Sabit diskim aniden bozulma hataları göstermeye başladı ve iş ile kişisel kayıtlar için ihtiyaç duyduğum önemli dosyalara erişemiyorum. Yanlış onarım aracını çalıştırarak durumu daha da kötüleştirmekten endişeleniyorum. Bozulmuş bir sabit diski teşhis etmenin ve verileri kurtarmanın en güvenli yolu nedir?
Bozulmuş bir sürücü her zaman verilerin kaybolduğu anlamına gelmez. Windows hâlâ sürücüyü Disk Yönetimi içinde görüyorsa ve kapasite doğru görünüyorsa, tamamen ölü bir sürücüden ziyade dosya sistemi hasarıyla uğraşıyor olma ihtimaliniz yüksektir. Bu genelde kurtarma açısından çok daha iyi bir durumdur.
Ana mesele, onu fazla erken “düzeltmeye” çalışmamaktır. Windows istediğinde biçimlendirmeyin. Üzerine yeni bir şey kopyalamayın. İlk adım olarak CHKDSK çalıştırmayın. Ve sürekli bağlantısı kopuyorsa, tekrar tekrar takıp çıkarmayın. Bunların hepsi diske yazma yapabilir veya onu daha fazla zorlayabilir, bu da kurtarmayı daha kötü hâle getirebilir.
Sürücüler birçok sıkıcı nedenle bu hâle gelebilir: güvenli olmayan çıkarma, çökme, güç kaybı, bozuk sektörler, kötü amaçlı yazılım, normal yıpranma veya yanlış zamanda sistemin kapanması. Çoğu zaman dosyalar hâlâ yerinde durur, ancak dosya sistemi Windows’un bunu anlayamayacağı kadar hasar görmüştür.
Hâlâ algılanıyorsa, şu basit kontrollerle başlardım:
- Disk Yönetimi’ne bakın ve sürücünün doğru boyutta göründüğünü doğrulayın.
- Harici bir sürücü için farklı bir USB kablosu, USB bağlantı noktası veya başka bir bilgisayar deneyin.
- Herhangi bir onarım girişiminden önce önem verdiğiniz dosyaları kurtarın.
Kurtarma kısmında, Disk Drill burada iyi bir seçenektir. Faydalı tarafı, önce sürücünün tam bir imajını oluşturabilmesidir. Disk kararsızsa, bir imajı taramak, orijinal sürücüyü tekrar tekrar taramalarla zorlamaktan daha güvenlidir.
Mantıklı bir iş akışı şöyle olurdu:
- Disk Drill’i bozulmuş sürücüye değil, başka bir yere kurun.
- Mümkünse, bozulmuş sürücünün tam bir imajını oluşturun.
- Bu imajı Disk Drill içinde yükleyin.
- Universal Scan çalıştırın.
- Sonuçları önizleyin.
- Dosyaları farklı ve sağlıklı bir sürücüye kurtarın.
Önizleme adımı önemlidir. Fotoğraflarınızın, belgelerinizin, videolarınızın veya başka ne varsa bunların gerçekten okunabilir olup olmadığını, onları kurtarmak için zaman harcamadan önce kontrol etmenizi sağlar. Tam sürümü satın almadan da dosyaları tarayıp önizleyebilirsiniz; bu da en azından kurtarmanın muhtemel olup olmadığı konusunda size daha iyi bir fikir verir.
Önemli dosyalar güvenli bir yere kopyalandıktan sonra, sürücüyü onarmayı düşünmek mantıklı olur.
Ben genelde şu sırayla ilerlerdim:
- CHKDSK, ama yalnızca kurtarmadan sonra. Dosya sistemi sorunlarını düzeltebilir, ancak sürücü üzerinde değişiklik de yapar; bu yüzden dosyalar önemliyse ilk çalıştıracağım şey bu olmaz.
- Bölüm RAW olarak görünüyorsa veya bölüm tablosu bozulmuşsa TestDisk. Bazen biçimlendirme yapmadan erişimi geri yükleyebilir.
- Başka hiçbir şey işe yaramazsa sürücüyü biçimlendirin. Hızlı biçimlendirme, yeni bir dosya sistemi oluşturarak mantıksal bozulmayı temizleyebilir. Bundan sonra sürücü tekrar bozulursa, artık ona güvenmezdim.
Ayrıca sürücünün nasıl davrandığına da dikkat edin. Tıklama sesleri, rastgele bağlantı kopmaları, yanlış kapasitenin görünmesi veya Disk Yönetimi’nden kaybolması kötü işaretlerdir. Bu, basit bozulmadan çok donanım arızasına işaret eder ve bu aşamada kendin yap araçları durumu daha da kötüleştirebilir.
Bu belirtileri görüyorsanız, profesyonel bir kurtarma laboratuvarı daha güvenli yoldur. Sürücüyü teşhis edebilir, gerekirse hasarlı parçalarla ilgilenebilir, uygun ekipmanla klonlayabilir ve doğrudan arızalı disk üzerinde çalışmak yerine klondan kurtarma yapabilirler. İyi laboratuvarların çoğu ayrıca “veri yoksa ücret yok” esasına göre çalışır, yani normalde yalnızca dosyalarınızı geri alırlarsa ödeme yaparsınız.
Yani evet, bozulmuş bir sabit sürücü çoğu zaman onarılabilir. Sadece onarımı ilk hedef hâline getirmeyin. Önce verileri çıkarın, sonra kaybedecek bir şey kalmadığında CHKDSK, TestDisk veya biçimlendirmeyi deneyin.
Sürücü tıklıyorsa, sürtünme sesi çıkarıyorsa, hızlanıp yavaşlıyorsa ya da siz okumaya çalışırken kayboluyorsa, buna bir yazılım sorunu gibi davranmayı bırakın. Bu, her ek taramanın boşa yıpranma olabileceği ve bir onarım aracının gerçekten yardımcı olmaktan çok size bir şey yapıyormuşsunuz gibi hissettireceği noktadır.
CHKDSK’yi önce çalıştırmama konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum, ama ilk adım konusunda daha da sıkıcı olurdum: eğer sürücü hâlâ bir şekilde okunabiliyorsa, önce yalnızca kesinlikle ihtiyaç duyduğunuz dosyaları kopyalayın. Disk kararsızsa, Explorer üzerinden her şeyi kurtarmaya çalışarak başlamayın. Maaş klasörünü, vergi belgelerini, mevcut projeleri, parola veritabanını, aile fotoğraflarını, en önemli olan her neyse onları alın. Bunları farklı bir sürücüye kaydedin. Okuma hataları vermeye başlarsa ya da aşırı yavaşlarsa, durun ve imaj alma işlemine veya bir veri kurtarma laboratuvarına geçin.
İnsanların unuttuğu bir diğer şey de muhafaza kutusu veya adaptördür. Bu harici bir USB sürücüyse, USB köprüsü, kablo veya güç kaynağı sorunlu davranırken asıl disk aslında sağlam olabilir. Farklı bir kablo ve bağlantı noktası deneyin, ama sonsuz tak-çıkar testleri yapmayın. 3,5 inç masaüstü tipi harici bir sürücüde, zayıf güç beslemesi de bozulma gibi görünen tuhaf davranışlara neden olabilir.
Disk Drill veya benzeri araçlar, özellikle önce bir imaj alırsanız, sürücü bağlı kalıyor ve doğru kapasiteyi bildiriyorsa uygundur. Yalnızca, dosyaları tekrar aynı hasarlı sürücüye kurtarmayın. Verileriniz güvende olduktan sonra tanılama, CHKDSK, TestDisk çalıştırın ya da biçimlendirin. Ve eğer SMART yeniden eşlenen sektörler, bekleyen sektörler veya okuma hataları gösteriyorsa, onu düzeltmeyi başarsanız bile o sürücüye önemli hiçbir şey için bir daha güvenmezdim.
Normal şekilde görünen ancak onarılması istenen bir sürücü, ona her dokunduğunuzda tüm bilgisayarı kilitleyen bir sürücüden farklı bir sorundur. İkincisine “daha iyi bir onarım komutu bul” diye değil, “zaman sınırlı” diye yaklaşırdım. Bence gözden kaçan nokta, sürücüyü takar takmaz AutoPlay, dizin oluşturma, antivirüs veya yedekleme yazılımı etrafa bakınmaya başlarsa Windows’un durumu daha da kötüleştirebilmesidir. Dosyalar önemliyse, onu yalnızca kopyalamaya veya imajını almaya hazır olduğunuzda bağlayın ve her klasörü kontrol ederek bir saat boyunca içinde gezinmeyin. Disk Drill veya benzerini ancak kurtarılan dosyaları koyacak güvenli bir yeriniz olduktan sonra kullanma konusunda hemfikirim, ancak bu iş açısından kritik verilerse ve disk kararsız davranıyorsa, bir kurtarma merkezine ödeme yapmak internetteki her aracı deneyerek bir hafta kaybetmekten daha ucuz olabilir.