırmanın ve depolama alanında yer açmanın en kolay yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Aynı karmaşayla ben de iPhone’umda karşılaştım. Live Photos ilk başta zararsız görünüyor, sonra iki ya da üç yıl geçiyor ve depolamanız hızla dolmaya başlıyor. Her biri bir fotoğraf artı kısa bir video klibi olduğu için, boyutları beklediğimden daha hızlı birikiyor.
Eğer onları tamamen siliyorsanız
Bu kısım basit.
Fotoğraflar > Ortam Türleri > Live Photos bölümüne gidin. Seç’e dokunun. Kaldırmak istediklerinizi seçin, sonra silin. Ardından Son Silinenler’i açın ve onları oradan da kaldırın. Bu adımı atlarsanız, iOS bunları 30 güne kadar tutar, bu yüzden depolama sayınız hemen düşmez.
Zor yoldan öğrendiğim bir şey var: Eğer durağan bir sürüm kaydetmeden önce bir Live Photo’yu silerseniz, öğenin tamamını kaybedersiniz. Hareketli kısmı gider, fotoğraf da onunla birlikte gider.
Eğer resmi tutmak ama Live kısmını kaldırmak istiyorsanız
Benim yapmaya çalıştığım şey buydu.
Amaç, Live Photos’u normal durağan görsellere dönüştürmek, ardından orijinal Live sürümlerini kaldırmak. Apple bunu yapmanıza izin veriyor, ama küçük bir partiden fazlasına sahip olduğunuzda hızla can sıkıcı hale geliyor. Her birini durağan olarak çoğaltıyorsunuz, sonra geri dönüp Live sürümünü kendiniz siliyorsunuz. İşe yarıyor. Ama aynı zamanda angarya gibi hissettiriyor.
Benim için neyi kolaylaştırdı
Sonunda, çoğunlukla arşivim manuel temizlik için fazla büyük olduğu için Clever Cleaner kullandım.
Uygulamada bir Lives bölümü var ve tüm Live Photos’unuzu tek bir yerde topluyor. Albümler arasında kazınmaya gerek yok. Garip manuel filtreleme yok. Her şeyi bir arada gördüm, sonra tarihe ya da dosya boyutuna göre sıraladım, birkaç tane seçtim ve daha sonra büyük bir toplu işlem yaptım.
En çok hoşuma giden kısım, herhangi bir işlem yapmadan önce depolama tahminini göstermesiydi. Önce ne kadar alan geri kazanacağımı görebiliyordum. Dönüştürmeyi başlattığımda, durağan kopyalar oluşturdu, sonra orijinal Live sürümleriyle ne yapmak istediğimi sordu. Şimdilik tut. Uygulamanın Çöp Kutusu’na taşı. Sil. Karar sizin.
Bir şeyi kaldırmadan önce o ekstra duraklamaya sahip olmayı sevdim. Daha güvenli hissettirdi, özellikle de sonradan yanlış grubu sildiğimi fark etmek istemediğim için.
Sonunda diğer temizlikler için de faydalı oldu
Uygulamayı Live Photos dışında başka nedenlerle de yüklü tuttum.
Bunları bitirdikten sonra diğer bölümlere göz atmaya başladım:
- Similars, Fotoğraflar uygulamamın görmezden geldiği yinelenen çekimleri ve benzer kopyaları buldu
- Heavies, arşivimdeki en büyük videoları gösterdi ve bazılarının gereksiz yere devasa olduğunu gördüm
- Screenshots, tüm ekran görüntülerimi tek bir alana topladı, böylece onları hızlıca temizleyebildim
- Swipe, fazla uğraştırmadan fotoğraf fotoğraf ilerleyip neyi tutup neyi sileceğime karar vermemi sağladı
Benim için en büyük depolama kazanımı Live Photos’tan bile gelmedi. Similars ve Heavies daha fazla iş çıkardı, iyi anlamda.
Ben sizin yerinizde olsam ne yapardım
Yalnızca birkaç Live Photo’nuz varsa, Apple’ın yerleşik araçlarını kullanın ve bunu manuel olarak halledin. Başka bir uygulama eklemeye gerek yok.
Arşiviniz bunlardan yüzlerce ya da binlerce ile doluysa, Clever Cleaner kullanırdım. Lives bölümü tam olarak bu temizlik için yapılmış. Live Photos’u toplu şekilde durağan görsellere dönüştürüyor, görseli korumanıza yardımcı oluyor ve uzun, sıkıcı bir temizliği birkaç dakikaya indiriyor.
Bu konuda @mikeappsreviewer’dan biraz daha seçici olurdum. Tüm Live Photo’ları silmek hızlıdır, ama her zaman depolama açısından en iyi kazanç olmaz. Birçok Live Photo yalnızca birkaç MB’tır. Büyük 4K videolar genelde çok daha fazla yer kaplar.
Benim önce yapacağım şeyler:
- Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünü kontrol et.
- Asıl sorunun Fotoğraflar olup olmadığına bak.
- Fotoğraflar içinde, önemsemediğin Live Photo’ları ayıkla; özellikle eski fişler, bulanık evcil hayvan çekimleri, cepte çekilmiş fotoğraflar, bunun gibi şeyler.
Görüntüyü saklamak istiyorsan, önce Live Photo’yu düzenleyip bir Ana Kare seç. Bu, bir şeyi kaldırmadan önce en iyi kareyi korumana yardımcı olur. Bence insanlar bu adımı çok sık atlıyor.
Ayrıca, iCloud Fotoğraflar açıksa ve iPhone Saklama Alanını Optimize Et etkinse, telefonundan Live Photo silmek onları iCloud’dan da siler. Önemli bir ayrıntı.
Büyük bir arşivin varsa, Clever Cleaner göz atmaya değer çünkü Live Photo’ları birlikte gruplar ve toplu temizliği hızlandırır. Yine de silmeden önce manuel olarak gözden geçirirdim. Toplu temizlik güzeldir, ta ki aslında istediğin bir şeyi silene kadar.
Adım adım bir anlatım istersen, Live Photo’ları temizleme ve iPhone depolama alanı açma hakkında bu video süreci oldukça iyi anlatıyor.
Kısaca, Live Photo’ları azalt ama önce videoları kontrol et. Büyük alan genelde orada olur.
Aslında @mikeappsreviewer ve @hoshikuzu’ya bir konuda biraz itiraz ederdim: her Live Photo’yu sabit bir fotoğrafa dönüştürmek her zaman harcanan zamana değmez. Depolama alanınız gerçekten doluyorsa, asıl büyük kazanç çoğu zaman telefonunuzun yeni fotoğrafları nasıl kaydettiğini değiştirmektir; böylece sorun büyümeyi bırakır.
Kamera’ya gidin ve çekim yapmadan önce Live simgesine dokunun ya da kullanmıyorsanız kapalı tutun. Aksi halde 500 fotoğrafı temizlersiniz ve gelecek hafta yanlışlıkla 40 tane daha oluşturmuş olursunuz. Bunu yaşadım.
Ayrıca, bir şey silmeden önce bu Live Photo’ların paylaşılan albümlere, Memories’e veya önemsediğiniz duvar kağıtlarına bağlı olup olmadığını kontrol edin. iPhone, sonradan bir şeyi kaçırmanıza neden olma konusunda sinir bozucu derecede sinsi olabilir.
Bir Live Photo’daki en iyi kareyi saklamak istiyorsanız, toplu değişikliklerden önce onu önce Files’a dışa aktarın ya da ayrı olarak kaydedin. Bu, Photos dışında bir yedek oluşturur. Biraz sıkıcı bir tavsiye gibi, ama bir keresinde beni kurtarmıştı.
Büyük arşivler için Clever Cleaner, Photos uygulamasıyla tek tek uğraşmaktan daha mantıklı. Onu körü körüne kullanmazdım ama Live Photo’ları gruplar halinde incelemek için çok daha az sinir bozucu.
Ayrıca, iPhone depolama alanını boşaltmanın ve fotoğraf arşivinizi temizlemenin kolay yollarını arıyorsanız bunu da okumaya değer.
Benim dürüst görüşüm: Live Photo’ları azaltın, evet. Ama önce yenilerini oluşturmayı durdurun, yoksa lavabo hâlâ taşarken sadece yerleri silmiş olursunuz.